mimica

Tek nas nekoliko dana dijeli od prvog ZIN FESTA, festivala crljenka kaštelanskog i njegovih rođaka, a prema prijavama sudionika, na festivalu će se predstaviti cijela paleta vrhunskih vina proizvedenih od sorti grožđa usko povezanih, kako i naziv festivala kaže, sa svjetski poznatim zinfandelom.

Među vinima koja će se predstaviti na ovom festivalu su i vina Kairos, odnosno njihov crljenak nastao iz vinograda u Planom, na području Babe ili jednostavnije rečeno u trogirskom vinogorju. Za ovaj crljenak znalci kažu da je vatren, intenzivne boje rubina sa izraženim sortnim aromama, od cvjetne do voćnih mirisa. A kakav je točno imat će priliku uvjeriti se svi koji pristignu na ZIN FEST narednog četvrtka u marinu u Kaštel Gomilici, gdje će se festival održavati puna tri dana.

- Na ovom festivalu predstavit ćemo naše vrhunsko vino, crljenak iz 2015. godine i nadam se da ćemo zadovoljiti i najkritičnije poklonike vina – kratko nam je kazao vlasnik vina Kairos Ljubo Jelavić iz vinarije Vinski dvori, koji je 2008. godine ušao u priču s vinogradima i vinima te svojim crljenkom, plavcem, ali i cabernetom, merlotom i drugim sortama tu svoju priču uspješno priča već više od desetljeća.

Iz omiškog vinogorja na festival stiže vinarija Kuća sretnog čovjeka, koja će posjetiteljima predstaviti svoj Pribidrag iz 2016. godine.

- Stižemo na ovaj festival kako bi mu dali podršku, a svima je cilj približiti ovu sortu ljudima jer iako se radi na promidžbi pribidraga, crljenka, tribidraga ili kako god da je nazivamo, mislim da mnogima još uvijek sorta nije u potpunosti poznata. Ujedno, svojim znanjem želim pomoći i da u cijelu priču o ovom vinu uključimo i iskustvo i inovativnost te da se festival proširi sve od Komarne do Zadra pa i šire, gdje god da se ova sorta proizvodi – rekao nam je u razgovoru vlasnik Kuće dobrog čovjeka Nikša Mimica, jedan od vinara koji je nastavio tradiciju svoje obitelji u vinogradarstvu i vinarstvu,a koji proizvodi vino od grožđa sa nekoliko desetaka tisuća trsova u vinogradima na sjevernoj i južnoj strani omiške Dinare.

Treba naglasiti da je Nikša Mimica vinogradar i vinar, u čijem je vinogradu pronađeno devet trsova autohtone sorte pribidrag, kako se na omiškom području naziva crljenak, što je poput pronalaska trsa kaštelanskog crljenka u vinogradu Ivice Radunića u Kaštelima, pokrenulo revitalizaciju ove sorte na području Dalmacije, a i šire.

Da je crljenak našao svoj dom ne samo u Dalmaciji ili diljem jadranske obale govori i podatak da se vino od crljenka proizvodi u ovom trenutku i na sjeveru Hrvatske, u Kutjevu.
A crljenak proizveden u kutjevačkom vinogorju, na obroncima Krndije, predstavit će na ZIN FESTU Vinogradarstvo i podrumarstvo Krauthaker, vlasnika Vlade Krauthakera.

Vinarija Krauthaker u vinskom svijetu poznata je po vinogradarskoj i vinarskoj tradiciji, proizvodnji vina od svjetskih poznatih sorti, ali s naglaskom na proizvodnju graševine. Vinarija Krauthaker preferira tehnike koje su se koristile prije stotinu godina te uzgoj grožđa i proizvodnju vina po ekološkim principima.
Upravo u skladu s tim, prije nekoliko godina započeli su i s proizvodnjom crljenka, a kako im je to uspjelo zainteresirani će se moći uvjeriti na ovom festivalu crljenka u Kaštelima.

Naravno, nitko ne sumnja u iznimnu kvalitetu i kutjevačkog crljenka, jer poput Kuće dobrog čovjeka iz Omiša te vina Kairos iz Planog i Vinarija Krauthaker dobitnik je brojnih nagrada i priznanja za kvalitetu vina koja nastaju u njihovim podrumima.

A oni su tek jedni od onih koji će stići i predstaviti svoja vina na ZIN FESTU, koji u sklopu projekta Revival, financiranog sredstvima iz prekogranične suradnje INTERREG Italija – Hrvatska, organizira javna ustanova Rera u suradnji s klasterom Zora, Gradom Kaštela i kaštelanskom Turističkom zajednicom, od 11. do 13. studenog u Marini Kaštela.

Festival crljenka i rođaka - ZINFEST 2021 je organiziran u sklopu provedbe projekta Revival sufinanciranog unutar Programa Interreg Italija-Hrvatska.


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)