hren
BLAGO KOJE NE SMIJEMO PREPUSTITI SLUČAJU Kada netko spomeni Kaštela, prva mu je asocijacija predivan Kaštelanski zaljev. Međutim, prirodne ljepote Kaštela nisu vezane samo uz more. Nepravedno su zapostavljene ljepote brda Kozjaka, Opora i Trečanice koji okružuju grad s njegove sjeverne strane.

Najviše i najduže brdo je Kozjak, koji se u dužini od 16 km proteže od Klisa na istoku do prijevoja Malačka na zapadu. Najupečatljivija je njegova „greda“, koja je ujedno najduža stijena u Hrvatskoj. Najviši vrh je Veli vrj sa 780 m. Od Malačke dalje prema zapadu prostire se Opor, a ispod njega, bliže gradu, Trečanica.

Na sreću, u posljednje vrijeme navedena se brda sve češće spominju, bilo u pogledu njihove zaštite ili iskorištavanja prirodnih ljepota kojima obiluju u svrhu rekreacije ili turizma. I dok su u prošlosti preko njih vodili putovi trgovine, danas vode oni planinarski do nekih od najbitnijih lokaliteta hrvatske povijesti. Ipak, ovaj brdski turizam u Kaštelima je tek u povojima i za sada se svodi samo na ponudu u planinarskim domovima. Kaštela u svojim brdima posjeduju golemi potencijal kojeg tek treba otkriti i adekvatno valorizirati. Sa svojom vegetacijom trebaju uživati posebno značenje i pažnju kao pluća grada i mjesto za opuštanje i izlete vikendom.

Prije svega, potrebno je voditi brigu o zaštiti. Već samom činjenicom da je Kaštelanski zaljev postao industrijski bazen, vegetacija je ugrožena, a zrak zagađen dimom i prašinom iz obližnjih tvornica. Sve veći problem predstavlja i širenje gradnje prije svega prema Kozjaku. Nadajmo se da će se kroz primjenu GUP-a i UPU-a taj trend zaustaviti.

Posljednjih godina veliku štetu biljnom pokrovu nanijeli su požari. U svrhu zaštite od požara, preko dijela Kozjaka su probijeni protupožarni putovi, dok se isti tek trebaju urediti prema Oporu.

Naša „sveta“ brda neiscrpna su tema i o njima se može puno toga napisati. Ipak, najljepše je njihove ljepote otkriti boravkom u njima.

Pozitivan primjer

Jedan od pionirskih projekata i primjera etno-eko turizma u zaleđu Kaštela svakako je i popularna Bikijada u Radošiću koja je odavno prerasla priredbu lokalnog karaktera i koja već sada privlači strane goste.

Udruženi Botići

Novoosnovana Udruga za revitalizaciju sela Opor – Botići također ima za cilj buđenje svijesti o velikom potencijalu Opora i Kozjaka. U tu je svrhu za ljeto najavljen i interdisciplinaran simpozij koji bi sa različitih aspekata obrađivao zavičajnu tematiku prostora kaštelanskog priobalja, planine Kozjak i pripadajućeg zaleđa a kao rezultat nastao bi i zbornik radova.

Foto: Dragan Kovač


KOMENTARI:

Stari Komentari (13)

 • istina (Gost)

  da nije bilo Opora ne bi bilo ni Botića.A šta bi bila Kaštila bez Botića?
  Sigurno bi bila drukčija.

  oko 10 godina prije
 • (Gost)

  ča bi bila kaštila brez sućurca - selendra...

  oko 10 godina prije
 • (Gost)

  predivan kastelanski zaljev......narocito popodne kad kanalizacije rade malo zesce nakon obida,ha ha ha,nema sta ne pliva u moru,za izrigat se....!!!!

  oko 10 godina prije
 • (Gost)

  botici 4 ever................................ :grin

  oko 10 godina prije
 • istina (Gost)

  botići,
  ja ih znan par i uglavnom su OK ljudi.
  ko je bez mane neka se masi kamenom.

  oko 10 godina prije
 • (Gost)

  je, sve je tako ,ali šta bi bila kaštela bez radošića i prgometa

  oko 10 godina prije
 • novljanin (Gost)

  svaka pripizdina u našoj županiji je povezana putevima,strujom pa i vodom neka mjesta.za razliku od opora koji je pedalj mista od mora toga ništa nema,ko je kriv .kriv je svatko po malo pa i sami mještani opora jer u određenom trenutku nisu imali viziju kako i kada to rješiti na opće dobro sela.ali ipak mislim da je vlast neovisno koje je partije trebala malo više povesti raćuna prema ovom selu.i napokon da se pojavila udruga koja sada ima dobre namjere da sve to sada malo ubrza ka konačnom cilju a to je jedno lipo malo misto na vrhu trećanice za svakoga ,npr.turiste ,domaće,planinare itd.

  oko 10 godina prije
 • novljaninu (Gost)

  a zašto u tekstu pišeš \"...raćuna prema ovom selu\"??
  piši \"---raćuna prema mom selu!!\"

  oko 10 godina prije
 • (Gost)

  a koliko duša broji opor sada odnosno zadnji 20 godina.put je isti ka i pri 50 god.kuče se ne obnavljajuda je kome stalo doša bi priko prgometa .

  oko 10 godina prije
 • (Gost)

  plivamo u svemu i svačemu,nemamo vrtiče i škole...ajmo najprije ovo ovde malo lipše uredit ,a čini mi se da imamo dosta posla.Opor ostavimo za bolja vrimena.Neće turisti s aerodroma odma priko bageri i kanali obilazit revitalizirani opor.

  oko 10 godina prije
 • (Gost)

  o čemu mi pričamo

  oko 10 godina prije
 • (Gost)

  o....
  po šumama i goramaaa našeg kozjaka ponosnog,
  idu...
  :grin ;) 8) :p

  oko 10 godina prije
 • (Gost)

  svi oni iz opora ako im je toliko stalo neka urede svoje stare kučice i okučnice pa onda neka traže od općine da im ako će gore živit otvori škole ,ambulantu,vrtiće,dučane,da kanalizaciju i vodu.nadam se da struje ima

  oko 10 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara
 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij