vinari mala

Nijedna fešta nije prava fešta bez dobrog vina pa je tako i ovogodišnji Dan grada Kaštela, uz brojna događanja, proslavljen i uz odlično kaštelansko vino. Naravno, riječ je o 19. Večeri kaštelanskog vina, koja se u organizaciji udruge Kaštelanski crljenak i društva Bijaći, održala ovog petka u Marini Kaštela, a na kojoj je najviše razloga za slavlje imao vinar Neven Vuina.

- Na ovu Večer kaštelanskih vina prijavilo se 39 kaštelanskih vinara, koji su na uzorkovanje i ocjenjivanje donijeli čak 69 različitih uzoraka vina. Kao i u godinama ranije, stručna komisija u sastavu Goran Zdunić, Irena Budić Leto, Ana Mucalo, Ante Grubišić, Toni Grubišić i Mislav Maršić, kušala je, ispitala i ocijenila vina i mogu reći da je tek nekoliko vina odbačeno iz konkurencije i to zbog nekih manjih problema, Većina vina, iako smo za zlatne diplome podigli bodovni prag na 82 boda, dobila su ili zlatnu ili srebrnu diplomu – kazao je jedan od organizatora Emil Novak.

Nakon odluke Komisije čak 31 vinu pripala je zlatna diploma, dok ih je 23 dobilo srebrne diplome.

Uvidom u ocjene vidljivo je da Kaštelani posebno njeguju tradiciju proizvodnje crnih vina jer su najviše ocjene zabilježene u kategoriji kaštelanskog crljenka, gdje je svih deset prijavljenih uzoraka dobilo zlatne diplome  i odležanih crnih vina, no ni ostale vrste vina ne zaostaju previše u kvaliteti.

Najviše ocjene na ovoj Večeri kaštelanskih vina dobio je kaštelanski crljenak Nevena Vuine pa je s 88 bodova  njemu i pripala titula apsolutnog pobjednika Večeri.
U kategoriji odležanih crnih vina najbolje je bilo vino Ivana Kovača Matele s osvojenih 86 bodova, a Mateli je pripala pobjeda i u kategoriji crno vino 2021. s osvojenih 85 bodova.
U kategoriji bijelih vina 2021. pobijedilo je vino Mladena Kuzmanića Fradela i to nakon pripetavanja s bijelim vinom Emila Novaka, koje je dobilo također 85 bodova kao i Kuzmanićevo.
Među opolima iz prošle godine pobjeda je također otišla Mladenu Kuzmaniću jer je njegov opolo osvojio 83 boda

vinari tekst

- Cijela obitelj uključena je u rad u vinogradu i vinariji i svi dajemo koliko možemo. Ponosni smo na ovu nagradu jer je ona spoj truda, znanja i tradicije – kratko nam je nakon proglašenja pobjednika kazala Marta Vujina, koja je umjesto odsutnog oca ove večeri primila nagradu za najbolje kaštelansko vino u ukupnoj konkurenciji.

Zlatne i srebrne diplome ove su večeri kaštelanskim vinarima uručili županijski pročelnik Anđelko Katavić, pomoćnik pročelnika Josip Matas, direktorica Turističke zajednice Nada Maršić, predsjednik Gradskog vijeća Ivan Udovičić te gradonačelnik kaštela Denis Ivanović, a vino je imao priliku kušati i potpredsjednik Sabora Ante Sanader, kao i članovi izaslanstava gradova prijatelja koji su došli na proslavu dana grada.

Dobitnici diploma u kategoriji bijelih vina

Zlato:
Mladen Kuzmanić, Emil Novak, Ivan Kovač Matela, Josip Vučica

Srebro:
Ante Kuzmanić, Svetin Biliškov, Uroš Rabadan, Mario Bašić, Ivica Radunić, SŠ Braća Radić, Andrija Škarica, Jakov Sirovica, Ivan Novak

Dobitnici diploma u kategoriji opola

Zlato:
Mladen Kuzmanić, Dragan Grgantov, Josip Novak

Srebro:
Ivan Maljković, Emil Novak, Svetin Biliškov, Ivan Kovač Matela, Srećko Peran, SŠ Braća Radić, Anton Kovačev

Dobitnici diploma u kategoriji crno vino

Zlato:
Ivan Kovač Matela, Uroš Rabadan, Branko Periša, Ivica Radunić, Ivan Maljković, Mate Vrtlar, Svetin Biliškov, Ante Grujica

Srebro:
Anton Kovačev, Jakša Šegvić, Paviša Vrtlar, Anđelko Tomaš, SŠ Braća Radić, Dragan Grgantov

Dobitnici diploma u kategoriji odležano crno vino                            

Zlato:
Ivan Kovač Matela, Josip Vučica, Karlo Žanić, Emil Novak, Ante Klarić, Branko Periša,

Srebro:
Maljković Ivan

Dobitnici diploma u kategoriji kaštelanski crljenak

Zlato:
Neven Vuina, Vlado Perišin, Marin Milan, Jakov Bedalov, Dražan Krolo, Anton Kovačev, Ante Kuzmanić, Ivica Radunić, Ivica Kovačević, Ivan Kovač Matela

Foto: Ivana Topić (PGK)


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)