hren
 

ZNA GA U DUŠU
Nakon odlaska Lovre Kuščevića, jedno mjesto ostalo je još uvijek upražnjeno – ono političkog tajnika HDZ-a.
I dok je na poziciju novog ministra uprave premijer Andrej Plenković brzopotezno predložio dekana šibenskog Veleučilišta Ivana Malenicu, potraga za osobom koja će aferama opterećenog bivšeg ministra zamijeniti u HDZ-ovom tajništvu još uvijek traje. Posljednjih dana u igri se našlo novo ime. Ono utjecajnog dalmatinskog HDZ-ovca Ante Sanadera.

Ponukani stausom koji je na svom Facebook profilu ovih dana objavila naša sugrađanka, a u kojem se govori o tome kako postupiti kada se pronađe ozlijeđena životinja, istražili smo što o takvim slučajevima govori Zakon o zaštiti životinja ali i Odluka o uvjetima i načinu držanja kućnih ljubimaca Grada Kaštela.

Večeras će s početkom u 20:30 sati u dvorcu Vitturi u Kaštel Lukšiću dašak Pariza u kaštelanskoj ljetnoj večeri donijeti svojim koncertom mezzosopranistica Bjanka Ivas i pijanistica Ivana Štimac. Program se održava u sklopu Kaštelanskog kulturnog ljeta a organizator je Grad Kaštela.

ODREDBA STARA DESETLJEĆIMA
Proteklih mjesec dana društvene mreže, kao i stranice brojnih medija u Hrvatskoj pune su napisa o zabrani vješanja rublja na tiramolima, pa je ova tema postala nezaobilazna u mnogim razgovorima, angažmanima, otvaranju grupa podrške na društvenim mrežama gdje Dalmatinci nastoje pokazati onaj svoj urođeni dišpet, a uskoro bi se, kako stvari stoje, mogli organizirati i prosvjedi... no je li sve baš tako?

Udruga za revitalizaciju sela Opor-Botići i Đakovački kulturni krug pozivaju vas da svojom nazočnošću uveličate program manifestacije Dani Luke Botića koja se već tradicionalno održava u kolovozu u Kaštelima i Đakovu, a pod pokroviteljstvom Grada Kaštela i Grada Đakova.

VJERNICI PROSLAVILI I BLAGDAN SVOGA MJESTA
Vjernici Kaštel Lukšića tradicionalno su, blagdan Velike Gospe, proslavili i kao blagdan svoga mjesta, procesijom te svečanom svetom misom.

KAŠTELANSKA MAFIJA
Mladena Ninčevića, 38-godišnjeg taksista iz Kaštel Staroga, prije nešto više od mjesec dana, u Zračnoj luci Resnik, napala su dvojica taksista. Jedan od njih je sada zbog toga u istražnom zatvoru, a drugi je na nedavnom prosvjedu taksista ispred Županijskog suda u Splitu izjavio da je do incidenta došlo jer je Ninčević došao ciljano isprovocirati sukob.

Dvorac Vitturi od ove subote 17. kolovoza, mjesto je na kojem će zainteresirana publika imati priliku vidjeti izložbu pod nazivom „Liberalizam“, dok će publika u Kaštel Starom moći pogledati predstavu „Na brcu“.

PRIČA IZ KAŠTELA
Kada je prvog dana srpnja zbog odrona zemlje, u prometnoj nesreći potpuno uništena cisterna DVD-a Kaštel Gomilica, koja je vodom opskrbljivala kaštelanska kućanstva u sjevernom dijelu grada, aktualiziralo se pitanje uređenja, ali i pitanje sigurnosti ulice Put Gajina u Kaštel Gomilici, a među onima koji su pokrenuli ta pitanja je i tamošnji stanovnik Mladen Orlić, koji je nakon mjesec i po dana određene savjete i pomoć potražio  i u resornom Ministarstvu.

Posljednja službena mjerenja kakvoće mora na plažama Gojača i Baletna škola pokazala su da je more na tim kaštelanskim plažama izvrsne kakvoće. Kako smo ranije pisali, nakon dva uzastopna mjerenja koja pokažu da je more odgovarajuće kakvoće, trebale bi se ukinuti mjere proglašenja trajnog onečišćenja mora na tim plažama. Do zaključenja ovog teksta nismo uspjeli dobiti potvrdu mjerodavnih o ukinuću mjere trajnog onečišćenja…

Na uočnicu svetkovine Velike Gospe, u srijedu 14. kolovoza, u hrvatskom prasvetištu Gospe od Stomorije svečano je proslavljena 100. godišnjica nošenja slike Gospe od Stomorije. Euharistijsko slavlje predslavio je splitsko-makarski nadbiskup i metropolit mons. Marin Barišić uz koncelebraciju nekoliko svećenika predvođenih župnikom don Darijem Čorićem.

SVEVREMENSKA GLAZBA U LJETNOJ NOĆI
Večer pod nazivom „Arije pod zvijezdama“, koja će donijeti cijeli niz izvedbi vrhunskih glazbenih djela, održat će se u petak, 16. kolovoza, na Igrišću u Kaštel Štafiliću, s početkom u 21 sat.

Zbog odluke o trajnom onečišćenju mora na dvije kaštelanske plaže, uzorkovanje mora na Gojači i Baletnoj školi obavlja se svakodnevno. Najnovija mjerenja obavljena 13.8. na Gojači pokazala su dobru kvalitetu mora a na Baletnoj školi izvrsnu kvalitetu mora.

MAKNUTI ILI TURISTE ILI ZNAK
U cijeli popis stavki koje dovode do komunalnog nereda u gradu, ovih dana pribrojili smo još jednu, ležanje na  travi starosejskog đardina i to ni manje ni više, kako se vidi iz fotografija jednog od čitatelja koji nas je upozorio na ovaj problem, nego uz sami znak zabrane „ležanja na travi“.

Priopćenjem u vezi onečišćenja mora u Kaštelima, obratio se u ime Gradske organizacije SDP-a Kaštela, njen tajnik Filip Plečaš. Priopćenje prenosimo u cijelosti…

U SUĆURCU I LUKŠIĆU
Na blagdan Velike Gospe, u četvrtak 15. kolovoza, u Kaštel Lukšiću i Kaštel Sućurcu, održat će se tradicionalni koncerti HGD Biranj te muške klape Podvorje.

IMA LI KRAJA NEKULTURI I VANDALIZMU
Kratka vijest glasila bi: Iz Biblijskog vrta nepoznati je počinitelj otuđio nekoliko kamenih ploča koje datiraju iz devetog stoljeća i koje je Muzej grada Kaštela prije nekoliko godina poklonio Biblijskom vrtu.  Motivi i počinitelj te vrijeme krađe nisu poznati.

SVETE MISE I PROCESIJE
Blagdan Velike Gospe,  u četvrtak 15. kolovoza, u Kaštel Lukšiću slavi se i kao dan mjesta, a tom prigodom vjernici će sudjelovati na misnim slavljima te procesiji, moleći se Majci Božjoj i tražeći od nje zagovor. Veliki dio vjernika s područja Splitsko-makarske nadbiskupije, ali i drugi vjernici, ovog će dana tradicionalno pohoditi svetište Gospe Sinjske u Sinju.

Dana 11. kolovoza oko 20.45 sati u Kaštel Starom na jednosmjernom kolniku Kamberevog šetališta kod raskrižja s ulicom kneza Višeslava dogodila se prometna nesreća u kojoj su sudjelovala dva biciklista. Nepoznati vozač bicikla je udario prednjim dijelom bicikla u bicikl kojim je upravljao maloljetnik. Obojica su uslijed udarca pali nali na tlo. Maloljetnik je zadobio tešku tjelesnu ozljedu u vidu prijeloma ruke. Biciklist koji upravljao drugim biciklom se udaljio s mjesta prometne nesreće.

NASTAVLJAJU SE PROBLEMI
Nastavni zavod za javno zdravstvo Splitsko – dalmatinske županije, u ponedjeljak 14. kolovoza izvršio je redovna uzorkovanja te ispitivanje kakvoće mora na kaštelanskim plažama. Prvi preliminarni rezultati pokazali su prisustvo escherichia koli iznad dopuštenih graničnih vrijednosti na plažama Baletna u Kaštel Kambelovcu i Gojača u Kaštel Sućurcu.