hren
 

KAŠTEL SUĆURAC - U sklopu obilježavanja Dana grada gradonačelnik Ante Sanader je uz nazočnost članova Gradskog poglavarstva, ravnateljice Muzeja grada Kaštela Ankice Babin, te velikog broja uzvanika svečano otvorio rekonstruiranu kulu Top u Kaštel Sućurcu, za čiju je obnovu i uređenje grad izdvojio 700.000 kuna. Projektantica građevine je Katja Marasović, dok su konzervatorski nadzor odradile Mirosija Žic i Anita Gamulin.

— Obnavljanjem i otvaranjem ovakvih vrijednih povijesnih objekata očito je kako grad Kaštela sve više pažnje posvećuje kulturi i kulturnim spomenicima, što je svakako dobar uvjet za razvoj kulturnog življenja i turizma na području Kaštela — kazao je gradonačelnik Ante Sanader.
Kula Top sagrađena je uz obrambene zidove Kaštilca koji je 1489. godine izgradio nadbiskup Averoldo, a 1509. godine dogradio nadbiskup Zane. Inače, kuća je kao prizemnica prikazana na crtežu Kaštel Sućurca s kraja 16. stoljeća, a naziv je dobila po Topu koji se nalazi u njezinu prizemlju. Inicijativu za uređenje građevine pokrenula je Mjesna zajednica Kaštel Sućurac, a na temelju studije, Zavod za zaštitu spomenika odlučio je da se građevini nadogradi još jedan kat i na taj način prezentira obrambeno krunište iz 1509. godine.
Djelatnici Muzeja grada Kaštela koristit će prostore obnovljene kule, pa je tako u povodu otvorenja organizirana i izložba zbirke oružja od turskih vremena do posljednjeg Domovinskog rata. Posjetitelji su tako mogli razgledati uskočko i mletačko oružje iz 16. i 17. stoljeća, tursko oružje (pancirna rukavica, koplja, sjekire), te puške za koje se pretpostavlja da su izrađene u radionicama Dalmatinske zagore ili Hercegovine.
Isto tako prikazano je i naoružanje koje se koristilo u prvim danima Domovinskog rata, od prerađenog, zaplijenjenog od neprijatelja, pa sve do primjeraka domaće proizvodnje.


KOMENTARI:

Stari Komentari

  • Nema komentara
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij