Noćas točno u ponoć započinje izborna šutnja, koja će trajati do zatvaranja birališta, u nedjelju u 19 sati. Tijekom tog vremena zabranjeno je javno predstavljanje izbornih programa, nagovaranje birača, na bilo koji način, na glasovanje za pojedinu listu ili kandidata, kao i objavljivanje procjena rezultata izbora i slično.

Za kršenje izborne šutnje predviđene su novčane kazne od tri tisuće kuna za fizičke osobe pa sve do pola milijuna kuna za pravne osobe. Kad je riječ o samim kandidatima, za njih su predviđene kazne od 10 do 30 tisuća kuna.

U nedjelju u 7 sati, u Hrvatskoj će se otvoriti  6593 biračkih mjesta, na kojima će građani Hrvatske, njih oko 3,66 milijuna s pravom glasa, moći glasovati za neke od približno 38 tisuća kandidata na različitim listama, koji su ušli u utrku za predstavnička tijela općina, gradova i županija te za načelnike, gradonačelnike, župane i njihove zamjenike.

Za razliku od državnih izbora građani u nedjelju, 16. svibnja, mogu glasovati samo u mjestu prebivališta, a pravo glasa imaju punoljetni hrvatski državljani s prebivalištem u jedinici lokalne uprave za čija se tijela izbori provode.

Treba napomenuti da čelni ljudi pojedine lokalne zajednice, poput gradonačelnika, mogu biti izabrani već u nedjelju, ako osvoje više od 50 posto glasova građana koji su glasovali, u protivnom održat će se i drugi krug izbora.

U Kaštelima će nešto više od 36 tisuća birača u nedjelju moći glasovati na 21 izbornom mjestu za jednu od sedam kandidacijskih lista za Gradsko vijeće te za jednog od tri kandidata za gradonačelnika.

Biračka mjesta zatvorit će se u cijeloj Hrvatskoj u nedjelju u 19 sati.

 


KOMENTARI: