VINARIJA BEDALOV KAO ODLIČAN DOMAĆIN
Kreativno proljeće u Kaštelima ušlo je u svoj treći tjedan, tjedan posvećen filmu i kulturnoj baštini, a uvod u sva ovotjedna događanja upriličen je u vinariji Bedalov u Kaštel Kambelovcu, uz domaće delicije i vina ove uspješne kaštelanske vinarske obitelji.

Domaćin ove večeri Jakov Bedalov gostima je predstavio paletu svojih vina, koja proizvodi od autohtonih sorti vinove loze iz vlastitog vinograda. Ekološka proizvodnja te ručna selekcija i obrada tek su neke od značajki njegovih vina, čija svaka kap, kako sam vinar kaže, onome tko ga kuša stvara doživljaj Kaštela.
A više ili manje osjetljiva nepca ove su večeri osjetila punoću okusa crvenih sorta vina, poput Crljenka kaštelanskog i Plavca malog, ali i Dobričića te Tribus Cuvee napravljen od tri genetski povezane crne sorte, a gosti su kušali i Rose te bijelo vino Maraštinu. Svako od njih odlično se spojilo s nekom od delicija s trpeze koje je obitelj Bedalov za ovu prigodu pripremila.

Ovaj vinski uvodnik bio je prigoda i za upoznati se s događanjima koji Kaštelane i njihove goste očekuju u danima pred nama poput predavanja o projektu Perpetuum baštine i obilježavanje Dana muzeja do glavne teme, filma.

- Tijekom tjedna petero studenata, od kojih je dvoje iz Italije, sudjelovat će u radu filmskih radionica u dvorcu Rušinac. Započeli smo s pripremama ideja, u narednim danima uslijedit će snimanja te će do kraja tjedna snimiti nekoliko kraćih filmova u kojima će se obraditi manje poznate teme vezane za područje Dalmacije, čime će ujedno ovaj kraj i prezentirati u novom svjetlu. Filmovi će biti dugi od 3,5 do 5 minuta.  Bit će spremni za prikazivanje polovinom lipnja te će biti prikazani na festivalu u Veneciji, a organizirat ćemo i predstavljanje u lokalnoj sredini – kazala je Sunčica Fradelić, voditeljica u Kino klubu Split.

Osim filmske radionice za studente, u Kaštelima će se ovog tjedna održati i Slow film festival – Kino na otvorenom.

- Radi se o novoj ideji u Kreativnom proljeću, ideji kojom želimo promovirati filmove koji će pričati o ugodnom življenju i upravo zato festival ima predznak „slow“.  Ovu godinu smo izabrali četiri dokumentarna  filma, odnosno odabrao ih je Đelo Hadžiselimović, koji će biti s nama za vrijeme festivala. Festival će se održati u petak i subotu, s projekcijama u večernjim satima u dvorcu Vitturi – najavio je Srećko Radnić iz JU Rera, jedan od organizatora Kreativnog proljeća.

I na kraju napomena kako se zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta ovogodišnja Fešta o boba, koja je bila predviđena za kraj ovog tjedna, ipak odgađa za subotu 25. svibnja.

Foto: Ivana Topić


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)