hren
 

DVA TJEDNA ZA SLAGANJE LISTA
Danas na snagu stupaju  Vladine odluke o raspisivanju izbora za članove predstavničkih tijela jedinica lokalne i područne samouprave, kao i za općinske načelnike, gradonačelnike, župane i njihove zamjenike, a po kojima će se izbori održati 21. svibnja.

U skladu s tim prestaje mandat svih članova predstavničkih tijela jedinica lokalne i područne samouprave, odnosno gradskih i općinskih vijeća. Prijedlozi kandidacijskih lista za izbor novih članova u predstavnička tijela, kao i prijedlozi za izbor načelnika, gradonačelnika, župana i njihovih zamjenika moraju se predati u Državno izborno povjerenstvo najkasnije do 4. svibnja 2017. godine, do 24 sata.
Tako svim političkim strankama te različitim nezavisnim listama i kandidatima preostaje još 14 dana da utvrde kandidate i liste.

Utvrđivanje lista je i pred kaštelanskim političkim opcijama koje žele svoje mjesto u Gradskom vijeću Kaštela. Svaka lista mora sadržavati imena 25 kandidata, koliko je članova Gradskog vijeća pa mnogima to neće biti lak posao, bez obzira na brojnost stranke ili nezavisne opcije.
I dok je nekome problem mali broj članova, onima čije je članstvo mnogobrojno, problem u sastavljanju lista je često  u udovoljavanju općim, stranačkim i pojedinačnim ambicijama. Uključivanje pojedinih kandidata na liste često je iz nekih formalnih razloga pa ne čudi što su mnogi vijećnici neaktivni i nezainteresirani za dužnost koja im pripadne nakon izbora, kada u Gradskom vijeću donose važne odluke o životu grada.

Jesu li pojedini kaštelanski vijećnici u netom završenom sazivu Gradskog vijeća često bili nezainteresirani ili im je stranačka politika omogućila tek automatsko dizanje ruke pri glasanju „za“ i „protiv“, pitanje je koje bi moglo izazvati poneku raspravu, no ovaj saziv Gradskog vijeća mogao bi se ocijeniti kao neaktivan ili, kako ga je na zadnjoj sjednici ocijenila vijećnica Marinka Parčina, spavalački.
Od 25 vijećnika manji dio je imao potrebu postaviti poneko vijećničko pitanje na više sjednica, mali dio imao je potrebu sudjelovati u raspravama o temama, sve predložene odluke donosile su se bez posebnih rasprava, a zabilježeno je da novinari ponekom vijećniku nisu imali priliku, čak ni na hodnicima ispred Gradske vijećnice, upoznati boju glasa.

Najaktivniji vijećnik ovog saziva Gradskog vijeća, koji je skoro na svakoj sjednici  sudjelovao u postavljanju pitanja i raspravama o važnijim odlukama, bio je Ivan Kovač s nezavisne Berketove liste, a u stopu ga je pratila i nezavisna Marinka Parčina. Josip Berket bio je jedan od aktivnijih vijećnika na sjednicama na kojima je nazočio.  SDP-ov trojac, Matko Kuzmanić, Filip Plećaš i Dražen Žaković često su bili pravi primjer oporbe u Gradskom vijeću, no sami vrh ljestvice izgubili su od Kovača zbog toga što su poneku sjednicu „preskočili“.

Aktivna je, zavisno od teme o kojoj se raspravljalo, bila i Berketova vijećnica Meri Škopljanac Gagić, dok su Marinko Kovačev i Ivan Rančić imali svoje trenutke aktivnosti no i periode „spavanja“. Kristina Konta, koja je na prošlim izborima bila čak kandidat Josipu Berketu za zamjenika gradonačelnika, svoju je komunikaciju s vijećnicima izvan Berketove liste, često održavala samo s pozdravom pa mnogi nikada nisu čuli kako joj glas zvuči.
Konta nije jedina koja  je u Gradskoj vijećnici za vrijeme četiri godine izrekla približno toliko tematskih riječi, jer „spavača“ je bilo i u redovima vladajućeg HDZ-a, poput Antonije Baturine, umirovljenika Ive Baraća, Ante Kapetanovića ili Ante Botića. Ovi vijećnici bili su jedni od najredovitijih vijećnika, no njihovo sudjelovanje u radu Vijeća svelo se tek na podizanje ruku u podržavanju prijedloga odluka gradske vlasti, odnosno HDZ-a.

Iako su ponekad izašli za govornicu, što bi se slikovito moglo izbrojati prstima jedne ruke, Anđa Mihaljević, Petar Mustapić, Jadranka Matok Bosančić, Joško Botić,  Tomislav Lovrić i Boško Džolić, nisu se posebno istakli u vijećničkim aktivnostima kao ni dopredsjednica Gradskog vijeća, Marija Juras. Tek nekoliko puta više od njih za govornisu su izašli Mario Duvnjak, Joško Oštrić i Branimir Matijaca, no očito vijećnici vladajuće većine nisu imali potrebu više se aktivirati, iako aktiviranje ne znači nužno i kritiziranje ili postaviti poneko pitanje važno građanima koji su ih izabrali.
Predsjednik Gradskog vijeća Denis Ivanović, svoj posao je odradio bez većih zamjerki pa povrede Poslovnika nisu bile česta pojava, a sjednice uglavnom nisu bile začinjene neprimjerenim ispadima i konfliktima.

S obzirom na stanje na političkoj sceni, pri sastavljanju novih kandidacijskih lista, a još nije poznato tko će se sve uključiti u izbornu utrku, možemo očekivati mnogo kozmetike, zadovoljavanja forme u izboru kandidata prema spolu i starosnoj dobi  te određivanja „udaljenosti od oltara“. Ništa novo i pravo svake političke opcije.
No, na građanima će biti prepoznati  one koji će u Vijeću štiti osobne, stranačke ili slične interese, a tko će raditi za svoj grad i građane. Pa sretno!


Više o lokalnim izborima u Kaštelima možete pronaći OVDJE...


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij