hren
 
PANTANU I SVETU MARTU KAŠTELANI DOBILI NA SNAGU
Najbolji kaštelanski vinari ovog su četvrtka na glavnom trogirskom trgu ispred katedrale Sv. Lovre, uspješno predstavili svoja vina Trogiranima i njihovim gostima u sklopu „Dana trogirske jematve“, nove petodnevne manifestacije koju organizira grad domaćin.

Sve puno mirisa i okusa

A na bancima kaštelanskih vinara i vinogradara bilo je za svakog ponešto. Uz poneki grozd grožđa, sir u maslinovom ulju, fritule i domaće kifliće, bila je cijela paleta raznovrsnih vina pa su zainteresirani između ostalog mogli probati Kaštelanski crljenak Ivice Radunića Kida, najbolji kaštelanski opolo Stafileo iz konobe Nevena Vuine, crno vino Špiljan Ante Kuzmanića, Vino kuće - crljenak Ivana Kovača Matele, plavac  Memento Jakše Bedalova, crno vino Perišin iz konobe Vlade Perišina, Biranj – bijelo vino Emila Novaka ili pak prošek Antona Kovačeva Berislavića.

Uz kapljicu dobrog kaštelanskog vina, bilo je tu i delikatesa iz restorana Pašike koji su pripremili ono što uz tu kapljicu najbolje ide, pašticadu od janjetine s kaštelanskim makarunima, lignje punjene bobom, pršutom i kozicama na postelji od leće i s umakom od tikvica te šalšu od koromača sa punjenom piletinom.

Zabava uz klape i Nedu Kovačeva

Kvalitetno vino i ukusna hrana upotpunjeni su i dobrom pjesmom, a za nju su ove večeri bile zadužene kaštelanske ženske klape Mendula i Štorija te muška klapa Podvorje koji su uz nekoliko obrada izveli i originalne klapske pjesme. Svoj obol ovoj večeri dali su i mališani iz udruge Karol Woytila koji su se predstavili igrokazom „ Nezadovoljni trs“.

Posebno veselo među publikom, u kojoj je bio i znatan broj stranih gostiju, bilo je za vrijeme nastupa Nede Kovačeva, kojeg su ove večeri prozvali kaštelanskim Placidom Domingom. Uz pratnju Ðovanija Vuletina osvojio je simpatije publike izvedbama uvijek popularnih O sole mio i Santa Lucia.

Kaštelani snažniji

Program su sa pozornice uspješno vodili Dean Bilić i Ante Grgantov, a svoj pozdrav okupljenima uputili su i gradonačelnici Trogira i Kaštela, Damir Rilje i Josip Berket, još jednom naglasivši važnost suradnje ova dva, teritorijalno povezana grada.

Upravo su te poveznice bile razlog odmjeravanja snaga u povlačenju konopa, pa je kaštelanska vinarsko-medijsko-vijećnička ekipa u sastavu Ivica Radunić, Vlado Perišin,  Neven Vuina, Joško Grgin i Dragan Perić, predvođena gradonačelnikom Berketom pobijedila trogirsku ekipu na čelu s gradonačelnikom Riljom u potezanju za polovinu Pantane, kao i u drugom potezanju za Svetu Martu.

Kaštelani su, iako snažniji, ipak na kraju navedena područja, za sada, ostavili pod patronatom Trogira, a Trogirani su im zauzvrat ponudili gostoprimstvo u svom gradu i slijedeće godine u vrijeme jematve.


KOMENTARI:

Stari Komentari (26)

 • (Gost)

  nadan se da su trogirani priživili

  oko 10 godina prije
 • ama neka (Gost)

  neka i svaka cast, iako jos uvik neznan jeli Isus porijeklon iz kastili ili trogira, jer i jednima i drugima uspijeva od 1 l vine napravit hektolitre. :grin :grin :grin :grin :grin :grin :grin :grin

  oko 10 godina prije
 • (Gost)

  Bravo kaštelani, imali ste izvrsnu prezentaciju, odličan program i svi smo se lipo zabavili.
  I gradonačelnici su podlegli opuštenoj atmosferi i bili su izvrsni.

  oko 10 godina prije
 • (Gost)

  Isus je porijeklom iz Radošića! Ka šta su i didići. :p

  oko 10 godina prije
 • (Gost)

  bravo bravo... samo naprid nasi.vlade najaci si.zaj mi je sta nisan bia ali tribalo je poc u grcku,2900 km :-)))

  oko 10 godina prije
 • (Gost)

  Lipa fešta,lipa spiza,jako dobra vina

  oko 10 godina prije
 • (maris7)

  Svaka cast,..steta steta ,mislim za mene,,sto nisam mogla ovo i doticno doziviti,,
  no kasno sam malo saznala,..
  Bila bi cak doletila,..veliki pozdrav i pohvale iz NJemacke,..od Kastelanke!!!!Pusa!!

  oko 10 godina prije
 • (Gost)

  Za gosta -amo neka- molim te dovrši komentar i napiši imenom i prezimenom ko su ti koji od 1 litre vina naprave hektolitre, kad nešto izjaviš trebaš stat iza ti riči, ovako gadiš sve vinare sa područja Kaštili!!!! A kakvo je tvoje vino?

  oko 10 godina prije
 • (Gost)

  Bilo je lipo, svaka čast. Ponovilo se! Jist, pit vino i slušat klape! :grin

  oko 10 godina prije
 • (Gost)

  boje je kaštelansko od trogirskega vina, ee!

  oko 10 godina prije
 • (Gost)

  Yes, yes 112, jemaš prav.Nije loše trogirsko ali kaštelansko je ipak puno boje.

  oko 10 godina prije
 • (Gost)

  Lipo je vidit da je ekipa iz svi Kaštili na okupu .Pa bar i u lokanju!

  oko 10 godina prije
 • (Gost)

  živilo brastvo i jedinstvo naši gradov
  endem

  oko 10 godina prije
 • (Gost)

  ima kvasine, triba je uvalit trogiranima

  oko 10 godina prije
 • (Gost)

  pari da u Kastelin jema vinogradi .Pola Splita loce Visko vino a na Visu 4 vinograda. Bolje da ga prodaju u obliku kesicea za caj prakteicnije je

  oko 10 godina prije
 • (Gost)

  Kaštelani svaka čast, vina su van super, da san još konzumira bija bi se napija. A i Kaštelanke nisu za bacit, pogotovo jedna iz klape Mendula iz ekonomske škole je se sićan! Sve pohvale!

  oko 10 godina prije
 • (Gost)

  171 - di ti živiš u kojoj štradi i iz nje se nisi maka cili život daje od asvalta, jer trabunjaš da u kaštile nima vinogradi...Ima i to lipi u radunića, u Tonća Kovača u zorana Vujine u Nevena Vujine u Dujmovi, u Medićevi ...aj malo protegni noge po bijaćin i oko sv Marte, oko gospe Stomorije pa put Sućurca , vidit ćeš da ima vinogradi i vinogradari i to relativno mlađeg svita...dovoljno za početak da se počme vraćat tradicija vinogradarstva i vinarstva na padine Kozjaka i tu bi i turistička zajednica grada mogla dosta doprinit u promiđbi svega navedenog. Doduše gđa. Maršić je nešto počela radit i po tom pitanju , samo hrabro naprijed....

  oko 10 godina prije
 • (Gost)

  Ispričavam se za mala slova u nazivima , tipkovnica mi škrokaje, jebemu igrice sve dica izdrndaju..

  oko 10 godina prije
 • (Gost)

  U pravu je gost 123,posadilo se zadnji godin
  puno novi vinogradi i sadi se svaku godinu još,jema mladi judi ča su infišali u zemju i loze.
  Radi se puno ali ko samo sidi po kafićima to nemore znat.

  oko 10 godina prije
 • (Gost)

  onda, je li se ustanovilo je li crjenak kaštelanski ili pelješki?

  oko 10 godina prije
 • (Gost)

  goste br.3 klikni malo po internetu naći ćeš dosta toga o crljenku pa sam prosudi......Davno su ga naši preci ovod sadili, još u našin vinogradin ima stari trsi crljenka, njega su zamijenile sorte poput naše babice a u novije vrime i plavac mali se dosta sadi ..Zašto su naši stari vadili crljenak isadili babicu? Sigurno ne bez razloga, od babice se dobije vrhunsko opolo, a i crno vino od iste je izvanredno..

  oko 10 godina prije
 • (Gost)

  Dogodine Trogirani u Kaštila

  oko 10 godina prije
 • prvi (Gost)

  ovo su sve pokrenili kambelovcani,iako u nabrajanju o vinogradi nji izostav

  oko 10 godina prije
 • (Gost)

  Je to je istina,Jakove samo naprid

  oko 10 godina prije
 • (Gost)

  Fala bogu ima i u Kambelovcu vinograda i vinara ,nisu izostavljeni , lipo piše gost 123 da se protegnu malo noge od sv.Marte, priko Bijaći, priko gospe Stomorije sve do Sućurca...Nemojte se uvridit kambelovčani šta poimenice nisu spomenuti vaši vinari i vinogradari....Eto napišite njihova imena bit će nam drago saznati ih..

  oko 10 godina prije
 • (Gost)

  Bilo je dobro, dogodine će bit i bolje. Triba prodat vino turistima a ako ne - popićemo ga !

  oko 10 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara