zinfest projekti mala

Prvog dana ZinFesta, festivala crljenka i rođaka, kako ga organizatori nazivaju, održano je i predstavljanje projekata javne ustanove Rera, razvojne agencije splietsko-dalmatinske županije. Naime, sam ZinFest zapravo je središnji događaj projekta Revival kojeg Rera provodi, a koji je usmjeren revitaliziranju zaboravljene baštine.

- Prepoznali smo crljenak kao jedan od zaboravljenih dijelova naše baštine te smo ga uzeli kao glavni motiv. Naš cilj je da ovaj festival zapravo postane tradicionalan iz godine u godinu  kazala nam je Maja Vukan iz Rere.

Pojasnila nam je kasnije kako nije slučajno da je u ovom terminu festival. Naime, čitav projekt kao jedan od ciljeva ima promociju održivog turizma. Sezonalni masovni turizam je nešto što ima i svoje loše strane te se mora stremiti cjelogodišnjoj ponudi. Stoga je i ovaj događaj ciljano organiziran van sezone.

- I sami turisti sve više traže nešto dodatno kad idu na svoje odmore, tako da ih ne privlači sama sezona. A ova pandemija, koja je i nama otežala odrađivanje ovog projekta, pokazala je kako je nestabilno imati ekonomiju koja je većinom  zasnovana na turizmu. Pogotovo sezonalnom - kazala nam je Vukan.

Dodala je i još jednu malu zanimljivost zašto je crljenak izabran za ovaj projekt, po analizama gastronomija je jedan od tri najvažnija elementa za izbor neke turističke destinacije. Za nadati se da će jednog dana ovaj festival, ukoliko se uhoda i nastavi održavati, biti zanimljiv i američkim turistima, kako bi mogli vidjeti, okusiti i čuti priču iza njihovog zinfandela, koji je iz ovih krajeva tamo otišao tek 1820. godine. Nije nevažno napomenuti da je u sklopu projekta napravljen i digitalni dokumentacijski centar, tako da će mnoge stvari ostati zapisane i za buduće naraštaje. Sama Kaštela imala su i direktnu korist od projekta, jer je Rera dovela sve partnere u projektu u posjet gradu podno Kozjaka, a to je bilo tako uspješno da su svi izrazili nakanu povratka u Kaštela.

zinfest projekti tekst

Uz ovaj glavni projekt, iz Rere su u opuštenoj i glasnoj atmosferi ZinFesta predstavili i projekte Emblematic, Remeber i Labelscale, sve povezane s turizmom, prije svega održivim. Lijepo je to, moći slušati nešto edukativno i istovremeno probati izložena vina i delicije.

Festival crljenka i rođaka – ZINFEST 2021 je organiziran u sklopu provedbe projekta Revival sufinanciranog unutar Programa Interreg Italija-Hrvatska.

Program festivala za petak, 12. studenog:

10.00 sati, otvaranje drugog dana
15.00 sati  PROJEKTI- RAZVOJNA AGENCIJA GRADA KAŠTELA………
16.00 sati PROJEKTI- UDRUGA ULJARA MASTRINKA
16.30 sati „PINEL  I VINO“
17.00 sati PROJEKT „ DALMACIJA STORY TELLING“
18.00 sati  projekcija filma „POTIZANJE BRAGANJE“
18.30 sati slikovnica u izradi „CRLJENAK KAŠTELANSKI JUNAK“
19.00 sati  Zatvaranje drugog dana
19 do 22.30 sati KAŠTELANSKI ŽMULI I PJATI ,restoran Spinnaker

PROGRAM PRIPREMANJA JELA I KUŠANJA

14.00 sati         Ugostiteljska škola „Blaž Juraj Trogiranin“
15.30 sati         Visoka škola za menagament „Aspira“
17.00 sati         Srednja škola „Braća Radić“

Foto: I. Topić (PGK)


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)