hren
 

TEMPERATURNI ŠOK
Stiže nam treća marčana bura koja će puhati danima i koja će otpuhati natprosječnu toplinu s našeg područja.

OPG Matijašić šampion Noćnjaka za kvalitetu pakovina
Na 21. međunarodnom susretu maslinara i uljara - Noćnjaku dodijeljene su i nagrade za najbolje pakovine maslinovih ulja i proizvoda od masline.

DESET GODINA SUDOVANJA
Nešto manje od deset godina nakon najveće željezničke nesreće u hrvatskoj povijesti, u srpnju 2009. godine u Rudinama kraj Kaštela, kada je iz tračnica izletio nagibni vlak te je poginulo šest, a ozlijeđeno 55 putnika, napokon je pravomoćno okončan sudski proces, i to odlukom Vrhovnog suda koji je u potpunosti potvrdio presudu splitskog Županijskog suda.

PRIKUPLJENA SREDSTVA NAMIJENJA SU PREVENCIJI I RANOM OTKRIVANU RAKA DOJKE
Članice Kluba žena liječenih na dojci Kaštela u subotu su obilježile ovogodišnji Dan narcisa u Prodajnom centru Kaštela. Prigodom ove akcije, uz prodaju cvijeća, posebno narcisa, dijelile su se i  edukativne brošure. Cilj akcije je podići svijest žena o zdravlju dojki te educirati žene o važnosti preventivnih pregleda i ranog otkrivanja raka dojke.

OBAVIJEST POTROŠAČIMA NA PODRUČJU GRADA KAŠTELA
Obavještavaju se potrošači vode na području Kaštel Novog i Kaštel Štafilića,ulice: Put poljoprivrednika, Ćurkova, Stipe Pense- neparni brojevi od 1 do 11 i parni brojevi od 2 do 10, Mije Gunjala, Polićeva ulica i Cesta dr. Franje Tuđmana od 1114 do 1146, da će im zbog radova na vodovodnoj mreži biti prekinuta opskrba vodom u ponedjeljak, 25. ožujka u vremenu od 8 do 15 sati.

POZIV NATJECATELJIMA I IZLAGAČIMA
Eko akcija Lipa su lipa moja Kaštela te Praznik cvijeća, koje već duži niz godina u sklopu priprema za turističku sezonu organiziraju kaštelanska Turistička zajednica, odgojno – obrazovne ustanove i  udruga Lijepa naša Kaštela, uz pokroviteljstvo Grada Kaštela i Ministarstva poljoprivrede, ove će se godine održati u razdoblju od 29. travnja do 12. svibnja, a organizatori su uputili poziv na prijavu zainteresiranim izlagačima te vlasnicima uređenih okoliša.

VANDALI NA KOZJAKU
Ne zna čovjek kako bi napisao nekoliko riječi o novom vandalizmu na Kozjaku, a da pri svemu tome ipak ostane u granicama pristojnosti. Možda je jedini dobar razlog ne spustiti se na nivo tog obijesnog uma, jer jedino karakterni debil može se odnositi prema nečemu ovako poput našeg junaka koji je svoj mali život obogatio uništavanjem imovine sviju nas.

Kao i do sada, na prometnicama Policijske uprave splitsko-dalmatinske će se i ovog vikenda poduzimati pojačane aktivnosti u cestovnom prometu, koje će biti posebno usmjerene na prekršaje prekoračenja brzine, upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola i droga, nekorištenja sigurnosnih pojaseva u vozilima i korištenja mobitela za vrijeme vožnje, ali i na druge prekršaje, koji su u uzročno-posljedičnoj vezi s nastankom prometnih nesreća, a posebno onih s najtežim posljedicama.

RADE KUPRES, BLIDINJE, BJELAŠNICA I JAHORINA
Iako su pojedini skijaši snijeg ovog petka ocijenili kao malo slabije kvalitete i vlažan, to ih nije omelo da skijaju na skijalištima u okruženju, a na kojima će se skijati i tijekom vikenda.

Iako je bilo zamišljeno da državna matura zamjeni prijemne ispite kao uvjet upisa na studije, dio fakulteta još uvijek provodi dodatna testiranja za maturante. Donosimo popis svih studija za čiji će upis ove godine kandidati uz maturu morati položiti i neku vrstu prijemnog testiranja.

RADOVI VLASTITOG POGONA
Pravo proljetno vrijeme proteklih je dana izmamilo brojne šetače duž kaštelanske rive, a mnogi od njih koje je put nanio na Štaliju u Kaštel Starom, ostali su iznenađeni radovima koji se odvijaju na dijelu obale ispod "stare ambulante".

NADLEŽNI ODGOVORILI
U nastavku donosimo nekoliko pitanja naših čitatelja i odgovore koji su nam pristigli od strane nadležnih iz kaštelanske Gradske uprave.VIKEND ĆE BITI IDEALAN ZA SVE KOJI GA PLANIRAJU PROVESTI NA OTVORENOM
Iako nije bila posebno izražena, za nama je još jedna bura ovog ožujka. Prvi vikend kalendarskog proljeća proći će u znaku stabilnog i pretežno vedrog vremena s visokim temperaturama zraka i bez značajnog vjetra.

PRIJEM 110 KANDIDATA
Ministarstvo obrane Republike Hrvatske raspisalo je u srijedu javni natječaj za prijam u kadetsku službu i to na preddiplomski studij Vojnog inženjerstva i studij Vojnog vođenja i upravljanja, za kadete vojne pilote te integrirani preddiplomski i diplomski sveučilišni studij Vojno pomorstvo.

RASPISAN NATJEČAJ
Splitsko – dalmatinska županija osigurala je 110 tisuća kuna u cilju financiranja projekata udruga iz područja razvoja i promoviranja ICT sektora, pri čemu će zainteresirani koji se jave na raspisani natječaj raspisan u tu svrhu, a koji ispunjavaju uvjete istog,  moći dobiti od dvije do 50 tisuća kuna.

DARIVANJE KRVI
Zadnja akcija darivanja krvi u organizaciji DDK Adriachem i Gradskog društva Crvenog križa Kaštela, održana ovog ponedjeljka u Kaštel Gomilici, rezultirala je s 56 doza darovane krvi.

Obavještavaju se potrošači vode područja Divulje: ulice Plano-Aerodrom, Cesta Divulje  i Put vojarne Divulje, da će im zbog otklanjanja kvara na glavnom cjevovodu biti prekinuta opskrba vodom u petak, 22. ožujka u vremenu od 8 do 14 sati.

DIO KRIVICE I NA GRAĐANIMA
Prije približno mjesec i po dana smeće s kaštelanskih ulica, umjesto tvrtke Čistoća, odvozi gradska komunalna tvrtka Zeleno i modro. Iako su građani svjesni da prvi period prilagodbe i uvođenja u rad može donijeti određene probleme, stanje s komunalnim otpadom, posebno u danima vikenda, mnogi opisuju kao „katastrofalno“.

PROSTOR ZA DJECU U ULICI PUT GORICE
Zajedno sa svojim suradnicima, gradonačelnik Denis Ivanović obišao je danas teren u Kaštel Sućurcu, u ulici Put Gorice, gdje su ga dočekali građani i predstavnici Cemexa, tvrtke koja će i ove godine lokalnoj zajednici na čijem području djeluje, ustupiti zemljište na spomenutoj lokaciji koje će djelatnici Grada Kaštela urediti i opremiti sadržajima za djecu.

Muzej grada Trogira traži učenike trećih i četvrtih razreda srednjih škola i studente za rad tijekom ljetne sezone - od 1. lipnja do 30. rujna.

EMISIJA DOBRO JUTRO HRVATSKA
Dvorac Vitturi u Kaštel Lukšiću ove je srijede ugostio novinarsko – snimateljsku ekipu Hrvatske radio televizije, koji su snimali prilog o turizmu, tradiciji, gastronomiji i vinima Kaštela, a koji će se prikazati ovog petka, 22. ožujka u emisiji Dobro jutro Hrvatska.