hrenfrdeites

 

BORBA ZA NORMALAN ŽIVOT
- Ne tražimo zatvaranje postojećih kamenoloma, ali tražimo da posluju u skladu s propisima, da im se ne dozvoli širenje, da nema otvaranja novih kamenoloma te da se poštuju sudske presude, jer normalan život je na ovom prostoru, u buci i prašini, jednostavno nemoguć – poručili su sa subotnjeg prosvjeda stanovnici naselja Plano, tražeći od nadležnih u državi te od gradova Kaštela i Trogira da poduzmu korake u zaštiti uvjeta življenja.

ODRŽANA EDUKACIJA ZA MALE IZNAJMLJIVAČE
Zainteresirani mali iznajmljivači s područja Kaštela ovog su petka imali priliku više saznati o različitim oblicima financiranja koje za potrebe turističke djelatnosti nude pojedine poslovne banke, a predavanje predstavnika banaka organizirala je udruga  malih iznajmljivača „Rivijera Kaštela“.

POČINJE LJETNO RAČUNANJE VREMENA
Ovog vikenda započinje ljetno računanje vremena, što znači da se u noći sa subote na nedjelju sat pomiče za jedan sat unaprijed, tako što će se dva sata ujutro računati kao tri.

PERSPEKTIVA OBALNOG DIJELA
Ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac, danas je nakon radnog posjeta Splitu, gdje je nazočila potpisivanju ugovora za razvojne projekte na otocima te Segetu Donjem, gdje je sudjelovala u svečanosti otvaranja hotela. kratko boravila i u Kaštelima.

Splitsko-dalmatinska županija objavila je Javni poziv za podnošenje zahtjeva iz Programa potpore osnivanju i razvoju malog gospodarstva na području Splitsko-dalmatinske županije za 2017g.

ZA 2017. GODINU        
Predmet ovog Javnog poziva je prikupljanje zahtjeva za Potporu za sufinanciranje nabave sadnog materijala na području Grada Kastela iz Programa potpore poljoprivrednim gospodarstvima za razdoblje od 2017. do 2020. godine.

PROBLEMI S ODLAGANJEM GLOMAZNOG OTPADA
Među pitanjima naših čitatelja prošlog se tjedna našlo i pitanje što nadležni poduzimaju kako na kaštelanskim ulicama ne bi bilo deponija glomaznog otpada te na koji način domaćinstva propisno mogu odložiti takvu vrstu otpada. To pitanje proslijedili smo upravitelju Vlastitog pogona Ivanu Čaglju, koji nam je kazao kako Grad pokušava naći najbolja rješenja, a uz put nas je upoznao i s cijelim nizom primjera odlaganja glomaznog otpada, s kojim se djelatnici Vlastitog pogona „bore“ na terenu.

Jedan sat koji provodimo u mraku trebao bi poslužiti kao podsjetnik da moramo osigurati održivu budućnost našeg planeta. Suočavanje s posljedicama klimatskih promjena mora postati naša realnost, a WWF nas na to podsjeća i ove godine organizacijom desetog, jubilarnog 'Sata za planetu Zemlju'.

Ministarstvo poljoprivrede obavještava potrošače o povlačenju proizvoda – Oslić bez glave „LEDO“, težine 500g, L25011711, oznake barkoda 3 850116 860572, ulovljeno u moru – FAO zona ulova 41, datum smrzavanja 08.04.2016., najbolje upotrijebiti do 03/2018., podrijetlom iz Španjolske, radi prisutnosti endoparazita Anisakis sp.

PAZI, MINA!
Ako vam kojim slučajem misli odlutaju dok hodate ulicom ili uživate u šetnji nekim od kaštelanskih parkova, osmijeh će vam zasigurno ubrzo nestati s lica kada shvatite da ste zagazili na „krivo“ mjesto, na kojem se netom olakšao nečiji kućni ljubimac. Ili da je vaš mališan, bacajući kamenčiće u more, s plaže upravo pokupio nešto što nije oblutak!

KULMINIRALO NEZADOVOLJSTVO STANOVNIKA
Ove subote, 25. ožujka, u Planom  će se okupiti  nezadovoljni građani, kako bi prosvjedovali zbog nekontroliranog otvaranja novih kamenoloma na tom području.

OBAVIJEST POTROŠAČIMA VODE NA PODRUČJU GRADA KAŠTELA
Obavještavaju se potrošači vode na području Kaštel Novog, ulice Don Ive Jurčeva, Šantina, Don Mate Grgina, Metova i Botićeva, da će im zbog neodgodivih radova na vodoopskrbnom cjevovodu DN100 mm, biti prekinuta opskrba vodom u petak, 24. ožujka u vremenu od osam do 15 sati. 

SPREMNI I NA PROSVJED
Na probleme u prometovanju ulicom Ante Starčevića u Kaštel Sućurcu, o kojima su nedavno stanovnici te ulice razgovarali s novinarkom Portala, ukazao je i Sućuranin Željan Jurlin, koji je u ime članova Mjesnog odbora Kaštel Sućurac, nadležnima u Gradu uputio zahtjeve za uređenjem postojećeg stanja i provođenjem zakonskim propisa.

U ORGANIZACIJI UDRUGE BENEDIKT
Hrvatska udruga Benedikt poziva sve zainteresirane građane na predavanje pod nazivom  `Dostupnost  gradiva u državnim arhivima u kontekstu donošenja novog Zakona o arhivskom gradivu i arhivima`. Predavanje će održati Radoslav Zaradić, mag. povijesti, a održati će se u utorak, 28. ožujka s početkom u 19 sati u dvorcu Vitturi u Kaštel Lukšiću.

OBAVIJEST GRAĐANIMA
U četvrtak (23. ožujka) u Kaštel Lukšiću u vremenskom periodu od 08-13h, zbog uklanjanja stabla bora povremeno će se zatvarati dio ulice Šetalište Miljenka i Dobrile od crkvice Rušinac prema istoku do spoja s ulicom Hrvatskih branitelja (do Fine).

KAZALJKE SE POMIČU SAT UNAPRIJED
Pomicanjem kazaljke za jedan sat unaprijed posljednje nedjelje u ožujku u Hrvatskoj će početi ljetno računanje vremena koje će ljudima omogućiti veće korištenje danjeg svjetla te smanjiti izdatke za električnu energiju

POLICIJA POZIVA NA OPREZ
Ovog četvrtka, 23.ožujka od 10 do 15 sati na području Policijske uprave splitsko-dalmatinske provesti će se pojačana akcija u cestovnom prometu posebno usmjerena na zahvaćanje prekršaja  u odnosu na brzinu ali i u odnosu na sve ostale prekršaje koji dovode do nastanka prometnih nesreća i posljedica u njima, javlja PUSD.

UDRUGA MALIH IZNAJMLJIVAČA I BANKARI
Udruga malih iznajmljivača „Rivijera Kaštela“ pozvala je zainteresirane male iznajmljivače iz Kaštela da nazoče edukaciji pod nazivom „Povoljniji uvjeti financiranja u turizmu“, koja će se održati u petak, 24. ožujka, s početkom u 18 sati, u prostoru Gradske vijećnice u Kaštel Sućurcu.

Sanacija renesansne građevine zaustavljena je prije više od tri godine jer je peta etaža sličila na čardak

I ovog tjedna donosimo vam odgovore na pitanja koja ste uputili nadležnim službama. Rasvjeta, promet, nogostupi... teme su na koje su vas najviše zanimale.

KAŠTELANSKA AKTUALNOST
Nakon sve učestalijih upita naših sugrađana o priključivanju na kanalizacijsku mrežu diljem Kaštela, odgovor o postupku i potrebnoj dokumentaciji  potražili smo u Vodovodu i kanalizaciji

hrenfrdeites