zinfest zmuli mala

Eno – gastro fešta „Žmuli i pjati“ svoje je mjesto ove godine našla u sklopu ZinFesta i tako na najbolji mogući način spojila kaštelanska tradicijska jela i najpoznatija kaštelanska vina, crljenak i njegove rođake. 

Nakon cjelodnevnih događanja s radionicama i predstavljanjima projekata, kao i kušanjem vina te onoga što su gostima festivala pripremile vrijedne ruke budućih kulinarskih stručnjaka, drugi dan festivala u Marini Kaštela u Kaštel Gomilici, koji u sklopu Revival projekta organizira Rera, Zora, Grad Kaštela i Turistička zajednica, završio je na najbolji mogući način, dobrom spizom, još boljim vinom i zabavom uz pjesmu.

Početnoj brojci od 18 vinarija i konoba koje su prezentirale svoja vina, ove se večeri pridružio i OPG Kovačev pa je svoja vina na „Žmulima i pjatima“, službeno predstavilo 19 vinara sa cijelom paletom vina od crljenka, plavca, dobričića.. rose od crljenka, šampanjac od crljenka i, kako bi se reklo, cijelim nizom varijacija na temu crljenka.

Među njima je i kaštelanski vinar i vinogradar Anton Kovač koji je na festivalu predstavio svoj asortiman, a to je rose od crljenka berba 2020., plavac mali berba 2018. i 2019. i naravno, crljenak iz 2019. godine. Svoja vina Kovač radi od grožđa iz svojih vinograda ponad Kaštel Sućurca, a već 12 godina njegov crljenak i plavac nose oznaku vrhunskog vina.

zinfest zmuli tekst1

- Prije 20 godina, kada smo ponovno „otkrili“ crljenak on je za nas bio jedno novo grožđe i novo vino. Tijekom tih godina crljenak je prošao jedan svoj razvoj, svoju evoluciju i danas imamo vina od crljenka koja su među ljudima jako dobro poznata i priznata i koja zasluženo zauzimaju određenu poziciju među vinima – kazao nam je Kovač, istaknuvši da crljenak ima jednu blagu zaokruženost, posebnu voćnu aromu i visoke kiseline koje mu daju posebnu svježinu.

Arome i svježinu crljenka osjetili su na nepcima svi oni koji su ove večeri kušali vina nastala u OPG-ovima Milan, Perišin, Radunić, Kovačev, Kovačević, Kuzmanić, vinarijama Putalj, Bedalov, Krolo, Matela, Milan, Vuina, Žanić, kao i gostiju iz Trogira, Omiša, s Hvara, Zadra i Brača.

Ali isto tako imali su priliku kušati i crljenak te rose od crljenka nastali na sjeveru Hrvatske, u Kutjevu, gdje od grožđa s padina Krndije vino proizvodi vinarija Krauthaker, inače specijalizirana za proizvodnju graševine. Iako klima na sjeveru Hrvatske nije povoljna za uzgoj crljenka, ovoj vinariji to ipak uspjeva.

- Na nagovor stručnjaka s Agronomskog fakulteta, budući da oni u naše vinograde često koriste za istraživanja, odlučili smo posaditi 1200 trsova crljenka. Uzgoj crljenka za nas je uvijek neka borba jer kod nas dozrijeva mjesec dana kasnije nego u Dalmaciji i to u vrijeme velikih vlaga i kiša pa je uvijek potreban dodatan trud za sačuvati crne bobice od kvarenja. Ali, evo, uspjevamo. Ne radimo svake godine crljenak, nego nekoliko godina rose, a onda jedne crljenak i tako ponavljamo – objasnio nam je vlasnik vinarije Vlado Krauthaker.

zinfest zmuli tekst2

Zanimljivo je da svo vino od crljenka koje ova vinarija proizvode, ima samo jednog kupca, hotel Esplanada u Zagrebu, gdje su simbolično, na Oleandar terasi, zasadili 12 trsova crljenka, ispričao nam je Krauthaker.

Vina od crljenka i srodnih sorti ove su se večeri, kako kuhari znaju reći, odlično sljubila s tradicijskom kaštelanskom spizom, kupusom i brujetom od brgljuna, špagetima na pome i s mesom te nezaobilaznom sipom i bobom, kao i slatkoćom tradicionalnoh kaštelanskog kolača.

Kada uz to prirododamo i veselu pismu „Žmuli i pjati“ ove su večeri bili pun pogodak.

Program trećeg dana festivala, subota 13. studenog

11:30 sati,  predstavljanje Smjernica za izradu ECO-SMART Strategija za FLAGove.
                  predstavljanje  FLAG ŠKOJI
13:00 sati  WOW ocjenjivanje vina
14:00 sati  zatvaranje manfestacije       

PROGRAM PRIPREMANJA JELA I KUŠANJA

11.00 SATI       Pušnica Bek- Antun Nišević
12.00 sati         Sipa i bob- svjetski prvak Andro Vetma
12.00 sati         kuhanje tradicijskog brujeta- Antun Nišević

U prostorima zadruge Kaštelacoop

10.00 sati , program „PINEL I VINO“

Foto: Ivana Topić (PGK)


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)