zinfest mala

TRODNEVNO DOGAĐANJE U STUDENOM
Od ovog studenog Kaštela će biti bogatija za još jedno, prema najavama zanimljivo i na ovim područjima jedinstveno događanje posvećeno crljenku kaštelanskom, festival ZIN FEST 2021, koji će se od 11. do 13. studenog održati u Marini Kaštela u Kaštel Gomilici.

- Prošlo je točno 20 godina od otkrića da su Kaštela pradomovina zinfandela i da je kaštelanski crljenak direktni predak tog svjetski poznatog vina. Zato me veseli da smo u ovoj godini u kojoj obilježavamo tu obljetnicu uspjeli osmisliti ovaj Zin Fest koji se po prvi put događa u Europi, dok je u Americi mnogo ovakvih festivala. Nadamo se da će ovaj festival, odnosno fešta crljenka i njegovih rođaka postati tradicija – kazao je ovog petka na predstavljanju manifestacije jedan od glavnih organizatora Srećko Radnić iz javne ustanove Rera.

Festival će biti veliko eno-gastro druženje na kojem će jednu od glavnih uloga imati kaštelanski vinari, ali i profesionalni kuhari, kao i kuhari amateri pa će svi koji pristignu na festival moći spojiti odlična vina i iznimna jela.

- Priča kroz koju kazujemo da je lokalitet gdje vino nastaje 80 posto onoga što imate u boci vina i po tome su vina različita i prepoznatljiva, ta priča o crljenku se širi, a ovaj festival ili fešta crljenka pomoći će daljnjem veličanju ove sorte i njene kvalitete te nas proizvođača. Kroz ovu priču o crljenku želimo predstaviti i naše druge domaće crne sorte, koje su u određenoj vezi sa crljenkom, odnosno jedno bogatstvo kaštelanskih autohtonih sorti – na predstavljanju je rekao kaštelanski vinar Jakov Bedalov.

- Drago mi je kao struci da sudjelujem u jednom ovakvom događanju kojem je cilj svima  približiti vino i hranu. Mislim da ćemo ovim napraviti nešto lijepo i posebno. Na festivalu će sudjelovati profesionalni kuhari, kuhari amateri,  mladi koji se školuju ili usavršavaju za zanimanja vezana uz gastronomiju,a zadnjeg dana festivala imat ćemo i natjecanje u pripremi brujeta od brgljuna, s posebnim kamenom. Osim toga sudionici će moći kušati kako s vinom idu inćuni na limun, srdele na savur, nezaobilaznu sipu sa bobom i druge delicije – najavio je dio gastroponude na festivalu kuhar Antun Nišević.

zinfest tekst

Zin Fest će se održati u sklopu projekta Revival, financiranog sredstvima iz prekogranične suradnje INTERREG Italija – Hrvatska, koji provodi Rera, a o cijelom projektu i aktivnostima koje se provode kroz taj projekt na predstavljanju je govorila Maja Vukan članica projektnog tima. Direktorica Turističke zajednice Nada Maršić ovom je prilikom  naglasila važnost ovakvog događanja za turističku ponudu i izvan sezone, odnosno nešto što će razvijati 365 turizam u Kaštelima.

Na festivalu će biti do 30 sudionika, a osim degustacija jela i kušanja vina, predstavljat će se projekti, održati radionice sa sommelierima, bit će prikazan dokumentarni film o vinima i vinarima te biti predstavljena slikovnica „Crljenak – kaštelanski junak“, u kojoj će biti prikazan odlazak crljenka te povratak u domovinu.

- Splitsko-dalmatinska županija već godinama ulaže u selektivne oblike turizma i na ovaj način potičemo podizanje kvalitete kulturno – turističke i eno-gastro ponude, a zajedno s time radimo na stvaranju i razvoju resursne osnove kako bi stvorili cjelogodišnji turizam – ustvrdila je Renata Tešija iz županijskog Odjela za pomorstvo i turizam.

Podršku organizaciji Zin festa ovog je dana došao dati i saborski zastupnik Matko Kuzmanić.

- Kaštelanski vinari u meni su uvijek imali prijatelja i oni imaju svoj glas u Hrvatskom saboru. Ovo je uistinu jedan dobar projekt jer je kaštelanski crljenak jedan od najboljih brendova,  ne samo brend u Kaštelima već u cijeloj Hrvatskoj. Ovakvo događanje nije samo promocija za kaštelanski i hrvatski turizam već i promocija onih koji su u cijeloj priči najvrjedniji, naši ljudi i težaci, koji stvaraju ovu kreativnu supstancu za koju bi se usudio reći da je možda  i najkvalitetnije što trenutačno možemo ponuditi – zaključio je Kuzmanić.

Organizatori cijelog događanja su uz javnu ustanovu Rera, klaster Zora, Grad Kaštela i kaštelanska Turistička zajednica.

Foto: I. Topić (PGK)
Video : Kaštela TV


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)