hren
 
Pet godina od najveće nesreće u povijesti Brodotrogira, u Velikoj dvorani Županijskog suda u Splitu je u utorak napokon otpočelo suđenje protiv sedam fizičkih osoba i dvije pravne, za smrt četiri radnika tijekom remonta Atlantik Friga, hladnjače Mediteranske plovidbe, u studenom 2005. godine.

Kao pravne osobe optuženi su Brodotrogir te kooperantska tvrtka In Mont iz Korčule. Među optuženim zaposlenicima te dvije tvrtke su Silvijo Marović (44), Ante Tomaš (54), Petar Modrić (61), Mate Milišić (63), Milan Kodžoman (60), Ivica Radić (57) i Stipan Varnica (71). U ime optužene pravne osobe Brodotrogir se pojavio Zoran Butić, dok In Mont iz Korčule predstavlja Franko Mirošević.

Prvi dan suđenja je protekao u provjeri podataka optuženih a kod izjašnjavanja o optužnici, svi sucu Marku Pribisaliću složno tvrde da nisu krivi. Suđenje će se nastaviti u ožujku.

U radnoj nesreći su smrtno stradali poslovođa u Brodotrogiru Ante Vržina (45) i njegov osamnaestogodišnji sin Josip Vržina iz Kaštel Štafilića, djelatnik kooperantske tvrtke Bubis-M iz Trogira, te još dvojica njegovih kolega, vršnjaka Danijel Marjanović iz Okruga Gornjeg i Ante Šamija iz Kaštel Kambelovca.

Radnici su obavljali remontne poslove na brodu. Dok su oni čistili tank, s vanjske strane broda radnik In Monta Milan Kodžoman je rezao vanjsku oplatu na brodskom boku, iako je to trebao raditi s unutarnje strane nakon što čišćenje bude zgotovoljeno.

Došlo je do zagrijavanja i zapaljenja pur smjese od čega je nastao otrovan plin koji je ugušio četiri radnika, a u nesreći je lakše ozlijeđeno još njih pet.

Izvor: Slobodna Dalmacija


KOMENTARI:

Stari Komentari (3)

 • (Gost)

  bas me zanima jel policija navela da zastita na radu nije postivana!!da prostori nisu bili opremljeni ventilacijom,a to je uzrok smrti..da je bila ventilacija,imali bi samo glavobolju..u tim skverovima zastita na radu se svede na maltretiranje radnika da nose sljem..(opravdano,na mistima di moze nesto past-nadgradje i oko njega)..

  oko 9 godina prije
 • (Gost)

  Goste 0 ili pročitaj članak ili ne piši o stvarima u koje se ne razumiš. To se dogodilo u tanku. O kakvoj ti ventilaciji pričaš??

  oko 9 godina prije
 • zajebenko (Gost)

  i tako su radnici najebali, ko je zaginija Bog mu da pokoj.
  a šefi, ka i obično,plava kuverta,rodjaci, ... i slična bratija, pa onda po partijskoj liniji izvuće se, ka i svi do sada. a ti gubo rajo, tegli i crkavaj.

  :upset :upset #V#!!!!!!! psmtr

  oko 9 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara