Predstavnici Nezavisne liste Josipa Berketa danas su u Marini Kaštela održali tiskovnu konferenciju na kojoj su sudjelovali, uz Josipa Berketa, Goran Samardžić, Marinko Kovačev, Špiro Osibov, Meri Škopljanac  i Renata Tadin, a na kojoj je bilo riječi o kandidaturi za gradonačelnika, ali i tome hoće li biti koalicija prije, odnosno nakon izbora te koji su to prioriteti na kojima će se bazirati naredne četiri godine.

- Za bitnu promjenu u gradu potrebno je pobijediti HDZ. Otkad je demokracije, jedino su Goran Samardžić u Radunu, Jurica Botić u Rudinama, Fabjan Danilo u Kaštel Novome te Nezavisna lista Josipa Berketa u gradu 2009. godine, u tome su uspjeli – kazao je to Josip Berket, naglasivši kako za razliku od mnogih koji su počeli kao nezavisna priča, a s vremenom su registrirali stranku, oni ostaju s razlogom i dalje neovisni, jer kako je kazao smatraju da stranke kao takve idu na ruku HDZ-u.

Berket je ovom prilikom potvrdio da ne namjeravaju ulaziti u koalicije s nikim, kako prije tako ni nakon izbora, jer lokalni izbori trebaju biti priča koja nema veze s nacionalnim izborima i ideologijama, nego da glavni fokus treba biti na upravljanju gradom na način da se poveća kvaliteta života njegovih stanovnika.

- Jedan važan projekt koji obećajemo stanovnicima Sućurca i Gomilice je spajanje ta dva naselja javnom šetnicom uz more. Nakon što je uređena javna šetnica od bazena do Jedriličarskog kluba i do Giričića, sljedeći korak je 40 tisuća metara četvornih javnog zelenog parka i šetnica uz more, koji se već nalaze u UPU. Ni Marine Kaštela danas ne bi bilo da pokojni Čedo Mihaljević, tada u mjesnom odboru Kaštel Gomilica, nije imao i ideju i već gotov prostorni plan – kazao je Berket i napomenuo da smatraju kako je važan kaštelanski resurs tvrtka Zeleno i modro, koja bi trebala preuzeti i određene djelatnosti Prometa, Vodovoda i kanalizacije te tako osigurati Kaštelima autonomiju u upravljanju ovim važnim područjima.

- Tvrtka bi se trebala bazirati na isključivo stručnim i vrijednim ljudima koji će onda činiti pravi holding grada. Kvalitetnim rješavanjem problema smeća, kroz osnivanje vlastite kompostane na području staklenika, značajno će se rasteretit količina smeća. Smatramo da kvalitetnom organizacijom možemo postići da nam odlagalište Lećevica uopće ne treba ili treba u vrlo maloj mjeri, te da Kaštela mogu biti primjer ostalim gradovima za rješavanje problema smeća – zaključio je Berket.

Goran Samardžić ovom je prilikom izvijestio javnost da je u dogovoru sa svojom obitelji, iz osobnih i profesionalnih razloga, ipak odlučio ne istaknuti kandidaturu za gradonačelnika i krenuti u utrku za mandat. Jedan od razloga je i taj što kroz slijedećih nekoliko dana čeka konačnu objavu odluke o financiranju projekta popularizacije STEM-a, iz područja robotike financirano sredstvima europskog socijalnog fonda u iznosu od 2.2 mil.kn bespovratnih sredstava.

- Na ovom projektu na kojem više od godinu dana radimo moje kolegice i ja uloženo je puno rada, znanja i vještina Ja kao predsjednik udruge za robotiku Futura sam i nositelj projekta u suradnji s Makarskom razvojnom agencijom, FESB-om Split te dvije osnovne škole u Makarskoj. Kroz projekt ćemo educirati i prenijeti znanje na više od 300 osnovnoškolaca. Smatram da ne bi bilo u redu da sjedim na više stolica odjednom, već želim odraditi navedeni projekt i prenijeti znanje na najmlađe te na taj način promicati pronatalitetnu politiku. Isto tako želim kroz Gradsko vijeće zastupati i promicati projekte i konstruktivne prijedloge koji su u izradi za sljedeće mandatno razdoblje – pojasnio je Samardžić.

Samardžić je najavio i program Nezavisne liste kroz koji će biti usmjereni, a između ostalog i na izgradnju novih odnosno prilagodbu, opremanje i modernizaciju postojećih igrališta i teretana na otvorenom u gradu Kaštela za djecu i mlade, posebno na opremanje igrališta s didaktičkom opremom i prilagodbu za djecu i mlade s posebnim potrebama.

- Na svim igralištima ćemo osigurati sprave za djecu i mlade s posebnim potrebama, te izgradnju rampi za invalidska i dječja kolica. Naglasak je i na osnivanje centara izvrsnosti za mlade kroz „start up“ inkubatore s ciljem edukacije i samozapošljavanja. Cilj je stvaranje kreativnih centara izvrsnosti posebno IT tehnologije, robotike, programiranja i omogućavanje zaposlenja u gradu Kaštela, kroz otvaranje novih specijaliziranih tvrtki i novih sadržaja. Programski cilj se financira sredstvima EU fondova. Osnivanje centara podrške i pomoći u učenju za djecu i mlade u Kaštelima, kroz pripremu za školovanje, dodatnu edukaciju, logopedske tretmane, podrška obitelji i savjetovališta. Centri podrške osnovali bi se pri osnovnim školama. Pokrenuti ćemo projekt pod nazivom “Sport za sve” koji promiče tjelesnu aktivnost kod učenika osnovnih škola kroz dimenziju sporta s ciljem izgradnje zdravog stila života – kazao je Samardžić i naveo još neke ciljeve koje imaju, a koje će kroz program prezentirati u periodu predizborne kampanje.
Cilj nam je motivirati, educirati i uključiti što više djece i mladih u sportske udruge i klubove, uz stručnu pomoć radi kasnijeg odabira i izbora sporta za koji su najviše talentirani – nadodao je Samardžić i napomenuo da je potrebno dovesti u red nekolicinu stvari koje su zapostavljene duži niz godina, poput uređenje planinarskih staza na Malačkoj, omogućavanje kulturnih i drugih manifestacije za osobe treće životne dobi tijekom cijele godine te osigurati gradske prostore za održavanje istih. Bolje uređenje plaža i ponuda sadržaja tijekom ljetne sezone na plažama, brendiranje grada Kaštela te poticanje na humanitarne akcije u organizaciji grada.

Na pitanje novinara, kojeg će kandidata za gradonačelnika podržati, Berket je kazao da nemaju koga podržati, jer su oni nezavisna lista.

- Građani će izaći na izbor i mi ćemo tražiti od njih da glasaju za našu listu i bit ćemo im zahvali ako se za to opredijele. A kojeg će gradonačelnika izabrati, to je njihova dobra volja i mi, ovim putem govorim, ne utječemo na njih, niti ćemo od njih tražiti koga da preferiraju u tom smislu – zaključio je Berket.

 

Foto: Luka Ištuk (PGK)


KOMENTARI: