U vinskoj kušaoni Bedalov u Kaštel Kambelovcu u utorak je održan prigodan program promocije, odnosno dodjele oznake „Izvrsnosti pravi kaštelanski Crljenak“, koji je dodijeljen proizvođačima vina koji imaju proizvodne površine na području prostora grada Kaštela i koji su upisana u Upisnik proizvođača grožđa i vina. Događanje je organizirano u sklopu Kreativnog proljeća u organizaciji javne ustanove Rera, klastera Zora te uz potporu Grada Kaštela i Turističke zajednice Kaštela.

Oznaka je prvenstveno namijenjena označavanju vina visoke kvalitete proizvedenih od grožđa sorte crljenak kaštelanski, koja omogućuje potrošaču da prepozna vino od crljenka kaštelanskog,  čija je kvaliteta veća od kvalitete koju propisuje zakon za kvalitetna vina sa zemljopisnim porijeklom te veća od one koju kupac uobičajeno zahtijeva i očekuje.

- Kaštelani su ove godine krenuli zaista, može se kazati, punom parom, zajedno s gradonačelnikom Ivanovićem i potporom Turističke zajednice, našim kreativnim klasterom Zora i s dvanaest kaštelanskih vinara, osmislili su oznaku „Izvrsnosti pravi kaštelanski Crljenak“ i večeras prisustvujemo npomociji te da vidimo kako ta oznaka izgleda i da tu oznaku dodijelimo onima koji su je zaslužili. Napravili smo i jedan Pravilnik na temelju kojeg dodjeljujemo oznaku i večeras će je dobiti jedanaest naših vinara. To će biti jedna od boljih promocija Kaštela i cijele destinacije – kazao je Srećko Radnić iz klastera Zora i pojasnio da je prema Pravilniku potrebno da su vina vrhunske kvalitete u ocjenjivanju i u organoleptičkoj analizi da bi dobili navedenu oznaku.

Među jedanaest vinara čija vina su dobila oznaku Izvrsnosti su Ante Kuzmanić, Karlo Žanić, Ivica Kovačević, Dražan Krolo, Neven Vuina, Ivica Radunić, Anton Kovačev, Vlado Perišin, Marin Milan, Ivan Kovač Matela i Jakša Bedalov.

- Iskoristili smo ovaj trenutak, 20 godina od otkrića da je crljenak zinfandel i osmislili smo s Gradom, Rerom, klasterom Zora i TZ Kaštela jednu priču namijenjenu komunikacijski prema našim kupcima, prema ljubiteljima vina, kojom pokazujemo da se želimo brinuti o kvaliteti crljenka, vina i vinograda. Kaštela su jedan lokalitet izvrsnosti, u kojem raste vrhunsko grožđe i proizvodi se vrhunsko vino. To ćemo na jedan način obilježiti ovom markicom, pravo kaštelansko, a jedan od glavnih uvjeta je da je grožđe iz Kaštela – kazao je vinar Bedalov koji je bio domaćin, a čije vino, među ostalima, dobilo oznaku Izvrsnosti.

Među vinarima ove je večeri bio i Ivica Radunić, vlasnik najpoznatijeg vinograda u Kaštelima, u kojem su pronađeni trsovi crljenka koji su odigrali važnu ulogu u priči o zinfandelu i crljenku.

- Idemo na jednu višu razinu, na jednu prepoznatljivost, na brendiranje. Jesmo mali, mala smo družina u Kaštelima, ali nas ipak ima. Želimo potaknuti mlađe od nas da nastave naše trude, jer smo ih nastavili od naših očeva i djedova – kazao je Radunić koji je napomenuo da se ide prema boljoj budućnosti što se tiče vinarstva.

I vinar Neven Vuina naslijedio je vinograd od svoga oca i kako je kazao, nastavio je njegovim stopama, napomenuvši da je svaki pomak u marketingu dobar  i da je bitna vidljivost te da se potrebno dobro plasirati na tržištu.

- Danas su naša vina dobila markice kvalitete Izvornosti, koje govore da je to pravi crljenak kaštelanski, a time ćemo postati prepoznatljivi, svi mi vinari i vinogradari iz Kaštela. Jer ipak je ovo ovdje pradomovina crljenka, ovaj ovdje bazen od Solina do Trogira i cijeli naš Kozjak, ako Bog da, bit će pod crljenkom – kazao je vinar Vlado Perišin.

Na dodjeli oznake sudjelovao je i kaštelanski gradonačelnik Denis Ivanović koji je kazao kako Grad već dugi iz godina daje potporu pričqi o crljenku.

- Mogu reći da je to postao naš brend i da to treba i dalje brendirati upravo kroz ovaj program Kreativnoga proljeća je poseban naglasak dan upravo kaštelanskom crljenku. Što se tiče Grada tu je apsolutna potpora samim organizatorima i tako će biti i u buduće – kazao je Ivanović.

Da se iz godine u godinu u Kaštelima diže nivo proizvodnje, predstavljanja i promocije kaštelanskog crljenka, ustvrdila je i Nada Maršić direktorica Turističke zajednice Kaštela.

- Sve je veći i veći broj proizvođača, ali je i sve veći i interes za kaštelanski crljenak i zapravo na jedan način je dobro podignuti tu kvalitetu predstavljanja i prepoznatljivosti , a kroz ove sve večeri i kroz ove sve aktivnosti upravo se na tome radi – zaključila je Maršić.

Ovaj događaj je organiziran u sklopu projekta REVIVAL “Revitalization and Reuse of the lost heritage in the Adriatic landscape” sufinanciranog iz Programa Interreg Italija Hrvatska.

 

Foto: Ivana Topić (PGK)


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)