hren
 
VINARSTVO - U PLANOM NIČE 13 HEKTARA VINOGRADA, A PLANIRA SE SAGRADITI I VINARIJA
Ante Grabovac, poznati imotski vinogradar i vinar, zasadit će više od sto tisuća cjepova vinove loze na zemljištu u Planom, koje je nedaleko od Trogira kupio još prošle godine.

Sadnice spremne

– Sadnice su već spremne. U prvoj fazi sadit ću autohtone sorte plavac mali i kaštelanski crljenak, a u drugoj fazi u planu je sadnja pošipa bijelog. Pupove smo sami pripremili, a cijepljenje je obavljeno u Kutjevu i Sloveniji. U ovom je trenutku najvažnije usitniti kamenjar i pripremiti zemljište za sadnju – izjavio je Grabovac.

Lani je kupio 13,5 hektara zemljišta, planira investirati od pet do šest milijuna kuna, a novac je uglavnom namaknuo kreditima.
Ante Grabovac računa da bi trećinu uloženog novca mogao vratiti državnim i županijskim poticajima.

Osim bagera i jednog snažnog traktora s priključkom za usitnjavanje kamena, nedavno je u Plano dopremljen i jedan od tri velika američka stroja.

Strojevi dopremljeni u Plano u vlasništvu su državne tvrtke Terra forte, a sada rade punom parom.

– Od samog početka imao sam punu podršku lokalnih vlasti, koje su odoljele nekim namjerama da se ovo zemljište pretvori u građevinsko. Na kraju ću biti zadovoljan ako potaknem i druge da ovaj krš počnu pretvarati u vinograde, čime bismo uvelike obogatili našu turističku ponudu. Ovdje je, naime, onaj sretni spoj klime, kamena, sunca i blizine mora. Učinit ćemo sve da vina budu vrhunska, prinos po trsu bit će manji od jednog kilograma, a planiram sagraditi i vinariju – rekao nam je Grabovac.

Vinski grad

Vlasnik je nove tvrtke Vinski grad, a najavljuje da će zapošljavati isključivo lokalno stanovništvo.

– Nekada su na ovim terenima sadili vinograde i masline.

Međutim, tada su imali podosta problema jer im je samo za uređenje zemljišta trebalo deset godina. Danas strojevi taj naporan i težak posao obave za desetak dana. U vrijeme hiperprodukcije vina nedostaje vrhunskih vina, a na ovome zemljištu baš se takvo vino može proizvesti – poručio je Ivica Kovačević iz Županijskog odjela za poljoprivredu.

Napominje kako je i državnim projektom predviđeno da se velike površine Hrvatskih šuma pretvore u vinograde i maslinike.

Izvor: Večernji list


KOMENTARI:

Stari Komentari (12)

 • (Gost)

  TRIBA OVE KASTELANE NAUCIT DA RADIDU KAO MI :)

  oko 12 godina prije
 • (Gost)

  Ne ji govna, kad ne znaš ća govoriš.

  oko 12 godina prije
 • (Gost)

  SVI VLAJI BI SE TILI VRATIT U VLAŠKU A ZNATE ZAŠTO JER OTKADA SU DOSELILI OVDE ONI MORAJU RADIT A ŽENE IM LEŽU DOMA A KAD SU BILI U VLAŠKOJ ONDA SU IM ŽENE SVE RADILE A ONI BI LEŽALI ISPOD MURVE IRASPRAVJALI ŠTA TRIBA RADIT I KAKO

  oko 12 godina prije
 • (Gost)

  Ajde jesu malo funcuti ali ima i nji ca volu radit, e ono sve ca su stvorili u Kastilima nije od lezanja

  oko 12 godina prije
 • IM u srcu (Gost)

  vise u imotkom u jednom redu loza iman, nego sta svi kastelani imaju

  oko 12 godina prije
 • Lokalno stanovnistvo (Gost)

  Ovo je dobro,lokalno stanovnistvo ce kopat i orat,prskat i plit.Covik ce zaposlit lokalno stanovnistvo ovo treba podrzat.Jos da se pocmu hoteli gradit i tamo ce lokalno stanovnistvo radit,bice sobarica,pralja,konobara,potrcka,
  recepcionera.Kastelima,Trogiru i okolici se sprema velika buducnost.Evo covi ce pogurat i druge da isto sade lozu i masline.Lokalna zajednica nije tila tu zemlju pritvorit u gradjevno, bas je covik sritan ja u kastelima trazin dozvolu za na svome sagradit kucu pa
  cekan 4 g.Bolje se rodit bez q nego bez srice.

  oko 12 godina prije
 • (Gost)

  imali ko jos zemlje za prodat

  oko 12 godina prije
 • (Gost)

  TRAŽIN I JA IMA DVI GODINE ZA PARCELIRAT I DOZVOLU UVIK TRIBA NIŠTO ČEKAT NAJPRIJE GUP PA UPU A SAD DPU A OVI STANOVE I ZGRADE RADULI RADU NIŠTA NIJE SUMLJIVO USKOKU

  oko 12 godina prije
 • (Gost)

  evala kikašu ako sve bude ka ča je reka. zemjon se triba bavit ko jema vrimena zara gušta i ne previše, a ko misli od toga živit, triba dobro pjunit u šake pri nego uvati mašklin. opet neki vriđadu vlaje. veliki dijal nji ča je doša u kaštila svojin je trudon steka puno, živeći skromno kupovali su onda jefti nu zemju i ćesto uz pomoć rodbine gradili malo po malo kuću.
  a sad ka jemadu i kuće i zemje i ka triba podilit dicu ili sa braćon sestran i kad vididu ča sve jemadu bosanci, sve više i više razumidu kaštelane.
  a ni bila zaludu ni ona: doli se udaji, a gori se ženi. kaštelanke su jemale život kakvi su sanjale žene i u zapadnoj evropi u ona doba. a ka bi se prodavalo kaštelansko vino po vlaškoj cure bidu zapivale. ajde rode ako si i tele, samo mene vodi u kaštele.
  zli jazici govoridu da su matere i žene kaštelanke jedan od razlozi manjeg napretka fetivi u odnosu na dosejene....
  endem

  oko 12 godina prije
 • antiša (Gost)

  a kako to zadruga i Antiša ne sadui vinograde, jo da je pizdit bez veze.

  oko 12 godina prije
 • Antiša (Gost)

  sadi i Antisa ali,Antisa nema drzavni menađzment iza sebe, ka ovi kikas.
  Antisa sadi privatno, a zadrugu drzi da moze u njoj priradit i skladistit svoje vino .
  Najbolje bi bilo dat i zadrugu kikasu,covik ima volje, a i ima svitu koja ce ga pomoc.

  oko 12 godina prije
 • mali (Gost)

  [B]vi bi svi mogli postat bogati od crljenka zinfandela i plavca jer bi vam ta vina dobro platili u americi i sva bi se prodala samo nadjite dobrog marketing strucnjaka i sve ste rijesili[/B]

  oko 12 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara