hren

U organizaciji Društva za očuvanje kulturne baštine Kaštela „Bijaći“, i ove su godine Kaštelani bili prisutni na Danima otvorenih vrata peljeških podruma koji su se na Pelješcu održali 1. I 2. Prosinca. Ni kišno vrijeme nije spriječilo veliki broj ljubitelja vina da naprave uobičajene ture po pelješkim vinarijama i podrumima, te u društvu domaćina vinara pogledaju što su im ove godine pripremili vinari s Pelješca.

U bogatim pelješkim podrumima na raspolaganju za kušanje bilo je više od 15 uzoraka vina koje se nudilo od tridesetak peljeških vinara. Mogla su se kušati brojna vina autohtonih sorti: Maraštine, Pošipa i Plavca malog u raznim varijantama i stilovima. Iako je cijeli Pelješac prekriven sortom Plavac mali, vino dobiveno od te sorte se razlikuje u bogatstvu okusa sa obzirom na položaj s kojeg dolazi.
Posjetitelji su mogli kušati laganije plavce i rosse koji dolaze od grožđa iz unutrašnjeg dijela Pelješca, kao i odležane vrhunske plavce s ograničenih položaja Dingača, Postupa, Mili…

Uz predstavnike Bijaća, manifestaciji su prisustvovali predstavnici škole Braća Radić, Udruge vinara te Udruge maslinara Mastrinka koji su na Pelješac iz Kaštela pristigli u dva autobusa.


KOMENTARI: