ISTJEČE ROK ZA PRIJAVU
Kako datum izbora ne bi diktirao i ritam vašeg života, država je omogućila građanima da glasaju gdje god se nalazili. Promjenu u registru birača već je zatražilo više od 26.000 građana, a najveća gužva očekuje se danas s obzirom na to da u ponoć istječe rok za prijavu.

Gdje god da se nalazili 5. srpnja, svoju građansku dužnost trebali biste obaviti. No kako ne biste mijenjali svoje planove, možete promijeniti adresu svog birališta.

"Recimo, ako imate mjesto prebivališta prijavljeno u Zagrebu, a toga dana će biti u Splitu, možete zatražiti privremeni upis. Na osnovu toga možete glasati na onom biračkom mjestu koje se nalazi u Splitu i koje će biti upisano u zahtjevu", rekao je Dario Nekić, državni tajnik u Ministarstvu uprave.

Isto vrijedi i ako znate da ćete se nalaziti na određenom mjestu u inozemstvu. No ako nemate pojma gdje ćete se nalaziti, možete izvaditi potvrdu s kojom ćete glasati bilo gdje.

Prva je opcija da popunite jedan od dva formulara, ovisno o tome što točno trebate, i onda ih odnesete u nadležni ured. Ako sve to želite učiniti preko interneta, možete to učiniti u sustavu e-Građani. Ondje morate upisati nekoliko podataka, svoju adresu, a Ministarstvo će vam dodijeliti najbliže biračko mjesto.

Izvor: Dnevnik.hr

 

 

 

Statistički podaci kažu da sve više prijava dolazi upravo putem sustava e-Građani.

"Godine 2016. klasičnim putem došlo je 85 posto zahtjeva, a samo negdje oko 15 posto putem e-Građana, dok je ove godine već sada taj odnos negdje na oko 65:35. Znači, 65 posto klasičnim putem, a 35 putem e-Građana", rekao je Nekić.

Rok za promjene preko interneta je danas do ponoći ili, za one koji preferiraju to obaviti osobno, do kraja ranog vremena nadležnog upravnog tijela.


KOMENTARI: