GLAS DALMACIJE U UTRCI ZA ŽUPANIJSKU SKUPŠTINU
- Koalicija Glas Dalmacije,  koju čine HSU, HSLS i Hrvatski laburisti – Stranka rada, protiv je poreza na nekretnine, ukidanja dodatka na mirovine od 27 posto i lokacije Regionalnog centra za gospodarenje komunalnim otpadom u Kladnjicama – poručili su kandidati liste za Županijsku skupštinu s ove koalicijske liste.

Nositelj i prvi na listi koalicije Glas Dalmacije za Županijsku skupštinu je general Hrvatske vojske u mirovini Veselko Gabričević.  Drugi na listi je Kaštelanin i predsjednik HSLS-a Splitsko – dalmatinske županije Branko Radačić, a treća Mira Morović predsjednica stranke Hrvatski laburisti – Stranka rada  Splitsko – dalmatinske županije.

Koalicija Glas Dalmacije po prvi puta u županiji izlazi u ovom sastavu i predstavlja pravo iznenađenje lokalnih izbora.

Zalaže se za solidarnost, trajnu skrb za starije i nemoćne, za osobe sa poteškoćama u razvoju, za osobe s tjelesnim oštećenjima, kulturu dijaloga, poštivanja prava na različitost, slobodu javnog izražavanja stavova te pravo na rad i radno mjesto.

Reindustrijalizacija, koncesije, otpad

- Našoj županiji pa i Hrvatskoj  potrebna je reindustrijalizacija, zajedništvo u  traženju novih projekata i investicija bez obzira od kuda investitori dolaze. Bez novih investicija i proizvodnje nema ni novih radnih mjesta, potrošnje  ni napretka.


Branko Radačić

Potreban nam je i  ravnomjeran razvoj županije, a poglavito Dalmatinske zagore, kroz povećano ulaganje u razvoj OPG-ova, agroturizma i malog poduzetništva. U taj koncept nikako se ne uklapa lokacija Regionalnog centra za gospodarenje komunalnim otpadom na kojemu ustrajava sadašnja županijska vlast. Dalmatinska zagora je nepravedno desetljećima zanemarivana. Danas kad je to prednost i nova prilika to se želi dovesti u pitanje lokacijom centra na izvorima pitke vode – navode koalicijski partneri.

- Kad je u pitanju gospodarenje komunalnim otpadom zalažemo se za uspostavu sustava gospodarenja komunalnim otpadom u čijem središtu će biti odvojeno sakupljanje i selektiranje u domaćinstvu.

Slučaj Bola, kažu iz Glasa Dalmacije ali i drugih koncesija na pomorskom dobru, zahtijeva izmjenu Zakona o pomorskom dobru na način da se upravljanje kao i prihod od pomorskog dobra prepusti općinama i gradovima te naglašavaju da su izričito protiv toga da pomorsko dobro služi za stranačka ili međustranačka potkusurivanja radi stjecanja ili opstanka na vlasti. 

- Sve priče o brizi za otoke i primorska mjesta padaju u vodu ako se upravljanje i prihod od pomorskog dobra  neće ostavit općinama i gradovima na čijem području se nalazi pomorsko dobro.

Tko može bolje od samih Boljana, Kaštelana, Trogirana, Splićana ili drugih, unutar svojih gradova i općina upravljati pomorskim dobrom?  I ne samo nad pomorskim dobrom, velikim gradovima, a u koje spadaju i Kaštela, treba vratiti nadležnost i nad školskim i zdravstvenim sustavom – poručuju umirovljenici, liberali i laburisti.

Promet, sudstvo, porezi

Među prioritetima navode i važnost racionalne prometne politike, s jačanjem javne usluge i javnog integralnog prijevoza, a prema njihovom stavu, dovršetak brze ceste od Trogira do Omiša mora imati nacionalni  prioritet i pronaći svoje mjesto  u Operativnom programu.

Isto tako navode, kako u Nacionalni program  razvoja željezničke infrastrukture kojeg donosi Vlada, treba uvrstiti Projekt prigradske željeznice i produženje trase do Zračne luke, kako bi se isti mogao nakon prilagodbe prostorno – planske dokumentacije nominirati za financiranje iz Europskih fondova. Razvoj javnog prijevoza i integralne usluge podrazumijeva, kažu koalicijski partneri,  uvođenje jedinstvenog tarifnog sustava na području županije na način da ista karta vrijedi za autobus i vlak te naglašavaju kako loša prometna politika i infrastruktura negativno  utječe na razvoj gospodarstva i turizma.

Zakon o porezu na nekretnine nije prihvatljiv je dugoročno ugrožava ionako slab standard građana.

Kao koaliciji nije nam prihvatljiv Zakona kojim se od 1. Siječnja 2020, godine ukida dodataka od 27 % na mirovine, dio je onoga što je sadržano u programu Glasa Dalmacije.

- Tražimo  povratak  Općinskog suda Split u centar grada, vraćanje samostalnosti općinskim sudovima Kaštela, Solin i Omiš  te povratak Prekršajnog suda u Kaštela jer se zaboravlja da su Kaštela drugi grad u županiji sa oko 40 tisuća stanovnika, kako je Prekršajni sud u Kaštelima bio jedan od najuspješnijih sudova u RH, te kako se radi o prostorno velikom području koje u svom zaleđu ima i Dalmatinsku zagoru.

Zalažemo se za veću skrb za umirovljenike i socijalno ugrožene kategorije kroz subvencioniranje javnog  prijevoza, dopunskog zdravstvenog osiguranja, izgradnju domova umirovljenika, hospicija i uređenja prostora za dnevni boravak umirovljenika u gradovima i općinama – navode dalje iz Glasa Dalmacije te su pozvali sve Kaštelanke i Kaštelane da 21. svibnja iziđu na izbore i zaokruživanjem liste broj 6 za Županijsku skupštinu, odnosno koalicijske liste HSU, HSLS, Hrvatski laburisti – Stranka nositelja Veselka Gabričevića podrže GLAS za malog čovjeka.


KOMENTARI: