hren
 

KONFERENCIJA ZA MEDIJE U MARINI KAŠTELA
Jedna od protukandidatkinja HDZ-ovcu Denisu Ivanoviću, u utrci za gradonačelnika ili gradonačelnicu Kaštela na svibanjskim lokalnim izborima bit će Milija Baldić Lukšić, članica Mosta , koju je kao kandidatkinju istaknula Nezavisna lista Josipa Berketa, koja na ove izbore izlazi samostalno, ali uz podršku platforme Mosta.

Mr.sc. Milija Baldić Lukšić po zanimanju je stomatolog, živi u Kaštel Starom, a radi u zubnoj ordinaciji u Trogiru. Ima 54 godine, udana je i majka dvoje djece.

Kao stomatolog radi u Trogiru od 1987. godine, a od 2011. godine koncesionar je primarne zdravstvene zaštite SDŽ u Trogiru gdje i danas radi.

Članica je Hrvatske komore dentalne medicine, Hrvatskog liječničkog zbora i Hrvatske udruge koncesionara primarne zdravstvene zaštite, a 2016. godine izabrana je za najdoktora.

U slobodno vrijeme piše poeziju na čakavici, a aktivna je i u društvenom životu svog grada, između ostalog kao članica  bratovštine ''Sv. Juraj od Raduna'' i PŠK ''Srdela'' iz Kaštel Starog.

- Kandidaturu sam prihvatila nakon doze dvoumljenja, no zaključila sam kako se za interes građana i grada mogu izboriti samo kroz lokalne izbore i na taj način dati svoj doprinos. Kaštelanka sam rođenjem, tu živim i želim da moja djeca i djeca svih mojih sugrađana žive u ovom gradu u uređenim uvjetima, da ne odlaze vani i da nađu svoje mjesto pod suncem ovih najljepših mjesta na svijetu – poručila je Baldić Lukšić,

Berket je u svom obraćanju istaknuo da će ova politička opcija, ako im građani ukažu povjerenje, obnašanje vlasti temeljiti na timskom radu.

Nekadašnji gradonačelnik naveo je i kako lokalni izbori nisu politički izbori, već komunalni izbori, o čemu svjedoči i činjenica da se diljem svijeta izbori na lokalnim razinama nazivaju upravo „komunalni izbori".

Kroz pitanje komunalnih izbora Berket se osvrnuo na osnivanje tvrtke Zeleno i modro, što je ostvareno za vrijeme njegova mandata, a nova vlast tvrtku stavila u mirovanje, ustvrdivši  da bi djelatnost Vlastitog komunalnog pogona, koji danas obavlja veći dio komunalnih poslova, kroz tvrtku bila učinkovitija, organiziranija i odgovornija.

Kao važan segment kojem se mora u narednom razdoblju učinkovitije i konkretnije posvetiti pažnja, Berket je istaknuo gospodarenje otpadom, odvojeno prikupljanje otpada i slično.

Milija Baldić Lukšić istaknula je kako će se posebno angažirati u smislu podizanja standardna građana, a prvenstveno vezano uz zdravstvenu zaštitu, odgoj i obrazovanje, socijalnu zaštitu i druga područja koja utječu na taj standard.

Nedostatak radiologa, nedostatak zamjena pri odlasku u mirovinu pojedinih liječnika, nemogućnost određene dijagnostike u kaštelanskim  ambulantama i ordinacijama.. tek je dio problema u zdravstvu na koje je ovom prilikom Baldić Lukšić ukazala, a među planovima navela je formiranje zdravstvene ustanove, koja bi omogućila da građani Kaštela veći dio pregleda i dijagnostike obavljaju u svom gradu.

I Berket i Baldić Lukšić najavili su kako će svoj  program predstaviti detaljnije tijekom predizborne kampanje, a naknadno će biti predstavljeni i kandidati za dogradonačelnike te osobe koje će se naći na listi za Gradsko vijeće.

Berket je na pitanje novinara da prognozira koliko će vijećnika njegova lista imati u narednom mandatu Gradskog vijeća, kazao kako se nada da će ostvariti sedam mandata ili više.

A razlog zbog čega on nije ušao u utrku za prvog čovjeka Kaštela, Berket je obrazložio svojim zaključkom kako će Baldić Lukšić to obaviti bolje od njega.

- Ja sam dva puta sudjelovao na izborima, jednom sam postao gradonačelnik, drugi put su građani izabrali Ivana Udovičića. Imam 62 godine i mislim da je vrijeme da napravimo nekakvu promjenu, a u međuvremenu se dogodio i Most na nacionalnoj razini, s kojim smo na parlamentarnim izborima surađivali. Nije zanemarivo to što je Baldić Lukšić članica Mosta, tako da je ova kandidatura i svojevrsni rezultat te suradnje – kazao je Berket, te zahvalio Miliji Baldić Lukšić što je unatoč uspješnoj profesionalnoj karijeri prihvatila biti kandidatkinja.

Berket je naveo kako mu je obveza, ako je građani izaberu, pomoći Baldić Lukšić, ali je ustvrdio kako vjeruje da će nakon nekog vremena ona imati dovoljno iskustva, koje joj u ovom trenutku u politici nedostaje.

Na traženje novinara Berket je komentirao kandidaturu HDZ-ovca Denisa Ivanovića te sve očigledniju kandidaturu za gradonačelnika i SDP-ovca Matka Kuzmanića.

- Poznajem obojicu i poznajem njihov politički rad, a poznajem ih i privatno. O odluci njihovih stranaka ja mogu misliti što hoću, ali to moram poštivati. Kuzmanić je iskusan političar, bio je pred ulaskom u Sabor na listi SDP-a, dugo godina vodi tu stranku u Kaštelima. Njegovu kandidaturu, iako je sve još neslužbeno, smatram pametnom odlukom, no moramo znati da će u Kaštelima SDP teško sam obnašati vlast. Što se tiče HDZ-ovog izbora, posebno kada saznamo tko će biti kandidati za zamjenike, čini mi se da se kreće jednim drugim putem, a kandidatura Denisa Ivanovića pokazuje da je u toj stranci zapuhao neki novi vjetar.  Ivanovića, kao i Kuzmanića mogu ocijeniti korektnim političarima, koji ne spadaju u kategoriju onih koji druge pljucaju i vrijeđaju, a ujedno su i angažirani -  zaključio je Berket.

Na ovom predstavljanju neslužbeno smo doznali i kako će u narednim danima biti organizirano predstavljanje Mostovog kandidata za župana, a u utrku za prvog čovjeka županije ulazi saborski zastupnik Miro Bulj.

Foto: Ivana Topić


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij