PRIJEM VINARA KOD GRADONAČELNIKA
Brojne nagrade koje su kaštelanski vinari osvojili za kvalitetu vina na ovogodišnjoj Sabatini, bile su povod prijema kojeg je za vinare upriličio gradonačelnik Denis Ivanović sa zamjenicima Jadrankom Matok Bosančić i Grgicom Benutićem, a osim zahvala i čestitki bila je ovo i prigoda da vinari vodećim ljudima grada iznesu primjere lijepih zbivanja, ali i niz primjera problema s kojima se susreću u svom radu.

O samom sudjelovanju kaštelanskih vinara na ovogodišnjoj Sabatini i njihovom uspjehu, na ovom prijemu govorili su Lordan Ljubenkov i Božo Novaković iz Zadružnog saveza, Mili Bratinčević, vinari Ivan Kovač Matela, Neven Vujina, Ivica Radunić, Karlo Žanić, Ivica Kuzmanić i Jakov Aranza.

- Čestitam vinarima na uspjehu koji je rezultat njihovog truda i svakodnevnog rada. Grad je prepoznao vrijednosti tog rada i kaštelanskih vina pa je u sklopu svake naše promocije grada Kaštela, važna uloga povjerena i kaštelanskim vinima, u Zagrebu, u Londonu i drugdje, a tako će biti i dalje - kazao je u uvodu gradonačelnik Kaštela Denis Ivanović.

U otvorenom razgovoru vinari su se dotakli brojnih tema, a među njima i nedostatka kaštelanskih vina u restoranima na području grada, različitih davanja, nužnosti da lokalna zajednica više i konkretnije surađuje s vinarima i poljoprivrednicima općenito, dugih imovinsko – pravnih procesa, neuređenih puteva, potrebe da se što više proizvode stare kaštelanske autohtone sorte, o radu iz ljubavi, o vinarstvu u Kaštelima od kojeg se trudom cijelih obitelji može živjeti, ali se nije moguće obogatiti, brendiranju kaštelanskih vina i drugim temama, a poseban naglasak stavljen je na Zakon o poljoprivrednom zemljištu.

- Ove sam godine obećao poticaje za poljoprivrednike, ali službe su bile pomalo spore, no odmah poslije Nove godine raspisat ćemo poziv za poticaje u poljoprivredi, odnosno za bespovratna sredstva u iznosu pola milijuna kuna, namijenjena uređenju zemljišta, opremanju dodatnih sadržaja, nabavci opreme i materijala te slično. Što se tiče Zakona o poljoprivrednom zemljištu, Grad je samo posrednik između Ministarstva poljoprivrede i potencijalnih korisnika te su se donedavno čekali različiti pravilnici. Na zadnjoj sjednici Gradskog vijeća napokon su donesene pojedine odluke, bio je poziv za iskazivanje interesa od strane građana na koji su se javili i pojedini vinari, sada slijedi natječaj nakon kojeg će zainteresirani moći dobiti zemljište u najam po povoljnim cijenama, a kako je navedeno u Ministarstvu možda se otvori i mogućnost da zainteresirani poljoprivrednici određena  zemljišta i otkupe – naveo je između ostalog gradonačelnik Ivanović, spomenuvši i aktualni projekt izgradnje pruge kroz Kaštela, pri čemu gradska vlast neće dozvoliti uništavanje plodnog kaštelanskog polja.

Na ovom prijemu posebna zahvala otišla je i Željki Perdić koja je dala svoj obol organizaciji izleta za sudionike Sabatine, a Perdić je u odgovoru na zahvale, između ostalog navela kako joj je želja da Kaštela dobiju jednu zajedničku kušaonicu vina.

- Grad vam stoji na raspolaganju. Predlažem da u skoro vrijeme održimo jedan konstruktivan sastanak, na kojem će sudjelovati vinari, ugostitelji, predstavnici Turističke zajednice i Grada, na kojem ćemo  konkretno razgovarati o tome što se može učiniti boljim u razvoju kaštelanskog vinogradarstva i vinarstva. Kako ste sami rekli, vino koje danas proizvodite vi uspješno plasirate, no zašto te količine ne bi bile veće, zašto u kaštelanskim restoranima ne bi bila zastupljena većina kaštelanskih  vina, zašto, osim vaših privatnih kušaonica Kaštela ne bi imala i jednu jedinstvenu gradsku kušaonicu vina. Mogli bi razgovarati o tome da se u tu svrhu iskoristi jedan od gradskih prostora, primjerice Opatička kuća u Kaštilcu, gdje ima dovoljno prostora za nešto takvo – dio je prijedloga koje je ovog dana Ivanović dao vinarima, a kao koordinatora navedenog sastanka najavio je zamjenicu Matok Bosančić, koja je tu dužnost opisala kao čast u čemu će sa zadovoljstvom sudjelovati.

Foto: PGK


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)