Kandidat za gradonačelnika na nedjeljnim izborima i sadašnji gradonačelnik Kaštela Denis Ivanović, odgovarao je na pitanja o svojim planovima za kontinuitet razvoja grada i unapređenje života građana.

Jesu li Kaštela danas bolji grad za život nego što su bila prije 4 godine?

Da, naravno – to uvijek mogu odgovoriti bez razmišljanja, a što je još važnije, primjećuju to i naši sugrađani. Posebno su ugodno iznenađeni gosti koji dolaze na ljetovanje jednom godišnje. Kažu da se iz godine u godinu zaista vidi koliko Kaštela rastu – infrastrukturno i demografski. Realizirali smo brojne projekte, neki od njih su generacijski kao što je opsežan projekt aglomeracije. U ovom mandatu, zajedno sa svojim timom, potpuno sam se posvetio rješavanju najizazovnijih pitanja. Dali smo sve od sebe, radili smo koliko god smo mogli i najbolje što smo znali jer volimo ovaj grad. I dalje ćemo osluškivati potrebe naših stanovnika te raditi i graditi najbolje što znamo. 

Koji su planovi na području daljnje izgradnje vodovodne i kanalizacijske mreže?

Riječ je o projektu koji je izuzetno opsežan, sadrži više faza, ali ovo je ključni projekt za razvoj grada. U tijeku su radovi na vodospremi Rudine II, riječ je o projektu vrijednom više od 7 milijuna kuna. Na području Kaštel Sućurca, Gomilice i Kambelovca u tijeku je izgradnja 27 kilometara vodoopskrbnih cjevovoda, kao i rekonstrukcija postojećih. U tijeku je izgradnja 885 novih vodovodnih priključaka, izgradnja dvije vodospreme od 500 m 3 te dvije crpne stanice. Gradi se i više od 26 kilometara novih gravitacijskih kolektora. Moram napomenuti da kreće i treći projekt fekalne odvodnje za područje Kaštel Lukšića, Starog, Novog, Štafilića, Raduna i Rudina. Kao što sam rekao, opsežan je to projekt koji garantira svim građanima Kaštela 100% pokrivenost vodovodnom i kanalizacijskom mrežom do kraja 2023. godine.

Kaštelanska obala već polako poprima novi izgled. Što je još u planu?

Obala kakvu zaslužuje europski moderni turistički grad – to nam je cilj. Od Sućurca do Štafilića čak 17 kilometara obale poprimit će novi izgled. Riva u Kaštel Novom mijenja vizuru i postaje novi gradski centar. Radovi vrijedni 30 milijuna kuna započet će na proljeće iduće godine. Moram naglasiti izgradnju luke u Kaštel Starom koja ulazi u završnu fazu. Ovo je najskuplji projekt Lučke uprave Splitsko-dalmatinske županije i Grada Kaštela. Osim toga, priprema se dokumentacija s dozvolama za uređenje obale na Gabinama u Kaštel Štafiliću, ali i za uređenje rive u Sućurcu koja će biti uređena cijelom dužinom u svrhu sprječavanja od plavljenja. Kod stare škole u Kaštel Kambelovcu gradit će se sportska lučica, dok je na Torcu planirano uređenje plaže. Ovih dana smo javnosti predstavili ideju uređenja Novog brca s amfiteatrom na obali u Kaštel Gomilici, reakcije građana su odlične, tako da ćemo se uhvatiti posla i po tom pitanju.

Kako vidite Kaštela u iduće 4 godine? 

Kao grad koji ima najljepšu obalu na Mediteranu s potpuno riješenim pitanjem vode i kanalizacije. U posljednje četiri godine napravili smo jako puno, ali opet moramo zasukati rukave. Kaštela će idućih godina nastaviti rasti i razvijati, pratit ćemo trendove, a istovremeno poštovati našu tradiciju jer bez njegovanja našeg kulturnog identiteta nema ni nas.

Na listi kandidata HDZ-a za Gradsko vijeće nalaze se poznata imena, ali i neke nove osobe

Radi se uglavnom o provjerenoj ekipi koja se prethodnih godina već iskazala u svom zalaganju za građane ovoga grada, a riječ je o uglednim liječnicima, poduzetnicima, hrvatskim braniteljima, prosvjetnim i kulturnim djelatnicima. Imamo i mlade obrazovane ljude koji će se tek dokazati svojim aktivnim pristupom u rješavanju problema građana. Na drugom mjestu na listi nalazi se predsjednik kaštelanskog HDZ-a Ivan Udovičić koji je protekli mandat predsjedavao Vijećem, na trećem mjestu je kandidatkinja za zamjenicu gradonačelnika Jadranka Matok Bosančić, a slijedi je njezin kolega u proteklom mandatu Grgica Benutić. Na petom mjestu nalazi se Doris Grgurin koja je obnašala dužnost potpredsjednice Gradskog vijeća, na šestom mjestu je Branimir Matijaca, a slijede ga Mario Škopljanac, Luka Pera, Nela Kelam, Mili Novak, Boško Džolić, Antonija Topić, Mate Taraš, Teo Antunović, Joško Botić, Jean Biluš-Gagić, Antonia Sokol, Mario Šego, Helena Budimir, Anita Pajčić i Ana Milin.

Građani kažu da ste jako pristupačni, otvoreni i uvijek spremni za razgovor. Jeste li sretni kada čujete takvu povratnu reakciju svojih Kaštelana?

Odnos vodstva grada i samih građana ključan je za napredak i razvoj svih jedinica lokalne samouprave. Onaj dan kada preuzmete vođenje grada, imate zadatak osluškivati potrebe građana i prilagođavati situaciju u gradu njihovim potrebama. Naš zadatak je biti u službi grada i građana, te smatram da je to jedini ispravan način kako treba pristupiti ovome poslu. Ne gradimo grad po svojoj mjeri, gradimo ga ravnomjerno i po mjeri građana. To je moja nit vodilja kojom se vodim dugi niz godina. Izuzetno sam otvoren prema svima, u svakom trenutku sam spreman poslušati njihove sugestije, mišljenja i kritike - bilo to neposredno ili putem društvenih mreža. Moja vrata su uvijek otvorena.


KOMENTARI: