KANDIDAT DOMOVINSKOG POKRETA ZA GRADONAČELNIKA KAŠTELA
Kao kandidat Domovinskog pokreta za gradonačelnika Kaštela najoštrije osuđujem fizički napad na socijalne radnike u Kaštel Starom. Oni su napadnuti prilikom obavljanja redovitog posla pri čemu su zadobili lakše ozljede, a to je nastavak serije napada na socijalne radnike, od Nove Gradiške, Ivanić-Grada, Omiša, a kojima smo ovih dana - nakon tragične smrti djevojčice Nikoll - svjedočili.

Vrlo je vjerojatno da je i napad u Kaštelima posljedica govora mržnje koji se u javnosti pojavio prije desetak dana kada je aktivistica i predstavnica inicijative „Spasi me“ Jelena Veljača bez imalo zadrške, zajedno s kolegicom Natašom Janjić Medančić, na društvenim mrežama prozivala socijalne radnike da su „uhljebari“ i „ubojice“, koristeći protom niz psovki.

Na žalost, legitimitet tom govoru mržnje, a koji se može tumačiti i kao svojevrsni poziv na linč dala je Vlada RH  kada je Veljaču, unatoč protivljenju struke, na razgovor primio ministar obitelji i socijalne Josip Aladrović.

Dakako da svačiji rad, pa tako i rad zaposlenih u sustavu socijalne skrbi javnost može i mora propitkivati te napraviti sve da se sustav poboljša, ali nedopustivo je da se to čini na način da se stigmatiziraju svi oni koji rade u sustavu.

Zato, osuđujem način na koji to čini Veljača i njoj slični, a čemu, na žalost, Vlada daje legitimitet – a to je poziv na linč jedne cijele profesije. Posljedice takvog javnog djelovanja mogu biti opasne po život i zdravlje socijalnih radnika, a što je potvrdio i ovaj zadnji slučaj u Kaštel Starom. Iako je premijer Plenković svojedobno primao Veljaču i njenu udrugu, odlazio na njene prosvjede te joj tako davao javnu podršku i legitimitet, aktivistica Veljača nije stručna osoba, ne poznaje sustav socijalne skrbi, nema stručna znanja da bi o tom problemu mogla govoriti sa znanstvenog ili praktičnog stajališta. Kad se tome doda njena netrpeljivost i govor mržnje prema cijeloj struci, čini se da su premijer Plenković i ministar Aladrović svojom željom da preko Veljače prikupe političke poene, ugrozili struku, rad ali i živote socijalnih radnika.


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)