hren
 

RED POVIJESTI, RED UŽITKA
Tridesetak novinara iz SAD-a, Švedske, Italije, Slovenije i Hrvatske, sudionici 1. Međunarodne konferencija o vinskoj sorti tribidrag, koja se 27. i 28. travnja održava u splitskom hotelu Park, prije službenog otvaranja konferencije posjetili su Kaštela i kušali kaštelanska vina i gastronomske delicije.

Oni su u Kaštela stigli u organizaciji turističke agencija Ventula i uz potporu Turističke zajednice Kaštela te kaštelanskih vinara koji su se pobrinuli za užitak nepcima.

Gosti su najprije boravili u Kaštel Sućurcu, gdje su osim kušanja vina imali priliku, uz stručno vodstvo Mislava Luketina, proći sućuračkim štradama, čuti nešto o Nadbiskupskoj palači i Podvorju, ali i vidjeti dio tradicionalnog kolorita poput ribara koji pletu mrežu.
Nakon Sućurca gosti su stigli u dvorac Vitturi u Kaštel Lukšiću, gdje im je Robert Bralić održao predavanje na engleskom jeziku „Percepcija vinske baštine u Kaštelanskom zaljevu“  .

- Kroz predavanje sam im približio što je crljenak i što on predstavlja lokalnim  ljudima, kako su kaštelanski vinari doživjeli „promjenu imena“ sorte kao da moraju promijeniti ime vlastitog djeteta. Naravno, naglasio sam da crljenak ima jednu ekskluzivniju priču i da je mogu dobiti samo u Kaštelima – kazao je Bralić.

Inače, konferencija o tribidragu ima za cilj promicati hrvatske autohtone vinske sorte, a na njoj će se sudionike upoznati s povijesnim i znanstvenim činjenicama i karakteristikama ove vinske sorte. Tribidrag se uzgaja po cijelome svijetu  i naziva se raznim imenima: tribidrag, pribidrag, crljenak kaštelanski, kratošija, primitivo ili zinfandel. Iako je početkom ovog stoljeća, nakon otkrivanja cijele priče o pradomovini  američkog zinfandela, za staru dalmatinsku sortu upotrebljavan naziv crljenak kaštelanski, znanstvena istraživanja zaključila su da je ipak tribidrag najstarije i najraširenije ime koje je za ovu sortu korišteno još u 15. stoljeću.

Nakon predavanja gosti su imali priliku degustirati vina iz kaštelanskih konoba, s naglaskom na crljenak, ali i kušati domaće delicije koje su uglavnom spravljane u domu Bedalovih u Kaštel Kambelovcu.

Foto: Ivana Topić (PGK)


KOMENTARI: