U hotelu Amphora u Splitu danas je održana Međunarodna konferencija vrhunskih vinskih znalaca, događaj koji se petu godinu održava u Splitu, a koji je namijenjen ugostiteljima, hotelijerima i turističkim djelatnicima. Na ovogodišnjem Wine Vip Eventu sudjelovali su i vinari iz Kaštela predstavljajući svoj crljenak te novitete kojima žele doprinijeti što boljoj promociji ovog vina.

Kao glavni cilj događaja je edukacija, podizanje kvalitete usluge i međusobno povezivanje proizvođača i ugostiteljsko-turističkog sektora. Sve te ciljeve i pozitivnu energiju organizatora i njegovog tima prepoznali su i dali potporu i Ministarstvo turizma i Ministarstvo poljoprivrede RH, a partner događaja je Hrvatska turistička zajednica.

Na ovogodišnjem Eventu uz brojne ugostitelje i vinare koji su se predstavili sa svojim proizvodima bili su i Kaštelani, Pepefiš trgovina zdrave hrane iz Kaštel Kambelovca i kaštelanski vinari. U ime vinara govorio je Srećko Radnić iz javne ustanove Rera.

- Kaštelanski vinari su dobili oznaku Pravi kaštelanski crljenak, to znači da svi imaju zlatnu medalju u ocjenjivanju vina. Znači da je crljenak vrhunske kvalitete i ono što još želim kazati je da ćemo i u buduće nastaviti sa pričom o crljenku. Ovom prigodom želim predstaviti oznaku Zinfandel friendly koja će se dodjeljivati ugostiteljskim objektima i vinotekama, a dodjeljivat će se isto tako prijateljima i ljubiteljima vina i crljenka – kazao je Radnić te je ovom prigodom dodijelio dvije ZIN-friendly kartice i to Jošku Stelli direktoru Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske i Dantesu Begiću, vlasniku i direktoru agencije Ricerca Mercato organizatoru VIP eventa.

Ujedno, Kaštelani su pripremili i prezentaciju eno-gastro baštine „Kaštelanski žmuli i pjati“ te su gosti imali priliku uz crljenak kušati sipu i bob.

- Konačno je krenulo ubrzanim tempom, konačno imamo konja za utrku kako se kaže, stasalo je dvanaest kaštelanskih vinara koji proizvode crljenak i imao ga sada dovoljno za tržište na kojem je prepoznato. Znamo da je od svih proizvođača crljenak vrhunski, a kroz udrugu, kroz ovakva druženja imat ćemo puno veće dobiti svi zajedno u Kaštelima i čini mi se da se priča o crljenku zakotrljala – kazao je vinar Ivica Radunić.

Da se sa kaštelanskim crljenkom želi Kaštela učiniti nezaobilaznom vinskom destinacijom na karti svijeta, jer su vina nositelj cjelogodišnje ponude gastronomije, kazala je tom prigodom Nada Maršić direktorica Turističke zajednice grada Kaštela i najavila sljedeću promociju koja će biti u Zagrebu.

- Promovirali smo kaštelanski  crljenak puno puta, sljedeća promocija je planirana 3. srpnja u Zagrebu, povodom jubilarnog 35. koncerta naše najprestižnije klape Cambi iz Kaštela. U atriju Lisinskog ćemo napraviti jednu dobru promociju grada Kaštela, kao grada kulture i gastronomije kroz izložbu o povijesti kaštelanskog turizma i kaštelanskih vina – kazala je Maršić.

Da treba više raditi na promociji eno-gastronomije, složio se i Joško Stella direktor Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske.

 - Imamo tu puno prostora, a dokazano je da je mediteranska prehrana najzdravija na svijetu. Na tome treba raditi i promovirati. Zadnjih niz godina imamo, vrhunske kuhare i restorane, dižemo jedan nivo i eno-gastronomija je definitivno selektivni oblik turizma zbog čega sve veći broj turista dolazi upravo u našu županiju – zaključio je Stella.

 

 

Foto: Ivana Topić (PGK)


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)