Učenike bi na jesen iduće godine mogle obradovati lakše školske torbe/Joško ŠUPIĆHrvatski školarci iduće školske godine vjerojatno neće osjetiti značajnije promjene u nastavi ili kapacitetu gradiva, iako je ekipa ministra obrazovanja Dragana Primorca još od travnja počela s opsežnim i po mnogočemu važnim poslom izrade nacionalnog kataloga znanja. Taj će katalog biti temelj za budući izgled nastavnih planova i programa, a, prema procjenama, ti novi programi, znatno rasterećeni, počet će se primjenjivati 2005./2006. školske godine.
Od te će školske godine učenici usvajati znatno manje gradiva nego dosad, spominje se čak između 25 i 50 posto manje. Ministar Primorac je to slikovito opisao riječima da će "visina jele ili eukaliptusa biti prošlost u hrvatskim udžbenicima".
Katalog znanja, povjerenstva, u kojima je okupljeno 170 domaćih stručnjaka, akademika, nastavnika, pedagoga, sindikalaca i ostalih, trebaju završiti najkasnije do početka prosinca ove godine. Katalog će zatim biti upućen nakladnicima, koji na osnovi prijedloga iz kataloga trebaju izraditi nove udžbenike. Posao oko izrade novih udžbenika te objave kataloga novih odobrenih udžbenika za školsku godinu 2005./2006. treba biti gotov do 1. travnja iduće godine.
Iako ministar Primorac ne voli govoriti da će provesti "reformu" školstva u Hrvatskoj, činjenica je da promjene koje namjerava provesti i koje se ambiciozno najavljuju nisu tek puke korekcije sustava. Jasno je da se hrvatsko školstvo treba uskladiti s onim EU-a, međutim, koliko će vremena za to trebati, ne žele kalkulirati ni u ministarstvu.
Iako je posljednjih mjeseci ministrova mandata bilo dosta spekulacija o tome što će se još za njegova mandata ili u budućnosti mijenjati, čini se da će brojne "ideje" ostati doista na razini razmišljanja. Među promjenama, osim smanjenja gradiva, sigurne su pak još neke koje je potvrdio i Primorac — uvođenje državne mature, besplatni udžbenici, dodatna usavršavanja za nastavnike, nešto manje domaćih zadaća itd... Konkretno, katalog znanja predložit će da se veći predmeti održavaju kroz takozvane blok-satove (koji postoje i danas), sa stankom između satova. Nastavnici će u nastavi, uz jednu zadanu temu, moći izabrati još najviše pet dodatnih kataloških tema koje će se voditi kao izborne, ali se neće ocjenjivati.
Unutar jedne nastavne jedinice broj novih pojmova koje učenik treba usvojiti ograničit će se na 3 do 5, čemu će prethoditi kratko ponavljanje prethodno naučenoga gradiva u dužini od pet do sedam minuta. Učenici će ubuduće dobivati i popis stručnih tema i termina s kojima se prvi put susreću prigodom obrade novih tema. Što se tiče domaćih zadaća, nastavnici više neće smjeti zadavati zadatke koje ne razumije većina učenika, a ono što zadaju za zadaću, učenicima će trebati dobro objasniti.
Ministar je najavio da je dugoročna intencija i rad škola u jednoj smjeni, što se danas čini gotovo iluzornim kada se zna da 70 posto škola u Hrvatskoj radi u dvije smjene, a njih sedam posto ili 60 škola i u tri smjene. Ministarstvo te probleme namjerava riješiti i izgradnjom novih objekata, što od iduće godine s lokalnih proračuna potpuno prelazi na državni proračun.
Važnim za ministarstvo jest i rano učenje stranih jezika, i to prvi strani jezik od prvog razreda osnovne škole, te drugi od četvrtog razreda. U tu svrhu planira se i povećanje kvota na Učiteljskoj akademiji za profesore stranih jezika.
Iako je javnost dosta burno reagirala na mogućnost izmjena u ocjenjivanju, iz ministarstva zasad stižu prilično čvrsta obećanja da se dosadašnji sustav — brojčani od 1 do 5 — neće mijenjati. Treba ipak podsjetiti da je bilo različitih prijedloga — od mogućnosti opisnog i postotnog ocjenjivanja, do smanjivanja raspona ocjena od 1 do 3. To bi, pak, trebao regulirati novi pravilnik o ocjenjivanju, kao i mogućnost da se posljednja dva tjedna nastave u školama ne pišu testovi. Hoće li se to i provesti u djelo, u ministarstvu ne žele decidirano potvrditi. No, nije nepoznato da je ministar Primorac nezadovoljan podatkom da iz hrvatskih osnovnih škola izlazi čak 60 posto odlikaša, a zaprepašten je i činjenicom da u Hrvatskoj razred padaju i prvašići.
Zasad se također jamči kako se u prvim koracima promjena neće mijenjati duljina trajanja obveznoga, odnosno osnovnog i srednjeg obrazovanja, ni postojeća duljina školskog sata (45 minuta), dok je uvođenje učenja o bontonu kroz određene predmete otvoreno kao mogućnost. Ministar poručuje kako se zasad takvim pitanjima neće baviti, te da ga više zanimaju konkretna rješenja koja će ministru iza njega omogućiti da se bavi "samo kozmetičkim promjenama i kvalitetom postojećih programa".

Komentari

  • Nema komentara

Dodaj komentar

0 / 1000 Ogranicenje dužine komentara
Vaš komentar mora biti dužine od 1-1000 znakova
pravilima komentiranja.
mojtv.hr - kompletan tv program
 
TURISTIČKI PORTALI
Riviera Makarska
www.makarskainfo.com
Čiovo
www.ciovoinfo.com
Otok Brač
www.bracinfo.com/hr/
PRIJATELJI
SKIJANJE I BORDANJE
www.dalmacijaSKI.com
VDP
Veceri dalmatinske pisme
Dugirat Online
www.dugirat.com