PREPORUČENE I MJERE ZAŠTITE NA BIRALIŠTIMA
Nakon dva tjedna predizborne promidžbe, noćas u ponoć započinje izborna šutnja i traje do okončanja glasovanja, u nedjelju 5. srpnja. Političke stranke, neovisni kandidati, različite koalicije, u ponoć moraju završiti  promidžbu te do kraja izborne šutnje ne smiju se promovirati, oglašavati, objavljivati fotografije kandidata i lista u medijima, davati izjave vezane uz izbore i slično.

Biračka mjesta u Hrvatskoj otvorit će se u 7 sati, a zatvoriti u 19 sati. Tijekom dana Državno izborno povjerenstvo dva puta će javnost informirati o odazivu birača i to nakon 11.30 te 16.30 sati.
Prema službenim informacijama glasovat će se na više od 7 tisuća biračkih mjesta u Hrvatskoj i svijetu.
Izbore će provoditi oko 7,5 tisuća ljudi, što je nešto više nego inače, a jedan od razloga je i provođenje mjera zaštite od koronavirusa.

U suradnji DIP-a i HZJZ-a stvorene su tehničke upute za sigurnu provedbu izbora, a s njima su upoznati birački odbori, koji će po potrebi upozoravati građane na potrebu primjene mjera zaštite, odnosno fizičku distancu od najmanje 1,5 metara i dezinfekciju ruku, kako na ulasku, tako i na izlasku s birališta.
Članovi biračkih odbora bit će zaštićeni maskama te po potrebi i rukavicama. Maske biračima nisu obvezne, no preporuča se njihovo nošenje. Nadležni su isto tako biračima preporučili da izmjere temperaturu prije odlaska na biralište, a preporuka je i da se ponese vlastita kemijska olovka.
Osobe koje su u samoizolaciji također će moći glasovati i to na ulaznim vratima objekta gdje borave u samoizolaciji, uz obveznu zaštitu, a po potrebi primjenit će se i drugačiji načini o kojima će birački odbori upoznati te građane.

Nakon završetka izborne šutnje, u nedjelju u 19 sati, građani će imati priliku čuti rezultate nekih izlaznih anketa koje se tijekom dana budu provodile, a kako su najavili u DIP-u prvi rezultati s birališta bit će objavljeni oko 21 sat.


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)