hren
PANTANU I SVETU MARTU KAŠTELANI DOBILI NA SNAGU
Najbolji kaštelanski vinari ovog su četvrtka na glavnom trogirskom trgu ispred katedrale Sv. Lovre, uspješno predstavili svoja vina Trogiranima i njihovim gostima u sklopu „Dana trogirske jematve“, nove petodnevne manifestacije koju organizira grad domaćin.

Sve puno mirisa i okusa

A na bancima kaštelanskih vinara i vinogradara bilo je za svakog ponešto. Uz poneki grozd grožđa, sir u maslinovom ulju, fritule i domaće kifliće, bila je cijela paleta raznovrsnih vina pa su zainteresirani između ostalog mogli probati Kaštelanski crljenak Ivice Radunića Kida, najbolji kaštelanski opolo Stafileo iz konobe Nevena Vuine, crno vino Špiljan Ante Kuzmanića, Vino kuće - crljenak Ivana Kovača Matele, plavac  Memento Jakše Bedalova, crno vino Perišin iz konobe Vlade Perišina, Biranj – bijelo vino Emila Novaka ili pak prošek Antona Kovačeva Berislavića.

Uz kapljicu dobrog kaštelanskog vina, bilo je tu i delikatesa iz restorana Pašike koji su pripremili ono što uz tu kapljicu najbolje ide, pašticadu od janjetine s kaštelanskim makarunima, lignje punjene bobom, pršutom i kozicama na postelji od leće i s umakom od tikvica te šalšu od koromača sa punjenom piletinom.

Zabava uz klape i Nedu Kovačeva

Kvalitetno vino i ukusna hrana upotpunjeni su i dobrom pjesmom, a za nju su ove večeri bile zadužene kaštelanske ženske klape Mendula i Štorija te muška klapa Podvorje koji su uz nekoliko obrada izveli i originalne klapske pjesme. Svoj obol ovoj večeri dali su i mališani iz udruge Karol Woytila koji su se predstavili igrokazom „ Nezadovoljni trs“.

Posebno veselo među publikom, u kojoj je bio i znatan broj stranih gostiju, bilo je za vrijeme nastupa Nede Kovačeva, kojeg su ove večeri prozvali kaštelanskim Placidom Domingom. Uz pratnju Ðovanija Vuletina osvojio je simpatije publike izvedbama uvijek popularnih O sole mio i Santa Lucia.

Kaštelani snažniji

Program su sa pozornice uspješno vodili Dean Bilić i Ante Grgantov, a svoj pozdrav okupljenima uputili su i gradonačelnici Trogira i Kaštela, Damir Rilje i Josip Berket, još jednom naglasivši važnost suradnje ova dva, teritorijalno povezana grada.

Upravo su te poveznice bile razlog odmjeravanja snaga u povlačenju konopa, pa je kaštelanska vinarsko-medijsko-vijećnička ekipa u sastavu Ivica Radunić, Vlado Perišin,  Neven Vuina, Joško Grgin i Dragan Perić, predvođena gradonačelnikom Berketom pobijedila trogirsku ekipu na čelu s gradonačelnikom Riljom u potezanju za polovinu Pantane, kao i u drugom potezanju za Svetu Martu.

Kaštelani su, iako snažniji, ipak na kraju navedena područja, za sada, ostavili pod patronatom Trogira, a Trogirani su im zauzvrat ponudili gostoprimstvo u svom gradu i slijedeće godine u vrijeme jematve.


KOMENTARI: