hren
 

DODJELJENO ČAK 17 ZLATNIH DIPLOMA
Sedamnaestu godinu zaredom, u tjednu u kojem Kaštelani slave Dan svoga grada, održala se manifestacija posvećena vinu, Večer kaštelanskih vina, u organizaciji društva Bijaći te udruge Kaštelanski crljenak, s koje je kao apsolutni pobjednik večeri izašao vinar Mladen Kuzmanić.

VINARIJA KROLO NA FESTIVALU U KANADI
Nakon prošlogodišnje uspješne prezentacije vina na International wine festivalu u kanadskom Vacouveru, kaštelanski vinar Dražan Krolo i ove je godine oduševio posjetitelje tog vodećeg svjetskog i kanadskog festivala posvećenog vinu.

Ovog utorka, 3. ožujka, u Vatrogasnom domu u Kaštel Sućurcu održava se sedamnaesta Večer kaštelanskih vina u organizaciji udruge Bijaći a pod pokroviteljastvom Grada Kaštela..

Društvo za očuvanje kulturne i prirodne baštine Bijaći i Udruga kaštelanski crljenak organiziraju 17. Večer kaštelanskih vina. Pozivaju se svi zainteresirani vinari s područja Kaštela da donesu svoja vina na uzorkovanje i ocjenjivanje, ta da budu dio ove velike fešte vina.

PRIJEM VINARA KOD GRADONAČELNIKA
Brojne nagrade koje su kaštelanski vinari osvojili za kvalitetu vina na ovogodišnjoj Sabatini, bile su povod prijema kojeg je za vinare upriličio gradonačelnik Denis Ivanović sa zamjenicima Jadrankom Matok Bosančić i Grgicom Benutićem, a osim zahvala i čestitki bila je ovo i prigoda da vinari vodećim ljudima grada iznesu primjere lijepih zbivanja, ali i niz primjera problema s kojima se susreću u svom radu.

ODLIČNA KAPLJICA
Nakon ovogodišnje Sabatine, koja je svoja vrata zatvorila prije nekoliko dana, razloga za zadovoljstvo imaju i pojedini kaštelanski vinari, a posebno Ivan Kovač Matela, koji je u kategoriji buteljiranih vina, za svoje vino crljenak Tradicija 2016., dobio zlatnu medalju za kvalitetu.

USPUTNI RAZGOVOR
Početkom ovog tjedna obilježen je blagdan Svetog Martina ili Martinje, blagdan koji se vezuje uz običaj krštenja vina, kada mošt prelazi u mlado vino. Ti stari običaji zastupljeni su uglavnom u unutrašnjosti Hrvatske, dok se u Dalmaciji Martinje obilježava tek u pojedinim mjestima. Iako ne krste vino poput vinara iz Zagorja ili Međimurja, Dalmatinci ovih dana svom vinu također pokazuju posebne znake pažnje, jer posla u proizvodnji kvalitetnog vina nikada ne nedostaje.

PRIZNANJA KAŠTELANSKIM VINARIMA
Međunarodni susret vinogradara i vinara „Sabatina 2019.", službeno je otvoren ovog četvrtka u hotelu Medena u Segetu, a na njemu se je ove godine okupio značajan broj vinogradara, vinara, proizvođača opreme, stručnjaka i znanstvenika te ostalih koji su u svom radu povezani s vinogradarstvom i vinarstvom.

29. međunarodni susret vinogradara i vinara Sabatina 2019. održat će se od 7. - 10. studenog 2019. u Hotelu Medena u Segetu Donjem kod Trogira.

Octena mušica ploda je štetnik koji ima više biljaka domaćina (trešnja, višnja, breskva, nektarina, smokva, kupina, malina, grožđe, kivi, kaki i dr.) te aktivno traže plodove domaćina koji sazrijevaju. Dosadašnjim opažanjima štetnik je skloniji napadu sorti s tanjom pokožicom.

Kroz događanja Kreativnog proljeća, tijekom ovih sedam tjedana, široj javnosti predstavili su se  između ostalih i kaštelanski vinari, čija su vina u zadnjim godinama konkurentna i prepoznatljiva, ne samo u Dalmaciji i Hrvatskoj već i šire. Kaštelanski crljenak, opolo, plavac, maraština... tek su neka od kaštelanskih vina koja se mogu naći na stolovima restorana i domova, a jedno od vina koje je u godinama iza nas dobilo niz nagrada i priznanja je pošip iz konobe Ivice Milana.

KAŠTELANSKO BOGATSTVO TRADICIJE I VRIJEDNIH RUKU
Nakon što su se zainteresirani u ponedjeljak imali priliku upoznati s morskim putima kroz Kaštela, već u utorak, s Vinskom kočijom obitelji Kapov, prošlo se jednim od kaštelanskih vinskih puta, putem na kojem se svi sudionici nakratko vrate u prošlost i uživaju u bogatoj kaštelanskoj  tradiciji.

VINSKI UVODNIK
Predstavljanjem osam vina i isto toliko vinara iz Donjih Kaštela, koje se u ponedjeljak održalo u dvorcu Rušinac u Kaštel Lukšiću, započeo je peti tjedan Kreativnog proljeća, kojemu su osnovna tema događanja,  koja će se odvijati tijekom narednih dana, kaštelanski kašteli.

VINARIJA BEDALOV KAO ODLIČAN DOMAĆIN
Kreativno proljeće u Kaštelima ušlo je u svoj treći tjedan, tjedan posvećen filmu i kulturnoj baštini, a uvod u sva ovotjedna događanja upriličen je u vinariji Bedalov u Kaštel Kambelovcu, uz domaće delicije i vina ove uspješne kaštelanske vinarske obitelji.

VINSKI UVODNIK U TJEDAN
Vinskim uvodnikom s prezentacijom vina kaštelanskog vinara Nevena Vuine, upriličenoj u ponedjeljak u dvorcu Vitturi u Kaštel Lukšiću, započeo je drugi tjedan ovogodišnjeg Kreativnog proljeća u Kaštelima.

Rečenice poput "pijem samo crno" ili "butelja bez pluta ništa ne valja" samo su neke u nizu onih koje je prema vinskom bontonu bolje izbjeći...

VINA SVE BOLJA I BOLJA
Večer kaštelanskih vina, koja se 16. godinu zaredom održala u povodu Dana grada, okupila je ovog ponedjeljka u hotelu Rasnik brojne kaštelanske vinare, vinogradare, enologe i ljubitelje vina, kako bi se nagradila najbolja vina nastala u kaštelanskim konobama. Prema mišljenju stručnog suda najbolje vino ove je godine bilo odležano crno vino proizvedeno u konobi Vlade Perišina u Kaštel Kambelovcu, a radi se o kaštelanskom crljenku iz 2017. godine.

PRIZNANJE ZA KAŠTELANSKO -TRILJSKOG VINARA
Iako se Dražan Krolo ne može nazvati tipičnim kaštelanskim vinarom, jer unatoč kaštelanskoj adresi, grožđe bere i proizvodi vino u malom mjestu Strmendolac u triljskom kraju, već nekoliko godina uspješno  promovira kaštelansko i dalmatinsko vinarstvo, a jedna od promocija odvija se upravo ovih dana u kanadskom Vancouveru.

Ministarstvo poljoprivrede objavilo je Natječaj za mjeru Informiranje u državama članicamaiz Nacionalnog programa pomoći sektoru vina 2019. – 2023. Nacionalni program za ovo programsko razdoblje vrijedan je 54,1 milijuna eura, odnosno 10,8 milijun eura godišnje, a za ovu mjeru u ovoj je godini predviđeno 260 tisuća eura

MANIFESTACIJA POVODOM DANA GRADA
Društvo za očuvanje kulturne i prirodne baštine Bijaći i udruga Kaštelanski crljenak i ove će godine, u sklopu obilježavanja Dana grada Kaštela, organizirati Večer kaštelanskih vina, koja će se održati 1. ožujka te su tom prigodom pozvali zainteresirane vinare s područja Kaštela da svoja vina donesu na uzorkovanje i ocjenjivanje te budu dio ove velike fešte od vina.