SAČUVAJMO NAŠE KORIJENE
U organizaciji Bratovštine Gospa Stomorija i Udruge Biblijski vrt, a pod pokroviteljstvom Grada Kaštela, ovog utorka održano je obilježavanje 20. godišnjica otkrića istovjetnosti kaštelanskog crljenka i zinfandela pod nazivom „Sačuvajmo naše korijene“. U ljetnom ambijentu Biblijskog vrta okupili su se svjetski priznati znanstvenici i enolozi koji su radili na ovom  poznatom istraživanju.

Tako su se ovog dana okupljenima obratili prof.dr.sc. Darko Vončina, prof.dr.sc. Edi Maletić, prof.dr.sc. Ivan Pejić te dipl.ing. agornomije Ante Vuletin, domaćin zbivanja.

Svjetski priznato i proslavljeno otkriće ovog tima znanstvenika mapiralo je Kaštela i Hrvatsku na nezamislivo mjesto u vinskoj karti svijeta. Blago je reći da tada za takvo što  Kaštela nisu bila niti spremna. Tek devet trsova crljenka pronađeno je u kaštelanskom vinogradu Ivice Radunića, no višegodišnji znanstvenim radovima, istraživanjima, raznim projektima, koje su pojasnili govornici postignuto je da je populacija ovih sorata porasla na području Kaštela. Tu treba zahvaliti, kako spomenutim  stručnjacima koji su radili na revitalizaciji i proizvodnji sadnog materijala, tako i Gradu Kaštela koji je projekt podržao i dijelio određenu količinu cjepova zainteresiranim proizvođačima.

U ime Grada sudionicima obilježavanja obratio se predsjednik Gradskog vijeća Ivan Udovičić. izražavajući još jednom važnost ovog otkrića i podršku Grada svim projektima i istraživanjima koji će promovirati ne samo crljenak nego i ostale kaštelanske autohtone sorte.

A da su takva istraživanja bitna naveo je dr. Maletić u svom obraćanju ističući kako je osam od deset  nagrađenih vina na Decanter World Wine Awards  napravljeno upravo od hrvatskih autohtonih sorti želeći istaknuti kako upravo tu trebamo usmjeriti svoje snage u brendiranju hrvatskih vina.
Inače, prof.dr.sc. Edi Maletić, redoviti je profesor u trajnom zvanju, Odsjeka za hortikulturu i krajobraznu arhitekturu Zavod za vinogradarstvo i vinarstvo Sveučilišta u Zagrebu, čovjek zavidne znanstvene karijere koji je i dobitnik godišnje državne nagrade za znanost 2003. te nagrade Grada Kaštela iste godine za otkriće istovjetnosti crljenka i zinfandela.

Nagradu Grada iste godine dobio je i prof. dr. sc. Ivan Pejić koji se bavi  genetikom i oplemenjivanjem vinove loze, a glavna područja istraživanja su mu primjena DNA markera u identifikaciji sorata i detekcija prirodnih mutacija u funkciji klonske sekcije. Dobitnik je godišnje nagrade za znanost 2003. u kategoriji znanstveno otkriće.

Treća znanstvenica koja je radila na istraživanju, prof.dr.sc. Jasminka Karlogan Kontić poslala je ovog dana poruku podrške i isprike što ne može nazočiti skupu.

Skupu se obratio i prof.dr.sc Darko  Vončina,  izvanredni profesora biljne virologije na Zavodu za fitopatologiju Agronomskog fakulteta u Zagrebu. Nakon stjecanja doktorata znanosti na Sveučilištu u Zagrebu specijalizirao se iz područja biljne virologije na prestižnim svjetskim institucijama. Bio je suradnik ili voditelj na 18 nacionalnih i međunarodnih projekata, među kojima i na području Kaštela.

Pozdravnim riječima obratio se i Vicko Kaštelanac koji je zajedno s Antom Vuletinom i američkom znanstvenicom Carole Meredith krenuo u istraživanje vinograda srednjedalmatinskog područja.

Obraćanju se pridružio i dr.sc. Goran Zdunić koji je kao mladi agronom magistrirao na kaštelanskim autohtonim sortama, a kasnije se pridružio istraživačkom timu jer rad se i dalje nastavlja kroz niz projekata.

Čudesno otkriće čija važnost ni nakon 20 god. ne jenjava i nije ostalo samo znanstveno slovo na papiru već pomaže revitalizaciji i napretku kaštelanskih vinogradara bilo je tema okupljenih i nakon službenog dijela skupa. Publici je prikazana i dokumentarna arhiva video projekcijom uz pomoć Muzeja grada Kaštela.

- Ovo, prije svega znanstveno otkriće, rad brojnih stručnjaka i niz projekata koje smo proveli ima neopisivu važnost, ne samo za Kaštela nego i za Hrvatsku. Ponosan sam što sam bio direktni sudionik, entuzijast (!) i imao priliku surađivati s kolegama sa Agronomskog fakulteta. Postoji cijeli niz dokumenata koji prati naše istraživanje, novinskih članaka, fantastičan film „Dossiere Zinfandel“ HRT-a za sve one koji možda još ne poznaju dobro ovu temu. Ponosan sam na našu suradnju s Miljenkom Grgichem, američkim vinarom naših korijena, koji je pokrenuo zakladu za financiranje usavršavanja naših mladih enologa i već nekoliko generacija je tu praksu završilo – istaknuo je Ante Vuletin koji je sav svoj stručni radni vijek proveo je na unapređenju i brendiranju  kaštelanskog vinarstva, a ove godine je za svoja postignuća nagrađen i Nagradom grada Kaštela za životno djelo.

 

Foto:privatna arhiva


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)