hren
NEKADAŠNJI PRVI ČOVJEK HSLS-A I ČLAN RAČANOVE VLADE AKTIVIRAO SE
Točno deset godina nakon gubitka predsjedničkih izbora i nešto manje od osam godina od napuštanja Vlade Ivice Račana i vlastite stranke, HSLS-a, u hrvatsku politiku vraća se Dražen Budiša.

U stranku se ponovno učlanio u ponedjeljak, potpisavši pristupnicu bez medijske pompe i kamera. Nova Budišina uloga u HSLS-u zasad nije poznata, no prema izjavama iz stranke, “aktivno će sudjelovati u političkom životu”.

Nekadašnjeg predsjednika socijalliberala na reaktiviranje je nagovorio nedavno izabrani šef stranke Darinko Kosor, kojemu je upravo Budišino ime pomoglo na unutarstranačkim izborima.

Kosor očekuje da će ovaj potez biti poticaj za ponovno okupljanje rasutih snaga, pa čak i onih koji su posljednjih godina između političkih principa i ostanka na vlasti birali ovo drugo. Dražen Budiša iz politike se povukao nakon teškog poraza na izborima 2003. godine, ali i optužbi unutar HSLS-a da “stranku vodi kao seljačku zadrugu” (Stanko Zrilić).

U međuvremenu gotovo da i nije javno istupao, povukao se na selo i posvetio poljoprivredi, a zaposlen je i kao urednik u Školskoj knjizi. U jedinom intervjuu nakon povlačenja izjavio je da je “Stjepan Mesić izvor političke nestabilnosti u Hrvatskoj” te da zbog toga treba otići s mjesta predsjednika, no i sam je bio svjestan da se to neće dogoditi, jer “politička i kaznena odgovornost su pitanje odnosa snaga, a ne funkcioniranja pravne države”.

− Mogu vam reći da je puno teže uzgajati kvalitetnu rajčicu nego biti zastupnik u Saboru – kazao je Budiša u istom intervjuu prije dvije godine, dok je još uvijek kategorički odbijao vratiti se politici.

U međuvremenu je odbio i ponudu da nastupi na predsjedničkim izborima kao nezavisni kandidat. Pitanja oko kojih se Budiša sporio s pokojnim Ivicom Račanom (sporazum sa Slovenijom, nuklearka Krško i proces protiv generala Ante Gotovine) aktualna su i danas, premda su brojni politički akteri iz onog doba (Zdravko Tomac, Zlatko Tomčić, Ivo Banac ili Božo Kovačević) u debeloj mirovini.

On sam nakon nekoliko godina odmora priznao je da ga sve manje diraju etikete tipa “oklijevalo” ili “destabilizirajući faktor”, a njegovi stranački kolege i danas se ponose činjenicom da je Budiša jedan od rijetkih hrvatskih političara čije poštenje baš nitko nije uspio osporiti.

Izvor: Slobodna Dalmacija


KOMENTARI:

Stari Komentari (20)

 • radi.. (Gost)

  Natrag u prirodu kraja iz kojega dolazis da opet ne zamutis vodu jer mogli bi zamislit da to namjerno radis.

  oko 10 godina prije
 • (Gost)

  Uh vrati li se može bit ministar poljoprivrede, sad zna šta je to u znoju ruku svojih nešto steć....Stoj moj Budiša di jesi , tamo si mirniji i ništa ti ne fali..

  oko 10 godina prije
 • (Gost)

  ajme evo neslanoga nazad !!!! još samo fali da se vrati i mate granić ....

  oko 10 godina prije
 • (Gost)

  Ajde stoj di jesi, šta takneš upropastiš!!

  oko 10 godina prije
 • citat D.B. (Gost)

  \"Josipović je sveučilišni profesor i intelektualac od kojeg do danas nisam čuo nijednu misao. Čuo sam samo nepodnošljive mantre. Ako on dvije minute svog govora nakon ulaska u drugi krug tri puta govori o svjetlu i tami, bojim se da od toga neće pobjeći ni kad postane predsjednik. Žao mi je, ali ja ne znam što bih od Josipovića zapamtio, osim da je on čovjek koji pristojno djeluje \".kaze Drazen Budisa

  oko 10 godina prije
 • (Gost)

  D.B.je prošlo svršeno vrijeme.i on pristojno djeluje i njegovih ideja nevjerujem da se itko siječa.i on je razgovarao na ono\"oprostite,izvinite\"

  oko 10 godina prije
 • za 71, (Gost)

  Slažem se ali isto je citat interesantan s obzirom na podršku D.Kosora Josipoviću.Ćini mi se da je Darinko ipak obradio to za nekog drugoga koji je tija ostat neutralan.Tipićan HSLS.Ni vrući niti hladni,vazda mlaki.

  oko 10 godina prije
 • (Gost)

  ljudi obidvajte sa svojom familijom a njih nek vrag nosi u svojoj pohlepi

  oko 10 godina prije
 • (Gost)

  a bilo bi bolje da se bavi metafizikon nego politikom.

  oko 10 godina prije
 • (Gost)

  a šta fali budiši

  oko 10 godina prije
 • Leona (Gost)

  Stvarno, kao u sapunici, Budiša stalno uskrsava! Čovječe, shvati da si u politici napravio sve što si mogao, razorio sve čega si se taknuo, i uživaj u toj spoznaji dok uzgajaš pome! :upset

  oko 10 godina prije
 • (Gost)

  tiše malo ženska glavo,nije za tebe komentirat nego uvati se kolača i spremanja po kući.... :grin :grin :grin

  oko 10 godina prije
 • jeremija (Gost)

  bit če da je hadezejcima zafalilo igrača za mutit vodu pa su angažirali dražena

  oko 10 godina prije
 • (Gost)

  Gospodin Dražen Budiša kao moralna vertikala u hrvatskoj politici je trebao biti predsjednik R.H-e umjesto postojećeg pa bi sigurno kao država bolje funkcionirali.

  oko 10 godina prije
 • (Gost)

  ne trebaju nam političari koji su se afirmirali u prošlosti. trebaju nam novi mladi političari s novim idejama koji se uče na greškama drugih iz prošlosti, koji poštuju prošlost a istovremeno nisu optrećeni prošlošću - nikako oni koji sve gledaju kroz prošlost i koji su izgrađeni u prošlosti.

  oko 10 godina prije
 • (Gost)

  bija je u vlasti i čega se sječate da je učinija.

  oko 10 godina prije
 • (Gost)

  Samo nam je još on triba!!!!!!!Ajoj!!! :upset

  oko 10 godina prije
 • (Gost)

  igrač za mutit vodu?! ;) :p

  oko 10 godina prije
 • gost 62 (Gost)

  nije mog političkog svjetonazora ali mu se mora priznat izrazito poštenje i dosljedna borba za hrvatsku državnost ali i politička naivnost jer su ga krugovi kojima on nikako ne pripada nekoliko puta izigrali.Pitanje je jeli nešto naučija a ako je sritan mu povratak.

  oko 10 godina prije
 • (Gost)

  ajde moj budiša vataj rake govnjare po ogradi.
  prigazilo te vrime, dok ti stranku ni rasuja adeze i ti sam, ništo si i bija u politici
  pusti da ti stranka krepa u miru
  endem

  oko 10 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij