SLIJEDE DALJNJI KORACI U REALIZACIJI
Na gradsku anketu vezanu uz zainteresiranost za kupnju stana prema programu POS-a – poticane stanogradnje, koja se provodila prije nešto više od mjesec dana, javilo se stotinjak zainteresiranih, zbog čega će Grad Kaštela krenuti u daljnje korake realizacije ovog projekta.

Jučerašnji dan bio je posljednji u nizu u kojem su temperature zraka u Dalmaciji bile iznimno visoke za ovaj dio godine. U najtoplijem dijelu dana mjerilo se većinom od 20 do vrlo toplih 25 Celzijevih stupnjeva, koliko je izmjereno u dijelovima Konavala.

„VUKOVAR – SAN O SLOBODI“
U sklopu obilježavanja „Tjedna sjećanja na Vukovar i Škabrnju 2018.“ u organizaciji Hrvatske udruge „Benedikt“ iz Splita, HPD „Bijaćka vila“ održat će dva koncerta pod nazivom „Vukovar – san o slobodi“.

Iako su temperature neuobičajeno visoke za ovo doba godine od 15. studenog zimska oprema obavezna je na zimskim dionicama cesta u Republici Hrvatskoj, javlja HAK.

PALČIĆI
Cilj obilježavanja Međunarodnog dana svjesnosti o prijevremenom rođenju usmjeravanje je pažnje na globalni problem prijevremenog rođenja, tj. rođenja djeteta prije 37. tjedna trudnoće koji je vodeći uzrok smrti novorođenčadi u razvijenim i nerazvijenim zemljama te drugi po redu, odmah poslije upale pluća, uzrok smrti djece do pete godine starosti.

JAVNA RASVJETA
Javna rasvjeta, odnosno njen nedostatak, jedan je od gradskih komunalnih problema koji smeta stanovnike Kaštela. Na određenim područjima, posebno u pojedinim sjevernim dijelovima grada gdje nedostaje različita infrastruktura, javne rasvjete i nema, dok u južnim dijelovima povremeno dolazi do kvarova ili uništavanja pa i tu postoje područja koja mnoge često podsjete na davne redukcije struje i tapkanje u mraku.

MOŽEMO LI BOLJE
Ovog ponedjeljka, u autobusu broj 37 koji prometuje na relaciji Split-Trogir, svjedočila sam nečemu što vam ne mogu prešutjeti i zbog reakcije Prometovih djelatnika sam ostala iznimno razočarana. Naime, autobus je oko 20 sati i 25 minuta (znači 5 minuta prije polaska) bio vidno pun, te sam bila primorana otići u stražnji dio autobusa. Na zadnjim sjedištima su sjedili srednjoškolci (njih sveukupno 15ak) koji su puštali glasnu glazbu, pritom ometajući ostale putnike.

REZULTAT RESTAURATORSKIH RADOVA
Gosti koji su utorak pristigli u dvorac Vitturi u Kaštel Lukšiću imali su priliku upoznati se rezultatima dovršenih konzervatorsko-restauratorskih radova na oltaru i antependiju Sv. Križa iz crkve Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije u Kaštel Štafiliću, a s cijelim višegodišnjim projektom upoznale su ih Sanja Acalija iz Muzeja grada Kaštela te Ivana Svedružić i Ružica Ercegovac iz Hrvatskog restauratorskog zavoda u Splitu.

OVOG ČETVRTKA U VITTURIJU
U sklopu ovogodišnjeg Tjedna sjećanja na Vukovar i Škabrnju Gradska knjižnica Kaštela i Hrvatska udruga Benedikt organiziraju prikazivanje dokumentarnog filma o vukovarskoj ratnoj bolnici 1991. godine pod nazivom “Srce Vukovara”.

Dobre vijesti stigle su nam s današnjeg sastanka održanog u Ministarstvu prometa i pomorstva u Zagrebu, na kojemu su s ministrom Olegom Butkovićem  i njegovim suradnicima, sudjelovali župan Blaženko Boban, zamjenik župana Ante Šošić, gradonačelnik Splita Andro Krstulović Opara i zamjenik gradonačelnika Nino Vela.

ROK ZAVRŠETKA JE ŠEST MJESECI
Radovi na plaži Glavice u Kaštel Lukšiću, započeti prije približno dva tjedna, trebali bi biti gotovi u svibnju, kazao je ovog  ponedjeljka gradonačelnik Kaštela Denis Ivanović, koji je  u društvu novinara obišao to gradilište.

MUKE NAŠE SVAGDAŠNJE
Da različiti radovi na komunalnoj infrastrukturi, iz brojnih razloga traju često dvostruko duže nego je planiramo, situacije su kojima često svjedočimo, a posljednji primjer  stigao nam je s područja Baletne u Kaštel Kambelovcu, gdje radovi, koji su trebali trajati pet radnih dana, nisu okončani ni 18. radni dan od početka.

OBAVIJEST POTROŠAČIMA NA PODRUČJU GRADA KAŠTELA
Obavještavaju se potrošači vode na području grada Kaštela u Kaštel Štafiliću, ulica Cesta dr. Franje Tuđmana, svi potrošači južno i sjeverno od ceste, od ulice Stjepana Štafilea do Radeljkovićeve ulice, da će im zbog radova na vodovodnoj mreži biti prekinuta opskrba vodom u četvrtak, 15. studenog u vremenu od 9 do 14 sati.

NASTAVLJA SE TRADICIJA
Dobru praksu branja maslina u humanitarne svrhe, članovi Rotary kluba Kaštela nastavili su i ove godine, berući masline, kao i godinama ranije, u masliniku Rotarijanca Nediljka Najeva u selu Najevi u zaleđu Marine.

BESPLATNI PREGLEDI
Obavještavamo Vas da će se od 19. do 24. studenog 2018. u svim stanicama za tehnički pregled na području Republike Hrvatske provoditi prevetivno-sigurnosna akcija „Dani tehničke ispravnosti vozila“, s naglaskom na pružanje savjetodavne i tehničke pomoći stručnog osoblja stanica za tehnički pregled vozila, te poticanje vozača na potrebu korištenja ispravnih vozila, u cilju sigurnog sudjelovanja u prometu, odnosno izbjegavanja prometnih nesreća uvjetovanih tehničkom neispravnošću vozila.

PRIZNANJE SVIM DIONICIMA
Prošlog tjedna u Solinu je održana 25. Međunarodna smotra turizma, filma i krajobraza, Interstas 2018, kao i 21. Međunarodni festival turističkog filma 21. ITF Cro 2018, a među dobitnicima ovogodišnjih nagrada i priznanja su i Turistička zajednica Kaštela, njena direktorica Nada Maršić te film Welcome to Kaštela- Pearl of Croatia.

Zabavno-edukativni projekt "Igrajmo se!", za djecu s teškoćama u razvoju i osobe s invaliditetom održati će se u utorak, 13. studenog u 10 sati u Centru za rehabilitaciju MIR - Kaštel Novi. Nositelj programa je Dječji klub Dalmalino iz Splita.

OVE NEDJELJE U RESNIKU
U sklopu niza stručnih predavanja u više od 110 zemalja svijeta, Medicinsko-znanstvena stručna grupa (MWF) organizira liječničko informativno predavanje  na temu „Iscjeljenje duhovnim putem pomoću učenja Brune Gröninga – medicinski dokazivo“ koje će se održati u nedjelju, 18. Studenog u Hotelu Resnik zu slobodan ulaz.

Udruga Krizni Eko Kaštelanski Stožer poslala nam je odgovor na, kako navode, neistine objavljene u članku na četvrtoj i petoj stranici Slobodne Dalmacije, 07. studenoga 2018.g. s naslovom ''Kaštelani gase cementaru, bez posla ostaje 306 ljudi“, kao i na neistine objavljene u članku na devetoj stranici Slobodne Dalmacije, 9. studenog 2018. g. s naslovom „Gradonačelniče obmanjujete“. Odgovor donosimo u cijelosti.

ODLIČNI REZULTATI
Pozitivan rast broja dolazaka i noćenja turista u Kaštelima u komercijalnom smještaju, u odnosu na prošlu godinu, nastavio se i tijekom  mjeseca listopada, kada je u Kaštela pristiglo više od 3,2 tisuće gostiju.

KAŠTELANSKA BOJNA
141. brigada HV formirana je Odlukom Predsjednika RH i Vrhovnog Zapovjednika OS RH od 12. studenog 1991. godine, koja je nastala od pripadnika splitske i kaštelanske samostalne dragovoljačke bojne, što su ustrojene iz sastava organiziranih dragovoljačkih Odreda narodne zaštite pri mjesnim zajednicama s područja gradova Splita i Kaštela te drugih organiziranih postrojbi i skupina, koje su tijekom 1991. godine bile angažirane na zaštiti važnijih objekata, na blokadi i oslobađanju vojarni, kao i na pripremama i uvježbavanju za odlazak na bojišnicu i to…