hren
 
GROŽÐA MANJE, ALI BOLJE KVALITETE
Baš kao što u udžbenicima iz prirode i društva stoji, jesen je godišnje doba prepuno boja i zrelih plodova, a da je tako potvrđuju nam i brojni kaštelanski vinogradi u kojima je najšarenije i najživlje upravo u rujnu u vrijeme jematve.

Mnogi su ovdašnji vinogradari i vinari, nakon brojnih prezentacija svojih vina na feštama u Kaštelima i izvan njih, ovih dana prionuli branju grožđa pri čemu se organiziraju  cijele obitelji, a živo je i u konobama iz kojih dopiru mirisi mošta i prvog vina.

Jedan od onih koji je uvijek prisutan na događanjima vezanim uz kaštelanska vina je Emil Novak, koji se može pohvaliti i značajnim nagradama, prvenstveno za svoje bijelo vino. Emila smo ovih dana zatekli u vinogradu Mate Škokića na Glavičinama gdje je svesrdno pomagao u berbi.

- Ja sam vlašku u vinogradu na Vežarovici pobrao već početkom rujna, a babicu ćemo brati početkom listopada. Sad evo pomažem prijatelju koji ne može sam na vrijeme pobrati grožđe, a čeka nas i poprilično posla u konobi – kazao je Novak.

Ovaj vinar naslijedio je posao oko vinograda i vina od svojih starih, ali kako sam kaže nije lako uskladiti sve obveze od posla preko obitelji do polja. No unatoč tome ne misli zaboraviti na vinograde već mu je u planu poboljšavanje načina rada.

- Ove bi godine vino trebalo biti doista kvalitetno. Na ovom smo području krajem lipnja i početkom srpnja imali obilne padavine, što je lošije utjecalo na vinograde. No ostatak ljeta pa i rujan izuzetno su bili topli i puni sunca te bi po mojoj procjeni grožđa i vina trebalo biti manje, ali kvaliteta je neosporna – tvrdi ovaj lukšićki vinar koji predviđa da će u njegovim bačvama biti 20% manje vina nego lani. 

A da će njegovo vino sigurno biti kvalitetno potvrdili su nam i Novakovi poznanici koji posljednjih dana dolaze kušati tek dvadesetak dana staro vino. Svi su složni da mu prve karakteristike, reski okus i miris smriča „predviđaju zlatnu budućnost“. 

Sve vinare u predstojećem razdoblju čeka popriličan posao i stalna briga o zlatnim i crnim kapljicama, a sve što se stvori u kaštelanskim konobama imat ćemo zasigurno priliku ponovno kušati  na nekoj fešti u čast i slavu vina.


KOMENTARI:

Stari Komentari (5)

 • (Gost)

  tek ove gpdine san vidija koliko ima posla oko vinograda. samo branje, a di je ostalo?

  oko 10 godina prije
 • (Gost)

  a di je panorama ciloga vinograda?
  da ne bi izaša prinos tolitar masta po trsu :grin
  endem

  oko 10 godina prije
 • (Gost)

  A neredne li konobe

  oko 10 godina prije
 • (Gost)

  Autoru D.P.-------Cijenjeni autore lipi članak i par slika ste stavili na portal, vrime o jematve je, u vinogradin je živo pogotovo subotom kad je lakše nać koga da ti pomogne brat grožđe . Napravi jednu malu fotogaleriju vinograda po Kaštilin i berbe grožđa, kreni magistralon od Planoga do Sućurca i od sv.Marte u Bijaćin pa put Sućurca, napravi šta više fotografija vinogradav vinogradara i vinara i konoba, oni moderniji i oni starinski ka ova na slici...

  oko 10 godina prije
 • (Gost)

  Žalosno je što smo dobri vinogradari a loši vinari,dok je vode bit ce i vina mislim na jadro vodu iz vodovoda a o šećeru neću i pričat.Toliko o vinu.

  oko 10 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara