BLAGO KOJE NE SMIJEMO PREPUSTITI SLUČAJU Kada netko spomeni Kaštela, prva mu je asocijacija predivan Kaštelanski zaljev. Međutim, prirodne ljepote Kaštela nisu vezane samo uz more. Nepravedno su zapostavljene ljepote brda Kozjaka, Opora i Trečanice koji okružuju grad s njegove sjeverne strane.

Najviše i najduže brdo je Kozjak, koji se u dužini od 16 km proteže od Klisa na istoku do prijevoja Malačka na zapadu. Najupečatljivija je njegova „greda“, koja je ujedno najduža stijena u Hrvatskoj. Najviši vrh je Veli vrj sa 780 m. Od Malačke dalje prema zapadu prostire se Opor, a ispod njega, bliže gradu, Trečanica.

Na sreću, u posljednje vrijeme navedena se brda sve češće spominju, bilo u pogledu njihove zaštite ili iskorištavanja prirodnih ljepota kojima obiluju u svrhu rekreacije ili turizma. I dok su u prošlosti preko njih vodili putovi trgovine, danas vode oni planinarski do nekih od najbitnijih lokaliteta hrvatske povijesti. Ipak, ovaj brdski turizam u Kaštelima je tek u povojima i za sada se svodi samo na ponudu u planinarskim domovima. Kaštela u svojim brdima posjeduju golemi potencijal kojeg tek treba otkriti i adekvatno valorizirati. Sa svojom vegetacijom trebaju uživati posebno značenje i pažnju kao pluća grada i mjesto za opuštanje i izlete vikendom.

Prije svega, potrebno je voditi brigu o zaštiti. Već samom činjenicom da je Kaštelanski zaljev postao industrijski bazen, vegetacija je ugrožena, a zrak zagađen dimom i prašinom iz obližnjih tvornica. Sve veći problem predstavlja i širenje gradnje prije svega prema Kozjaku. Nadajmo se da će se kroz primjenu GUP-a i UPU-a taj trend zaustaviti.

Posljednjih godina veliku štetu biljnom pokrovu nanijeli su požari. U svrhu zaštite od požara, preko dijela Kozjaka su probijeni protupožarni putovi, dok se isti tek trebaju urediti prema Oporu.

Naša „sveta“ brda neiscrpna su tema i o njima se može puno toga napisati. Ipak, najljepše je njihove ljepote otkriti boravkom u njima.

Pozitivan primjer

Jedan od pionirskih projekata i primjera etno-eko turizma u zaleđu Kaštela svakako je i popularna Bikijada u Radošiću koja je odavno prerasla priredbu lokalnog karaktera i koja već sada privlači strane goste.

Udruženi Botići

Novoosnovana Udruga za revitalizaciju sela Opor – Botići također ima za cilj buđenje svijesti o velikom potencijalu Opora i Kozjaka. U tu je svrhu za ljeto najavljen i interdisciplinaran simpozij koji bi sa različitih aspekata obrađivao zavičajnu tematiku prostora kaštelanskog priobalja, planine Kozjak i pripadajućeg zaleđa a kao rezultat nastao bi i zbornik radova.

Foto: Dragan Kovač


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij