hren
 
KUŠAJ I SLUŠAJ KAŠTILA U ZAGREBU – SRIJEDA U 19 SATI U NOVINARSKOM DOMU
Prava dalmatinska fešta očekuje se u srijedu, 14. svibnja, u Novinarskom domu u Zagrebu. S početkom u 19 sati, naime, Kaštela stižu u metropolu i to u organizaciji Grada Kaštela!

Predstavit će Dalmatinci svojim gostima, prijateljima, poslovnim partnerima, sponzorima, ljudima od mora koji žive u Zagrebu, uglednicima iz javnog i kulturnog života, novinarima i svim drugim zaljubljenicima u ono morsko, sve što će napraviti ovo ljeto, ali i sve ono što su napravili od minulog ljeta.

A kako toga ima puno počnimo redom.

Prvo će uzvanike Udruga Večeri dalmatinske pisme upoznati sa događanjima na ovogodišnjim desetim, slavljeničkim Večerima dalmatinske pisme – Dalmatia world music 2008. - koji će, ipak se radi o rođendanu i to okruglom, ove godine imati čak pet večeri.

Prst u more naziv je prvog dijela VDP-a, koji će se održati u tri svečarske ljetne noći, od 3. do 5. srpnja imenom Čovik od soli gdje će i rock glazbenici i klape odati počast Zlatanu Stipišiću Gibonniju obradom upravo njegovih pjesama u svom štihu. Treća, ekstra večer, kao svojevrsni poklon publici na Trgu sv. Mihovila u Kaštel Kambelovcu gdje se sama fešta eto već desetu godinu održava, bit će Večer zahvale sa izložbom fotografije Jadrana Babića te filmom i spotovima autora Žarka Batinovića,  s istim motivom – pjevačkom legendom Gibonnijem.

Drugi dio VDP-a, imena Klapske večeri ostaju vjerne klapama, no ovi zaljubljenici u dalmatinske note, imat će samo jednu natjecateljsku večer i to 12. srpnja imena Kaštelanski đir kada će pred publikom u Kaštelima i gledateljima pred malim ekranima na Hrvatskoj televiziji, u direktnom prijenosu, 21 klapa iz Hrvatske, Slovenije i Crne Gore, izvesti 21 skladbu, 21 poznatu pjesmu u novoj obradi, u suvremenoj izvedbi. Vrsni izvođači, vrsni klapski pjevači, osim za naklonost publike i njihovih nagrada, borit će se i za najviše ocjene Stručnog prosudbenog vijeća.

Večer prije, 11. srpnja, na tren ćemo se vratiti u prošlost, posjetit će nas izvođači zašto su klape tako popularne – na rasporedu je Večer pobjednika Kaštelanskog đira. Sve vrhunske klape, svi oni koji su bili nagrađivani u zadnjih devet godina VDP-a, naći će se na pozornici i još jednom nam izvesti pjesme za sjećanje! 

Večer otvorenih konoba

Osim pisme, uz koju uvijek ide i dobra trpeza, Udruga prijatelja i štovatelja vina i vinskih proizvoda Kaštelanski crljenak predstavit će i dobru kapljicu, kaštelanske vinske sorte koje također  ubiru brojne nagrade na mnogim vinskim festivalima. No osim vina, Kaštelani i ovo ljeto pripremaju iznenađenje – Večer otvorenih konoba. 

Uz žmul triba napunit i pjat – često su govorili stari, a kako uvijek starije treba slušati, Zagrebu će gosti sa Jadranske obale donijeti i malo – okusa.   

Ujedno će vrsni novinar no i sam kuhar Zlatko Gall, te brojni drugi majstori od špakera, osim prepune trpeze, otkrit nam i nove ricete dalmatinske kužine, te najaviti i Dane boba zakazane za 17. svibnja, a gdje ako ne u Kaštelima, Kambelovcu naravno.

Uživanje za nepce, degustacija onog iskonskog dalmatinskog jer šta ima lipše od dalmatinske spize?
Još kad iz Kaštela stiže! 

 

Rezimirajmo za kraj – treba kušati, no i slušati Kaštila, trebaju uživati sva čula, sve u taktu dalmatinske pisme uz obvezan nastup i dalmatinske klape koja će zaokružiti ovo predstavljanje Dalmacije, ovo ponovno upoznavanje Zagreba sa Kaštelima!


KOMENTARI:

Stari Komentari (8)

 • (Gost)

  ako su samo to Kaštila evala vam bilo, a što je tu prepoznatljivo kaštelansko??? :cry

  oko 12 godina prije
 • (Gost)

  a ko su uzvanici??

  oko 12 godina prije
 • (Gost)

  koliko je sve skupa oto kaštlani? uprli u galla sa svi stran ka da je boga za bradu uvatija i cilu pamet svita posrka! neš ti organizma jer čovik nije!

  oko 12 godina prije
 • komentatorima (Gost)

  mozda vas više vesele vijesti sa prvih stranica novina ove dane ili iz dnevnika Novetv.

  oko 12 godina prije
 • Zabrinuti (Gost)

  A je li možda Zlatan Stipišić Gibonni možda pokojnik, ne daj Bože pa će njemu u počast klape izvest njegove glazbene umotvorine, ma daj, ma daj - smiri se malo gall!

  oko 12 godina prije
 • (Gost)

  Stotinu puta bravo za Večeri dalmatinske pisme i vridne ljude koji nam svake godine prirede kvalitetnu i predobru feštu

  oko 12 godina prije
 • (Gost)

  Nema tu griješke,sve je savršeno organizirao GLATKO ZALL

  oko 12 godina prije
 • (Gost)

  berket je zakon

  oko 11 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara