hren
 

PRIOPĆENJE VEZANO ZA NADZORNE AKTIVNOSTI POREZNE I CARINSKE UPRAVE
​U razdoblju od 20.6. do 3.7.2019. godine ovlašteni službenici Ministarstva financija, Porezne i Carinske uprave provodit će nadzore fiskalizacije na cijelom području Republike Hrvatske s ciljem sprječavanja sive ekonomije te zaštite Državnog proračuna i poreznih obveznika koji uredno ispunjavaju svoje porezne obveze.

FOND ZA ZAŠTITU OKOLIŠA
Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost će 26. lipnja objaviti Javni poziv za sufinanciranje sustava za korištenje obnovljivih izvora energije u obiteljskim kućama, te će građanima biti dostupno 11 milijuna kuna, priopćeno je u srijedu iz Fond.

PREMA ZADNJEM UZORKOVANJU SAMO KAMP U GOMILICI S OCJENOM ZADOVOLJAVAJUĆE
Sezona kupanja, koja je ove godine zbog lošeg vremena poprilično kasnila, konačno je krenula, a s njom i redovite kontrole kakvoće mora na plažama duž naše obale, koje prema rezultatima posljednjeg uzorkovanja pokazuju kako je more  izvrsne kakvoće na svim kaštelanskim plažama, izuzev Kampa u Gomilici.

Obavještavaju se potrošači vode na području Kaštel Novoga u ulicama: Škabrnjska, Cvitićeva br. od 33 do 41 i od 30 do 38 da će zbog radova na vodovodnoj mreži doći do prekida u opskrbi vodom dana 21.06.2019. (petak) u vremenu od 8:00 do 14:00 sati.

SVETKOVINA PRESVETOG TIJELA I KRVI KRISTOVE
U Katoličkoj crkvi od 13. stoljeća postoji blagdan kojim se slavi uspomena ustanovljenja euharistije na Veliki četvrtak. Tijelovo se slavi uvijek u četvrtak poslije Presvetog Trojstva. Blagdan je uveden u Njemačkoj još 1253. godine, a papa Urban IV uveo je 1264. taj blagdan u cijelu Crkvu.

Tvrtka Vodovod i kanalizacija Split (VIK), prije službenog usvajanja prvog i najznačajnijeg strateškog razvojno-planskog dokumenta za naredno desetgodišnje razdoblje, dala je na javni uvid putem svojih web stranica "Strategiju razvoja poslovanja Vodovoda i kanalizacije Split za razdoblje od 2019. do 2030. godine".

Tijekom nadolazećeg vikenda provodit će se pojačani nadzor vozila i vozača na prometnicama na području Policijske uprave splitsko-dalmatinske.

PRIPREMA DOMA PUTALJ ZA ZALJUBLJENIKE U PRIRODU
Hrvatsko planinarsko društvo Kozjak organiziralo je akciju čišćenja i pripreme staza do Planinarskog doma Putalj. Raščišćene staze osigurat će pristup strojevima koji će pomoći u sanaciji potpornih zidova doma kako bi on mogao sigurno ugostiti planinare i turiste. Partneri HPD-a Kozjak u ovom projektu su Grad Kaštela i CEMEX Hrvatska.

KAŠTELANSKA DELEGACIJA U PRAGU
U organizaciji Hrvatskog veleposlanstva u Češkoj, u Pragu je otvorena izložba „110 godina organiziranog turizma u Kaštelima“ autorice Sanja Acalija. Predstavljen je grad Kaštela i na panoima prezentirani početci turizma u Kaštelima koji se razvijao, najprije kao izletnički od organiziranja prvog starokršćanskog kongresa za arheologiju održanog u Splitu i Solinu 1894. godine.

Danas će se s početkom u 12 sati u Referentnom centru na Ekonomskom fakultetu u Splitu održat će se predstavljanje projekta Centar za društveno korisno učenje, na kojem će se predstaviti dosad odrađene aktivnosti, ali i dobiti informacije o tome kako se zainteresirani studenti i udruge iz naše županije mogu uključiti

PRIZNANJE BIJAĆKIM KAPLJICAMA
Časopis Kapljice osnovne škole Bijaći iz Kaštel Novog, pobijedio je na natječaju Jutarnjeg lista ''Biramo najbolji školski list godine'', u kategoriji osnovnih škola Hrvatske. Za sve, koji su upoznati s onim što se i kako radi u školi Bijaći, ova vijest i nije neko iznenađenje, već  logičan rezultat timskog rada, truda i kreativnosti učenika i njihovih učitelja.

Kako nam se neće urušavat zidovi, a evo i mostovi, kad imamo program ministra Horvata "S fakulteta na posao, s posla u mirovinu, pa iz mirovine na građevinu". Jer, ministar je uputija građevinske tvrtke da zapošljavaju umirovljenike na baušteli, pa se ti sad pitaj kako ti je to pa komad zida na glavu - rekla je Zakonita - a normalno kad im se tresu ruke i noge. Nije lako u 80-oj betonirat i šaližavat i to.

OBJE KLAPE ZAVRIJEDILE SU NAGRADU ZLATNI LIPIN CVIT
U subotu, 15. lipnja u Velikoj dvorani Doma kulture u Blatu na Korčuli održana je Večer mješovitih klapa. Bila je to druga večer 53. FDK Omiš koja se tradicionalno održava u suradnji s Općinom Blato.

UNICEF I PRAVOBRANITELJICA ZA DJECU POZIVAJU MLADE GLAZBENIKE NA NATJEČAJ „SOUNDS OF CHILDREN'S RIGHTS“
Ured UNICEF-a u Hrvatskoj i Ured pravobraniteljice za djecu pridružuju se pozivu mladim glazbenicima da se uključe u međunarodni glazbeni natječaj „Sounds of Children's Rights“ te originalnim glazbenim djelima izraze kako doživljavaju dječja prava i svijet u kojem odrastaju.  Skladbe i pjesme mogu obrađivati jedno ili više dječjih prava po izboru autora.

OBAVIJEST POTROŠAČIMA NA PODRUČJU GRADA KAŠTELA
Obavještavaju se potrošači vode na području Kaštel Novoga u ulicama Božidara Šantića, Ulica Put Poparićeva Tora i Put Novskih Gajina, da će zbog radova na vodovodnoj mreži doći do prekida u opskrbi vodom dana 19.06. (Srijeda) u vremenu od 8do 11sati.

 

OAZA ZA DJECU I ODRASLE NA 4000 KVADRATA
Gnijezdo je često sinonim za mjesto gdje se osjećaš ugodno i sigurno te kojem se iz različitih razloga često vraćaš, a upravo tako moglo bi se opisati i jedno  gnijezdo u Kaštel Gomilici, nazvano Skriveno gnijezdo.
A ovo Skriveno gnijezdo  zabavni je i tematski park u kojem zabavu, razonodu i druženje mogu pronaći i djeca i roditelji, ili jednostavno kazano, sve generacije, a djelo je Kaštelanina Nike Tadina.

Ovih dana jedna zabrinuta mama poslala nam je fotografije pasje kakice u dvorištu dječjeg vrtića Trešnjica u Kaštel Lukšiću, u dvorištu u kojem se u ovo toplo vrijeme igraju desetci djece.

Škola glume Kaštela i Kaštelansko kazalište vam predstavljaju novu predstavu “Kaos prije premijere” , autorice Nine Horvat, a pod umjetničkim vodstvom Rubine Sarajlić.

PREDAVANJE KREŠIMIRA KUŽIĆA
Društvo za očuvanje kulturne baštine ''Bijaći'' i Muzej grada Kaštela, pozivaju na predavanje ''Utjecaj Malog ledenog doba na povijest Kaštela u 16. i 17. stoljeću''. Predavanje će se održati ovu srijedu 19. lipnja u kaštelu Vitturi u Kaštel Lukšću s početkom u 20 sati.

PRIJAM ZA PRVAKE
Naslov prvaka države, naslov pobjednika Kupa i kao šlag na torti naslov ekipnih prvaka Starog kontinenta, bili su i više nego dovoljan razlog da gradonačelnik Kaštela Denis Ivanović upriliči prijam za članove ekipe pikado kluba Posejdon 2 te im svima čestita na izvrsnim rezultatima i zahvali na promociji kaštelanskog sporta.