Iako ulazimo u kalendarsko ljeto, novi tjedan donijet će promjenjivo vrijeme. Novi tjedan počeli smo stabilnim vremenskim prilikama s iznimkom Konavala gdje je i danas bilo lokalnih pljuskova s grmljavinom. Prema podacima mreže postaja Pljusak.com, u Grudi je palo 8 litara kiše po kvadratnom metru.

OVOG UTORKA
Prema najavama iz Policijske uprave SDŽ, ovog utorka, 19.lipnja, u vremenu od 16 do 20 sati, na području nadležnosti ove Policijske uprave provest će se ciljna akcija u prometu, pod nazivom „Faktori rizika“.

PLANIRANI RADOVI
Ovog utorka, 19. lipnja, bez struje će biti dio potrošača u Radunu, dok će u srijedu, 20. lipnja, privremeni prekid u opskrbi električnom energijom biti u dijelu Vodovodne ulice u Kaštel Novom.

ODGOVORI NADLEŽNIH
Pripreme za sezonu i uvijek aktualni komunalni problemi, bile su glavne teme pitanja čitatelja pristiglih na adresu Portala grada Kaštela, na koje smo potražili odgovore u Gradskoj upravi. Pitanja i odgovore, koji su uglavnom stigli od upravitelja Vlastitog pogona, Ivana Čaglja, pogledajte u nastavku.

OVOG UTORKA
Splitska grupa Ciotog već nekoliko godina svojim nastupima donosi u Kaštela dašak Irske kroz irsku glazbu pa će tako biti i ovog utorka, 19. lipnja, na prostoru  ispred Poljoprivredne zadruge u Kaštel Starom, u 21 sat, kada će održati koncert u sklopu programa Kaštelanskog kulturnog ljeta.

KAŠTELANSKE MAŽORETKINJE
Trofejne Kaštelanske mažoretkinje u nedjelju navečer svojoj su vjernoj publici i svim zainteresiranima priredile uživanje u cijelom nizu koreografija, a samim tim i uzavrele dlanove od bodrenja, navijanja i pohvala.

SPOJ TRADICIJE I SADAŠNJOSTI
Prva nedjelja nakon blagdana Svetog Ante, ili kako se naziva među domaćim stanovništvom, Osmina svetog Ante i ove je godine na poseban način obilježena u selu Opor, među članovima brojnih obitelji Botić.

VJEŽBA NA KOZJAKU
Ferate, vertikalni planinski putevi, osigurani na različite načine, prvenstveno sajlama, prava su atrakcija za ljubitelje planina i penjanja, poput onih na Dinari, Mosoru, Perunu i drugdje pa su često i mjesta na kojima se događaju različite nesreće i nezgode. A kako reagirati u takvim situacijama i pomoći unesrećenima, pokazali su u kasnim satima petka članovi HGSS-a Stanice Split, u vježbi „Kozjak – ferata“.

AKCIJA RK GIRIČIĆ
Šestu godinu zaredom ronilački klub Giričić, uoči sezone, organizira eko akciju čišćenja podmorja u Kaštelanskom zaljevu pa su tako i ove subote očistili područje od Kaštilca u Kaštel Gomilici do veslačkog kluba u Kaštel Kambelovcu te područje u blizini dvorca Vitturi u Kaštel Lukšiću.

IZ KANTUNA O SVEMU, SVAČEMU I SVAKOME
Evo, sad je vrijeme u kojem ćemo napokon osvojiti svijet sa nekoliko pari spretnih nogu i blagoslovljenog baluna sa svakog oltara u korist našeg naroda. Mi Hrvati! U svakom dućanu za potrošenih sto ili dvjesto kuna dobila sam majicu sa šahovnicom, navijačkim povicima i natpisom Hrvatska preko prsa ili leđa. Dok se po zelenoj travi prosipa testosteron i ratničko raspoloženje „U boj, uboj za narod svoj!“ sve će doći nas svoje mjesto u našoj blagoslovljenoj zemlji.

U GOMILICI
Nova akcija dobrovoljnog darivanja krvi održat će se u ponedjeljak, 18. lipnja, u vremenu od 8 do 13 sati, u prostorijama HNK Gošk u Kaštel Gomilici, na adresi A.B. šimića 21.

3. KUP DALMACIJE ZA MLADEŽ
Unatoč ponekoj kapi kiše i burinu koji je u subotu ujutro puhao nad istočnim dijelom Kaštela, na vatrogasnom poligonu DVD-a Kaštel Gomilica okupila se vatrogasna mladež i djeca, kako bi se ogledali na natjecanju za 3. Kup Dalmacije i Otvorenom kupu za djecu.

NOVOST IZ FONDA ZA ZAŠTITU OKOLIŠA
Iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost najavljeno je kako će u srijedu, 20. lipnja objaviti novi Javni poziv za sufinanciranje nabave energetski učinkovitih vozila, namijenjen tvrtkama, obrtnicima i jedinicama lokalne samouprave.

UŽIVANJE U GLAZBI I PLESU
Ove nedjelje, 17. lipnja, Kaštelanske mažoretkinje pripremaju pravi plesno-glazbeni spektakl, koji će se u večernjim satima održati na igralištu gimnazije u Kaštel Novom.

NAJNOVIJI REZULTATI
Treće ispitivanje kakvoće mora u ovoj sezoni, koje je obavio Nastavni zavod za javno zdravstvo, pokazalo je da je more na deset službenih kaštelanskih plaža izvrsne kakvoće, dok je na dvije plaže ono bilo zadovoljavajuće.

SAVJETI STRUČNJAKA
- U skladu s Naredbom o poduzimanju mjera za sprječavanje širenja i suzbijanje zlatne žutice vinove loze, proširuje se područje provođenja fitosanitarnih mjera u odnosu na prošlu godinu, s ciljem iskorjenjivanja i sprječavanja širenja zlatne žutice na teritoriju Republike Hrvatske – stoji u obavijesti Hrvatske poljoprivredno – šumarske svjetodavne službe, namjenjene vinogradarima.

OD SREDINE PETKA
Kao što su i obećali iz Hrvatskih cesta, ovog petka zaustavljeni su radovi na prometnici kod nekadašnjeg Mercatora u Solinu, a prometnica je u punom profilu puštena u promet, čime bi se trebale smanjiti gužve koje zbog radova već mjesecima vladaju na tom području.

U ORGANIZACIJI HPD KOZJAK
Puna 41 godina prošla je od tragičnog događaja, kada je na Kozjaku, ponad Kaštel Sućurca, pao helikopter tadašnje vojske, koji je pomagao u izgradnji planinarskog doma Putalj, a te tužne obljetnice prisjetili su se ovog tjedna članovi Hrvatskog planinarskog društva Kozjak.

OD GOMILICE DO LUKŠIĆA
Ove subote, 16. lipnja, ronilački klub Giričić organizira eko akciju čiščenja podmorja od Kaštilca u Kaštel Gomilici do Veslačkog kluba u Kaštel Kambelovcu te podmorje pokraj dvorca Vitturi u Kaštel Lukšiću, a akcija će se provesti s početkom u 10 sati.

VRIJEDNO SAKUPLJALI STARI PAPIR
U Eko akciji Zeleni korak, među školama čiji su učenici tijekom godine vrijedno sakupljali stari papir te im je zbog toga pripala nagrada dm-a je i škola „Prof. Filipa Lukasa“ iz Kaštel Starog.

3. KUP DALMACIJE
DVD Kaštel Gomilica i Vatrogasna zajednica Splitsko-dalmatinske županije, u subotu, 16. lipnja, organiziraju vatrogasno natjecanje 3.Kup Dalmacije za mladež, koje će se održati na vatrogasnom poligonu u Kaštel Gomilici.