hren
 

SJENE UGOSTILE PRIJATELJE
Iako je nosila broj 13, ovogodišnja Shadow night moto kluba Sjene, po ničemu nije bila nesretna, naprotiv, prošla je u dobrom raspoloženju i ugodnom druženju poklonika motora i rocka, koji su pristigli iz više moto klubova u okruženju.

Obavještavaju se građani da će zbog radova, točnije iskopa priključnog kabela za kuću Antunović, od ponedjeljka 27. siječnja biti zatvorena za promet ulica Biskupa Frane Franića u Kaštel Kambelovcu.

KLJUČEVE I DIO VLASTI U GRADU OVE SUBOTE PREUZELE  POKLADE I KAMPANELI
Sinoćnjom predajom ključeva Donji seli i Mašograda članovima krnjevalskih udruga Poklade i Kampanel, i službeno je započelo najluđe i najveselije doba u godini, ono u kojem vlast preuzimaju maškare.

DJEČAK FILIP, KOJI IH JE PRONAŠAO NA ŽALU, RADO BI SE JAVIO VRŠNJAKINJAMA ALI NE ZNA KAKO DOĆI DO NJIH
Dragi gusari, ova poruka vam želi puno sreće u plovidbi! Taman sam riješila domaći o priči za treći razred osnovne škole iz hrvatskog i sretan put na Jadranskom moru – napisala je mala Matea iz Kaštel Novog u svojoj poruci, koju je njena „teta čuvalica“ Danijela, zajedno s porukom Mateine sestre Mie i svojim popratnim pismom, prije točno petnaest dana uredno spakirala u bocu i ubacila je u more.

VATRENA NOĆ U KAŠTELIMA
Je li netko pretjerao sa slavljem što su naši Kauboji sinoć izborili mjesto u finalu Europskog prvenstva u rukometu ili je ovo dio „uobičajenog“ vikend izlaska onih koji se ne znaju zabaviti bez da unište sve što im se nađe na putu, ne znamo. Znamo tek da je rezime nečije „zabave“ šteta od najmanje nekoliko desetaka tisuća kuna. Naših kuna!

Što je postigao?

Lukša Novak, ostvario je obećano. Kroz splitsku zračnu luku kojoj je na čelu još od početka devedesetih prošle je godine proveo malo više od 3,3 milijuna putnika u 14.500 zrakoplova, što je povijesni rekord aerodroma. Uz to, u srpnju se prvi put dogodilo da jedna zračna luka u Hrvatskoj samo u jednom mjesecu usluži više od 700.000 putnika. To je uspjelo Splitu, koji je u tom segmentu prestigao ne samo Dubrovnik, nekoć najprometniji aerodrom u Jugoslaviji, nego i danas najveći i najprometniji Zagreb (3,4 milijuna putnika u 2019.).

OVE SUBOTE NA GABINAMA
Bez ijednog ispaljenog metka ili možebitnih drama na izborima, u subotu navečer u dijelu Kaštela doći će do promjene vlasti. Aktualna gradska vlast otići će na kraći nezasluženi odmor, a Donjim selima, Sućurcem, Radunom, Rudinama pa čak i Lukšićem, zavladat će maškare.

TRINAESTA SHADOW NIGHT
Članovi moto kluba Sjene, ove subote, 25. siječnja, organiziraju svoj ovogodišnji zimski party, 13. Shadow night, večer motora, rocka i dobrog druženja, koja će se održati u Kulturnom centru u Kaštel Lukšiću.

Tijekom nadolazećeg vikenda, a posebno u noćnim satima tijekom petka i subote, na prometnicama na području Policijske uprave splitsko-dalmatinske provoditi će se pojačane aktivnosti u cestovnom prometu, koje će biti posebno usmjerene na tzv.faktore rizika, odnosno na prekršaje koje su u najčešćoj vezi s nastankom teških prometnih nesreća: nepropisna brzina, upravljanje vozilom pod utjecajem alkohola, nekorištenje sigurnosnih pojaseva u vozilima i kaciga na mopedima i motociklima, te korištenje mobitela za vrijeme upravljanja vozilom.

GODINU DANA SREĐUJU SE VLASNIČKI ODNOSI S DRŽAVOM
Iako se Grad Kaštela optimistično uključio u program izgradnje poticane stanogradnje, a nekoliko desetaka mladih obitelji iskazali interes za kupnju POS-ovih stanova, i Grad i zainteresirani morat će još neko vrijeme pričekati da ovaj program stigne u Kaštela.

U mnogim predjelima Dalmacije ovog siječnja kiša je u potpunosti izostala. Iznimka je tek dubrovačko područje gdje je palo skromnih 10 do 20 litara kiše po kvadratnom metru. Dug niz stabilnih zimskih dana možemo zahvaliti dugotrajnoj i postojanoj anticiklona koja je priječila put ciklonama i frontama do našeg područja.

RADOVI U TIJEKU
Povoljne vremenske prilike tijekom ovog siječnja omogućile su aktivnosti na gradskim projektima diljem Kaštela, a kako bi utvrdio kako radovi teku gradonačelnik Kaštela Denis Ivanović, u društvu suradnika i novinara, ovog je četvrtka obišao neka od gradilišta, kojima se unapređuje komunalna infrastruktura ili radi na obnovi kulturne baštine.

U ORGANIZACIJI HPD ANTE BEDALOV
HPD Ante Bedalov pozivao sve planinare i ljubitelje prirode na nedjeljni uspon na Orlovo gnijezdo gdje se već tradicionalno zadnje nedjelje u siječnju otvara šampanjac na ovom prelijepom planinarskom skloništu. Uz šampanjac vrijedni planinari poslužit će i topli čaj koji se sprema od trava sakupljenih na Kozjaku.

Turistička zajednica grada Kaštela i na početku ove godine objavila je javni poziv za dodjelu potpora iz programa „Potpore za turističke manifestacije“, a koje se odnose na različite manifestacije koje će se održavati tijekom ove godine.

Ovog četvrtka od 10 do 13 sati na području Policijske uprave splitsko-dalmatinske provesti će se akcija u prometu, pod nazivom “Pješak”, koja će osim na prekršaje koje čine pješaci, biti usmjerena i na prekršaje koje vozači čine na štetu pješaka.

Na upite naših čitatelja koji su tijekom jučerašnjeg dana primijetili sukljanje dima iz dimnjaka CEMEX-ove tvornice „Sv. Juraj“ u Kaštel Sućurcu, reagirali smo slanjem upita prema CEMEX-u. Evo što su nam odgovorili.

Besplatno predavanje psihologinje Dalme Luketin na temu "Zaštićivanje i samostalnost djece (i što odgovornost ima s tim)" održat će se u četvrtak, 23.01. s početkom u 19 sati u Sjevernom tornju Sveučilišne knjižnice u Splitu

NA KRAJU SIJEČNJA
Zadnji dan ovog mjeseca, petak, 31. siječnja, u brojnim muzejima diljem Hrvatske bit će obilježena 15. Noć muzeja, koja je ove godine u znaku velikih obljetnica hrvatskih muzeja. Muzejske institucije već su objavile programe za ovu manifestaciju, a program je predstavio u Muzej grada Kaštela, koji redovno u njoj sudjeluje.

Taman se maškaravao u Zakonitu, a ona u zahodsku školjku, kad netko kuca na vratima. O, Velimire, ali nisi u maškarama. On, da ha, ha, ha, nisam to ja,  Velimir Bata, nego sam to ja Miro dragovoljac, samo sam se umaškara, he, he, ha, pa me ne poznajete, gospođo Zakonita i...oasssti, šta su vam natekle mudante. Je Ii to nakon Istanbulske? Pa, je li to, jadna, i muške mudante morate nosit? A što su nas upropastili ovi komunjare, pa još onaj Marakeš...

Udruga umirovljenika Lažani iz Kaštel Kambelovca, za svoje članove i sve koji im se žele pridružiti, organizira nekoliko događanja tijekom veljače i ožujka.