hren

VINA SVE BOLJA I BOLJA
Večer kaštelanskih vina, koja se 16. godinu zaredom održala u povodu Dana grada, okupila je ovog ponedjeljka u hotelu Rasnik brojne kaštelanske vinare, vinogradare, enologe i ljubitelje vina, kako bi se nagradila najbolja vina nastala u kaštelanskim konobama. Prema mišljenju stručnog suda najbolje vino ove je godine bilo odležano crno vino proizvedeno u konobi Vlade Perišina u Kaštel Kambelovcu, a radi se o kaštelanskom crljenku iz 2017. godine.

Osim šampionske titule za odležano crno vino, Vladi Perišinu pripalo je i prvo mjesto u kategoriji bijelih vina, berba 2018. godine, dok je najbolji opolo proizveden iste godine u konobi Mladena Kuzmanića, a najbolje crno vino u konobi Ante Grujice.

- Pobjeda u kategoriji bijelih vina stigla mi je za maraštinu, koja je ove godine bila baš posebna pa mogu reći i iznenađujuća.  A odležano crno, odnosno crljenak iz 2017. godine, kojem je pripala šampionska titula, vino je nastalo u vinogradu koji se nalazi na približno 350 metara nadmorske visine, na padinama Kozjaka, kojeg obrađujem onako na starinski način, s konjem i ralom. U tom vinogradu grožđe je uvijek odlične kvalitete. Crljenku, za što bolju kvalitetu,  treba malo vremena i da odleži, prođe bačvu, drvo i da se vino malo ozrači i sazrije – kazao nam je nakon proglašenja najboljih vina, Perišin.

O kvaliteti vina ove je godine odlučivao stručni sud u sastavu Goran Zdunić, Irena Budić Leto, Ana Mucalo i Stipe Ivić s Instituta za jadranske kulture te enolozi savjetnici Viktor Zdilar, Marina Radović i Dragana Šulentić. Pred suce je pristiglo 65 uzoraka vina i to 16 bijelih vina, 14 opola, 28 crnih vina, svi berba 2017. godine te sedam odležanih crnih vina, a sucima je trebalo oko  četiri sata da ocijene kvalitetu uzoraka. Prema ovogodišnjim ocjenama, kaštelanska vina su iz godine u godinu sve bolja.

- Ove je godine Večer kaštelanskih vina, koja je ustvari jedno natjecanje vinara amatera, okupila vinare čija vina nisu u prodaji s markicama. No, ovo natjecanje je odskočna daska da bi se napravio  taj sljedeći korak, a to je stavljanje vina u promet te kategorizacija vina u smislu radi li se o stolnom, kvalitetnom ili vrhunskom vinu – objasnio nam je Emil Novak iz udruge Kaštelanski crljenak, koja zajedno s društvom Bijaći organizira ovo događanje.

Ove godine u Večeri kaštelanskih vina izostalo je natjecanje za najbolje vino od crljenka kaštelanskog, no ono se planira organizirati zasebno, tijekom lipnja.

Uz Vladu Perišina, koji je imao najbolje vino u kategoriji odležanih crnih vina, nagrade su pripale i drugoplasiranom Antonu Kovačevu te Janku Budanku koji je osvojio treće mjesto.
U kategoriji mladih crnih vina, u kojoj je najbolje vino bilo iz konobe Ante Grujice, drugo mjesto pripalo je Antonu Kovačevu, dok su treće mjesto podijelili  Tonći Alfirević i Dragan Grgantov.
Uz najbolji opolo Mladena Kuzmanića, nagrađen je i drugoplasirani Jakša Šegvić te trećeplasirani  Ivan Novak.
Kategorija bijelih vina, kako smo naveli, donijela je pobjedu Vladi Perišinu, drugi je bio Mladen Kuzmanić, a treći Emil Novak.

Foto: Luka Ištuk


KOMENTARI: