zinfest mala

Zatvorio se ZinFest 2021, uz želju sudionika da se vide i sljedeće godine. Najmlađi od okupljenih vinara, Ivan Perišin, ispred svojih se kolega na zatvaranju zahvalio organizatorima na pokretanju ovakvog događaja koji mnogo znači za promociju kaštelanskih vina.

A pred sam kraj festivala bio je, moglo bi se reći, ženski sat, Naime, dame iz udruženja Women On Wine, skraćeno WOW, isprobale su 11 različitih crljenaka. Kako se nisu mogle odlučiti koji je najbolji, solomunskim rješenjem diplome su podijelili svima. Zanimalo nas je kako je uopće došlo do ideje ovakvog udruživanja pa nam je Adela Visković, predsjednica dalmatinskog dijela udruge malo to pojasnila.

- Ne može se reći da smo mi više nešto novo. Novinarka i urednica Sanja Muzaferija još je prije šest – sedam godina pokrenula je WOW nakon što je shvatila kako vinarstvo i vino definitivno nije samo muško područje. Okupila je žene koje imaju veze s vinom, enologinje, vinarke, sommelierke... I sve nas koje samo volimo, uživamo i želimo znati o vinu, poput mene, ja sam inače inženjerka građevine. To je stvorilo dodatna druženja, a naš cilj je zapravo poboljšati promociju svih ovih naših vina, poput crljenka. Zato smo i zahvalni organizatorima koji su nas pozvali, stvarno je bilo dobro ovdje, iako vam moram kazati da probati 11 crljenaka nije lako. Bilo kojih 11, a kamoli ovakvih malo aromatičnijih i težih - kazala nam je gospođa Visković.

Dodala je i kako im je pomogla pauza s hranom, a stvarno su zanimljive stvari bile na festivalskom meniju. Najprije bob sa sipom, sve učestalija delicija po restoranima, a sa strane se moglo pojesti malo i rižota s plodovima mora. Spremao se i brujet rađen na tradicionalni kaštelanski način. Kao rođenom Neretvaninu bilo je poprilično neobično iskustvo probati brujet spreman "uhladno", bez šufiganja kapule, s kamenjem iz mora unutra i koji nije ljut. Zanimljiv okus, trebat će ga probati u većim količinama i s purom, to je jedini način za dobro ocijeniti brujete.

Vinari su bili zadovoljni odlukom da se svima podjele plakete za crljenak, bilo bi i nepošteno nekoga zakinuti. Ne treba iz vida izgubiti činjenicu da je crljenak uopće i pronađen tek prije dvadesetak godina i da je za svaku pohvalu da ga se uspijeva ovoliko uzgojiti u posljednje vrijeme. Ovaj su festival dobro iskoristili za međusobna druženja, izmjenu iskustava, ali i promociju ovog pravog brenda koji bi mogao postati i zaštitni znak Kaštela. Svakako događaj koji je dobro došao za ovaj kraj.

Na kraju svih događanja morali smo upitati gospođu Visković je li veći simpatizer crnog, bijelog ili rozog vina.

- Mi kao udruga smo okrenuti dosta prema rose vinima, koja su često bila zapostavljena. No, na kraju vam je to nešto što je nekako osobna preferencija. S tim da nekako geografski u ovim krajevima se malo više preferiraju crna vina. Kao crljenak, recimo – zaključila je Visković. 

Foto: Ivana Topić (PGK)


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)