hren
 
SPLIT - Najuspješniji hrvatski proizvođač cementa, tvrtka "Dalmacijacement", sa sjedištem u Kaštel Sućurcu, tijekom ovog mjeseca dobit će novog vlasnika, jer se upravo tijekom veljače finaliziraju poslovi meksičkog preuzimanja britanskog RMC-a u čijem je vlasništvu domaći cementaš. Naše je cementaše prije nekoliko godina kupila britanska kompanija RMC, a njih bi uskoro, sredinom veljače, trebao preuzeti meksički proizvođač cementa Cemex, treći na svijetu po snazi u cementnoj industriji.

Europska agencija za zaštitu tržišnog natjecanja već je u prosincu dala zeleno svjetlo za preuzimanje RMC-a, a sad se to odobrenje čeka i od američke komisije. Kad će Amerikanci odobriti ovu transakciju ne može se točno reći, jer ne postoji rok do kada se moraju očitovati, ali i Cemex i RMC vjeruju da bi se to moglo dogoditi tijekom veljače.
Cemex je 27. rujna prošle godine najavio preporučeno preuzimanje RMC Group za 4,1 milijardu dolara u gotovini, a kad se uključi vjerojatno pretpostavljeno dugovanje, vrijednost transakcije dostiže 5,8 milijardi dolara. Upravni odbori obiju tvrtki jednoglasno su odobrili transakciju. Kombinirana tvrtka bit će jedna od najvećih tvrtki građevinskog materijala na svijetu s prihodom od 15 milijardi dolara!"Dalmacijacement" će uskoro preuzeti meksički proizvođač cementa Cemex, treći u svijetu po snazi u cementnoj industriji
- Ulazak u tu veliku svjetsku obitelj Dalmacijacementu će osigurati opstanak, vjeruje predsjednik Uprave Dalmacijacementa Vinko Janjak. Jer, Cemex je treći na svijetu po proizvodnji cementa, a u proizvodnji transportnog betona bit će prvi kad preuzmu RMC, pojašnjava Janjak, iza kojeg su godine uspješnog poslovanja u svijetu, ali i u Hrvatskoj. On je, naime, Dalmacijacement stavio na noge, postavši tako i vrlo omiljen među radnicima, ali i lokalnoj zajednici.
Janjak ističe kako su u kaštelansku tvornicu već stigli stručnjaci Cemexa, i to ne samo iz Meksika gdje je sjedište tvrtke, nego i iz drugih zemalja gdje Cemex ima tvornice, poput Venezuele, Kostarike i Španjolske da bi upoznali našu zemlju i kulturu, a na oglasnim pločama u tvornici mogu se pročitati i razgovori s njima. Zasad se još ne zna hoće li s promjenom vlasničke strukture domaći cementaši promijeniti i ime Dalmacijacement. No, direktor Janjak se nada da će proizvod zadržati ime, jer je zbog svoje kvalitete već poznat i priznat na tržištu.
Cemex je utemeljen u Montereyu 1906. godine, a danas ima poslove razgranate na četiri kontinenta s više od 25.000 zaposlenih.

Izvor: Slobodna Dalmacija


KOMENTARI:

Stari Komentari (1)

  • (Gost)

    :roll :x

    oko 13 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij