hren

DOGAÐAJI KOJI SU U 2009. OBILJEŽILI KAŠTELA
Jedno od svakako snažno prisutnih događaja u javnom životu Kaštela koji je prošle godine bio vodećom temom brojnih rasprava su lokalni izbori provedeni svibnju. Tada prvi put u našem gradu dolazi do smjene vlasti. Gradonačelnikom postaje nestranački Josip Berket, dok u Gradskom vijeću Nezavisna lista Josipa Berketa uz potporu HSP-a i SDP-a dobiva prevlast u odnosu na većinski HDZ.

Tijekom 19 godina HDZ je u Kaštelima bila neupitno vodeća stranka na svim vladajućim pozicijama, a prošle godine na političku scenu našeg grada izlazi nezavisni kandidat Josip Berket zbog čega su  prvi put ozbiljno ugroženi izgledi kandidata vodeće stranke u utrci za poziciju čelnog čovjeka Kaštela. Prvi krug političkih izbora u kojem se natječe 6 kandidata odražava se 17. svibnja. Na birališta izlazi 13.719 birača što je 40,58% od ukupnog broja građana s pravom glasa. 

Prema izbornim rezultatima, a sukladno očekivanjima, u drugi krug izbora ulaze HDZ-ov kandidat i tadašnji aktualni gradonačelnik Ivan Udovičić s 40.91% osvojenih glasova i nezavisni kandidat, poznati kaštelanski poduzetnik Josip Berket s 39.62% glasova. 

Tako izjednačen rezultat učinio je izbore sveprisutnom temom u javnom životu Kaštela te je 31. svibnja na drugi krug izbora izašlo oko 44% građana, što je za oko četiri posto više nego u prvom krugu – unatoč čestoj praksi da kod ponovljenih izbora odaziv birača često biva daleko manji. U neizvjesnoj izbornoj utrci, prvi put HDZ- ov kandidat ne osvaja mjesto gradonačelnika. S tijesnom pobjedom od 210 glasova više ili s 50.2% glasova vodeće mjesto u gradu zauzima nezavisni kandidat Josip Berket.  

Neki od analitičara tvrde kako je ovakvom rezultatu, uz ostale uvijete, doprinio i prvi puta primijenjen zakon o neposrednom izboru, koji omogućava nezavisnim kandidatima da se nametnu  biračkom tijelu, ali time i na pojedinca stavlja veću odgovornost jer mu onemogućava da odgovornost za svoje postupke pred javnosti dijeli sa strankom. 

Bilo kako bilo ovaj događaj iznimno je bitan kako za društveni život Kaštela tako i za političku kulturu jer ako su izbori, kako ovih dana možemo nerijetko čuti, festival demokracije onda je promjena vlasti ispit te demokracije koji se ovim događajem u našem gradu prvi put polagao i uspješno prošao. 

Također je bitna i činjenica kako je unatoč tijesnoj utrci i borbi za svaki glas politička kampanja dvaju vodećih kandidata ocijenjena korektnom, odmjerenom i bez niskih udaraca, što je potvrda zrele političke komunikacije, a to je uz izvršenu mirnu smjenu dugogodišnje vlasti još jedna potvrda razvijene demokracije. Ta činjenica možda je bitnija i od samih izbornih rezultata i smješta ovaj događaj u zasigurno jedan od najvažnijih u protekloj godini.


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij