Članovi radnih timova kaštelanskog ogranka Mosta, danas su u Kaštel Novom, predstavili izborni program ove stranke „Za bolja Kaštela“, a koji je baziran na nekoliko smjernica, od potreba djece, mladih, radno sposobnih i starijih osoba do gospodarstva, komunale, zdravstva, sporta i kulture.

- Isto kao i nedavno, kada sam predstavljen kao kandidat Mosta za gradonačelnika Kaštela, imam potrebu naglasiti da nisam tipičan političar, da politiku želim spustiti među građane i operativac sam koji voli raditi na terenu pa su tako želje građana s kojima sam svaki dan, imale veliki značaj u pripremi ovog programa. Tako smo se pri izradi programa vodili aktualnim izazovima te stvarnim potrebama i željama građana – kazao je u uvodu kandidat za gradonačelnika Nikša Tranfić, naglasivši da se članovi Mosta u Kaštelima žele boriti za grad poduzetništva i zelene politike, grad s boljim prometnim i komunalnim rješenjima, u kojem će se ulagati u povećanje zaposlenosti, demografske i socijalne projekte.

Ulaganje u turizam, ekonomiju, poljoprivredu, poduzetništvo, razvoj transparentnog poslovanja i pravedne politike, stavljanje gradske imovine u korisnu funkciju, vraćanje povjerenja građana u javnu vlast te ulaganje u ekologiju i gospodarenje otpadom, kao i u druge segmente koji život u Kaštelima mogu učiniti boljima, još su neki od sadržaja za koja rješenja u svom programu nudi Most, a o kojima je na predstavljanju govorio Tranfić.

Kandidatkinja za dogradonačelnicu Milija Baldić Lukšić posebno se osvrnula na potrebe zdravstva i zdravstvenih usluga u Kaštelima.

- Građani Kaštela velikim dijelom su zakinuti za usluge zdravstvene zaštite, posebno u primarnoj zdravstvenoj zaštiti jer mreža nije popunjena, a usluge se ne pružaju na vrijeme i adekvatno. Za specijalističke zdravstvene usluge naši građani moraju odlaziti u susjedne gradove. Naš cilj je poboljšanje zdravstvene zaštite da objekti, odnosno Domovi zdravlja  budu adekvatni, pružaju veći broj usluga, da se zaposle specijalisti. Jedan od najlošijih primjera je objekt u Kaštel Gomilici, koji je u derutnom stanju te treba izgraditi nove prostore i povećati kapacitete – navela je Baldić Lukšić.

Baldić Lukšić dodatno se osvrnula i na nedostatak gradskog doma za starije i nemoćne osobe te je izgradnja jednog takvog doma dio Mostovog izbornog programa, kao i osiguravanje palijativne skrbi.

Meri Bedalov Smoje istaknula je namjere Mosta da zadrži mlade ljude u Kaštelima, uz pomoć razvoja turizma, gospodarstva i poduzetništva, a uz potporu EU fondova, kao i kroz programe samozapošljavanja te kroz poduzetničke inkubatore. U skladu s tim je i osmišljavanje tima, zajedno s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje, koji će mladima pomoći u privlačenju sredstava i osmišljavanju programa i projekata.

Kulturna tradicija Kaštela još jedan je od važnih segmenata, a jedan od najvećih problema je nedostatak zajedničkog modernog kulturnog centra.

- Kaštela imaju bogatu kulturnu tradiciju, no u nju stalno treba ulagati. Imamo odlične udruge i mlade umjetnike, no imaju ključni problem, nemaju prostor gdje bi razvijali svoje talente i međusobno razmjenjivali svoje potencijale. Nedostaje nam jedan zajednički centar koji je nužno izgraditi. Centar koji će obuhvaćati kazališnu dvoranu, kino salu, galerijske prostore, prostore za samostalne umjetnike, manje konferencijske dvorane za pojedine radionice...  U tom centru okupljali bi se sve skupine ljudi, Kaštelani zbog kino ili kazališne predstave ili koncerta ne bi trebali odlaziti u Split pa bi im to bio poticaj i za osobni angažman. Jednako je važno Kaštelanima ponuditi kulturu 365 dana u godini, a ne samo tijekom ljetnih mjeseci, a ne smijemo zaboraviti da je važno osigurati centralizaciju kulture na jednom mjestu čime bi se dobili određeni benefiti, ali i zadržati kulturne manifestacije, bitne i specifične za svaki od pojedinih Kaštela – dio je onoga o čemu je ovog dana govorila Anđa Vujević.

Nedostatak sportskih terena i dvorana, tema je o kojoj je na predstavljanju govorio nekadašnji izbornik reprezentacije te bivši trener kaštelanskih odbojkašica Mijo Vuković. Uključiti što više djece u sport, osigurati im prostor za treninge, staviti u funkciju četiri terena pa i izgraditi novu sportsku dvoranu, naglasak je u Mostovom programu za Kaštela, a sukladno s tim i povezivanje turizma i sporta.

Kaštelanski ogranak Mosta naveo je i kako na izbore ide sa samostalnom listom, no da lista još uvijek nije konačno utvrđena.

S ovog predstavljanja Mostovci su ujedno poručili da se oni ne kite tuđim perjem i ne obećavaju nešto što nije u njihovoj nadležnosti. Njihov program prilagođen je potrebama građana Kaštela i zato ih pozivaju da izađu na predstojeće izbore te biraju bolja Kaštela.

 

Foto: Luka Ištuk (PGK)


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)