01

U ORGANIZACIJI DIWINE PROJECTA
Priču o Kaštelima kao prepoznatljivoj vinskoj destinaciji s brojim mjestima bogate kulturne baštine pisat će novinari i blogeri iz Zagreba koji su u organizaciji diWine projecta u petak boravili u našem gradu. Nakon posjeta Muzeja grada Kaštela, obišli su vinograde i vinarije kaštelanskih vinara te su se u petak cijelo popodne upoznavali s povijesti uzgoja grožđa i proizvodnje raznih vrsta vina na području Kaštela.

Novinarima iz metropole koji su stigli u Kaštela, njih 13 i fotograf sommelier Tomo Jakopović uz voditeljicu Irenu Lučić iz diWine Portala, Kaštela su predstavljena kao globalno prepoznatljiva vinska destinacija po crljenku kaštelanskom u svijetu poznatom zinfandelu. Kako povijest uzgoja grožda i pijenja vina seže još u antiku, a dokazi za to su u Muzeju grada Kaštela, gostima su između ostalog predstavljene vrijedne megarske čaše koje „pričaju“ antičku kaštelansku vinsku priču. S tim ih je upoznao ravnatelj Muzeja Ivan Šuta.

U zapadnom dijelu kaštelanskog zaljeva,  pri istraživanjima helenističke faze naselja Sikuli pronađeni su brojni predmeti reljefne keramike. Kroz postav helenističke reljefne keramike iz Sikulija u Muzeju grada Kaštela, prikazano je  bogatstvo i raznolikost reljefne keramike i amfore u kojima se čuvalo vino, a zatim i luksuzno stolno keramičko posuđe poput takozvanih megarskih čaša koje su služile za svakodnevno ispijanje vina što znači da Kaštela osim autohtonih vina i čuvenog Crljenka, Zinfandela imaju i originalne vinske čaše izrađene upravo u Kaštelima.

01

Dobrodošlicu gostima zaželjela je direktorica Turističke zajednice Nada Maršić kazavši kako poljoprivreda u Kaštelima ima dugu i bogatu tradiciju, a otkriće kaštelanskog crljenka, kao sinonima svjetski poznate vinske sorte Zinfandel učinio je grad Kaštela jednim od najpoznatijih vinskih destinacija u svijetu.

Druženje novinara s vinarima, počelo je u vinariji obitelji Vučica u Kaštel Kambelovcu gdje im je predstavljeno pet vrsta vina koje oni proizvode protekle tri godine.
Potom se išlo do vinograda Antona Kovača u Kaštel Sućurcu, gdje im je Kovač u svom vinogradu na Kozjaku predstavio svoja dva vina, Putalj i Babica i ispričao im priču o otkriću kaštelanskog crljenka te o povijesti vinarstva i vinogradarstva na našim prostorima. Dok se u vinariji Ivice Kuzmanića u Kaštel Novom goste upoznalo sa sortom uzgoja grožđa glavinuša koja i nije tako česta u Kaštelima.

Prije nego se krenulo za Split gdje su trebali posjetiti vinariju Ivice Milana, novinari su obišli i staru maslinu u Kaštel Štafiliću.

- Iako su Kaštela poznata po svojoj povijesnoj kulturnoj baštini, po svojim dvorcima, po kojima su i dobila ime i po Miljenku i Dobrili i dakako po plažama, moru i suncu, cilj nam je uvijek učiniti Kaštela prepoznatljiva po vinima, po kaštelanskom crljenku. Uvijek dajemo naglasak kroz sve naše aktivnosti na hranu i piće, jer gastro i eno ponuda je nešto što se može promovirat i konzumirati tijekom cijele godine i to nam je u ovoj priči kroz obilazak gostiju iz Zagreba, novinara i blogera i bio cilj, prikazat Kaštela kao cjelogodišnju zanimljivu i atraktivnu destinaciju – kazala je Maršić.

Foto: Ivana Topić (PGK) / press


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)