hren
PLENKOVIĆ NAJBOLJI, KAŠTELANI OSREDNJI
Nakon trodnevnih stručnih skupova, predavanja, izložbi, zajedničkih izleta i druženja vinara i vinogradara na Sabatini 2009., u subotu navečer na trogirskom trgu dodijeljene su nagrade najboljim vinarima i njihovim proizvodima.

Među 106 uzoraka buteljiranih vina znalci su najboljim vinom natjecanja proglasili vino Zlatana Plenkovića Zlatan Plavac barrique iz 2006., koji je ujedno i šampion među crnim vinima. Titulu šampiona među bijelim vinima ponijelo je ono iz konoba PZ Čara, pošip Marko Polo. Među pjenušcima najveće ocjene dobili su pjenušci vinarije Grabovac iz Prološca te Ðordana Peršurića iz Poreča, a najbolje zadružno vino je Dingač iz 2007. PZ Dingač iz Potomja.

Kaštelanin Neven Vuina dobitnik je brončane medalje za kvalitetu proizvoda i to za Plavac mali, berba 2007, te Babicu Štafileo, također berba 2007.

Od 36 uzoraka jakih alkoholnih pića najbolji je Amaro koji proizvodi Dalmata Co iz Dugopolja, dok se najboljim izgledom može pohvaliti Orahovac zadarske Maraske.

Ove godine se po prvi put ocjenjivalo i otvoreno vino, odnosno ono koje nema dozvolu za puštanje u promet, a od 42 zaprimljena uzorka stručnjaci su najboljim proglasili crno vino iz 2009. Zvonimira Vlatkovića iz Novigrada.

U ovoj konkurenciji jedna od srebrnih medalja za kvalitetu došla je u ruke Ivice Radunića iz Kaštel Novog za kaštelansko crno iz 2008. Janko Budanko iz Kaštel Štafilića za svoju vlašku iz 2009. dobio je brončanu medalju.

Ovogodišnja Sabatina ostat će zabilježena po rekordnom broju uzoraka vina za ocjenjivanje kao i vinima koja su pristigla iz Argentine, Čilea, Californije, Novog Zelanda i još nekih udaljenijih zemalja koje u tim zemljama proizvode uglavnom naši iseljenici.

Gradovi Kaštela i Trogir kao i Zadružni savez Dalmacije pokazali su u protekla tri dana da su dobri domaćini koji su svim sudionicima, uz službeni dio programa, pružili i mnogo zabave i zanimljivih događanja.


KOMENTARI: