zinfest mastrinka mala

Udruga maslinara Kaštela Mastrinka održala je predstavljanje u sklopu ZinFesta, a svakako najzanimljiviji moment njihovog izlaganja bila je najava obnavljanja dvorca Rušinac i njegovo stavljanje u turističke kapacitete.

Dvorci su slabo iskorišten kapital Kaštela i svaka najava oživljavanja nekog od njih mora biti pozdravljena. Pogotovo kad se radi o dvorcu u kojem je živio Miljenko iz legende o Miljenku i Dobrili. Kako su objasnili iz Mastrinke, cilj je obučiti ljude, obnoviti dio Rušinca i potom ga staviti u opticaj za turističke ture, ali i razne manifestacije, prije svega gastronomske. Ovaj projekt rade zajedno s Društvom Bijaći te udrugom MI iz Splita, uz sufinanciranje iz europskih fondova.

Zanimalo nas je o kojim se vremenskim rokovima radi u ovom projektu, a to nam je pojasnila Petra Skelin Giljanović iz Mastrinke.

- Ovaj projekt smo započeli u ožujku ove godine, a traje do jeseni 2023. do kad bi sve trebalo biti završeno i odrađeno. Mi se nadamo da bi već u ljeto 2022. godine mogli u sklopu Rušinca imati ture s obučenim ljudima“, kaže nam Skelin Giljanović, odajući kako ipak dosta toga ovisi i o nekim vanjskim faktorima, prije svega o pandemiji. Kada se dovrši ovaj projekt, bit će to jedan lijepi primjer društvenog poduzetništva kod nas – objasnila je.

zinfest mastrinka mala

Kad se priča o „core“ poslu Mastrinke, u udruzi drže kako maslinarstvo i sve oko njega još uvijek nije dovoljno iskorišteno u ovim krajevima. Za razliku recimo od Istre, koja je uspješno brendirala svoja ulja

Dovoljno je vidjeti da imamo maslinu od 1500 godina, koju smo danas i obrali, a da zapravo jako malo ljudi izvan Kaštela o tome išta zna. To je jasan pokazatelj da ima još mjesta za napredovanje i promociju“, kazala nam je Skelin Giljanović.  Za kraj bi trebalo reći da je udruga Mastrinka osnovana sada već davne 2002. godine i u ovom trenutku broji 120 članova – rekla je Giljanović.

Kuhalo se sve u šesnaest

A svemirska nepravda bi bila nespomenuti kako se prije predstavljanja maslinara u dvorani poslužilo jelo koje su skuhali djevojke i momci iz srednje škole "Blaž Juraj Trogiranin". Orzo s kozicama i suhim pomama je bio takav da se čovjek ne može ne zapitati zašto se više koristi riža nego ječam u kulinarstvu.

Ovog poslijepodneva kuhali su i budući kuhari iz splitske Turističko-ugostiteljske škole i "Olive Alegra" i to nekoliko jela, među njima i dolce garbo s janjećim tripicama i kolač sa crljenkom, dok je cheef Petar Božić iz Marine Kaštela pripremao između ostalog pašticadu s njokima i brujet od liganja. 

Svakako treba spomenuti i da je tjesteninu s kozicama i šalšom skuhao i robot - kuhar odnosno Gama - cheef, u suradnji s kuharom Vedranom Varvodićem.

Festival crljenka i rođaka – ZINFEST 2021 je organiziran u sklopu provedbe projekta Revival sufinanciranog unutar Programa Interreg Italija – Hrvatska

Foto: Ivana Topić (PGK)


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)