DIP ĆE U PODNE OBJAVITI PODATKE O ODAZIVU
U nedjelju, 5. srpnja od 7 sati otvorena su birališta u svih deset izbornih jedinica u Hrvatskoj gdje će građani birati 151 zastupnika, koji će djelovati u novom sazivu Sabora. Na listama se nalazi više od 2600 kandidata, a među njima je 140 budućih zastupnika iz izbornih jedinica u Hrvatskoj, troje zastupnika iz dijaspore te osam predstavnika nacionalnih manjina.

O novim zastupnicima glasovat će 3.674.695 birača u Hrvatskoj te 184.786 birača koji nemaju prebivalište u Hrvatskoj. Najveći broj birača u Hrvatskoj je u 9. izbornoj jedinici kojoj pripada dio Splitsko-dalmatinske županije, Šibensko- kninska, Zadarska te Ličko-senjska županija i to njih 414.280 građana s pravom glasa.

U 9. Izbornoj jedinici su i Kaštela, a danas će 35.897 Kaštelana imati pravo izaći na jedno, zakonom propisano,  od 21 biračkog mjesta te dati glas kandidatima s neke od 17 kandidacijskih lista. Osim toga, na listi koju zaokruže, imaju i mogućnost da posebno zaokruže nekog od kandidata ili kandidatkinja i time mu daju veću mogućnost za ulazak u Sabor.

Biračka mjesta u Hrvatskoj se zatvaraju u 19 sati. Prve podatke o tome kome su birači dali povjerenje DIP će na svojoj mrežnoj stranici početi objavljivati u 21 sat, a ažurirat će ih svakih 15 minuta. Podatke o odazivu objavit će u podne i u 17 sati.


KOMENTARI: