hren
 

RED POVIJESTI, RED UŽITKA
Tridesetak novinara iz SAD-a, Švedske, Italije, Slovenije i Hrvatske, sudionici 1. Međunarodne konferencija o vinskoj sorti tribidrag, koja se 27. i 28. travnja održava u splitskom hotelu Park, prije službenog otvaranja konferencije posjetili su Kaštela i kušali kaštelanska vina i gastronomske delicije.

Oni su u Kaštela stigli u organizaciji turističke agencija Ventula i uz potporu Turističke zajednice Kaštela te kaštelanskih vinara koji su se pobrinuli za užitak nepcima.

Gosti su najprije boravili u Kaštel Sućurcu, gdje su osim kušanja vina imali priliku, uz stručno vodstvo Mislava Luketina, proći sućuračkim štradama, čuti nešto o Nadbiskupskoj palači i Podvorju, ali i vidjeti dio tradicionalnog kolorita poput ribara koji pletu mrežu.
Nakon Sućurca gosti su stigli u dvorac Vitturi u Kaštel Lukšiću, gdje im je Robert Bralić održao predavanje na engleskom jeziku „Percepcija vinske baštine u Kaštelanskom zaljevu“  .

- Kroz predavanje sam im približio što je crljenak i što on predstavlja lokalnim  ljudima, kako su kaštelanski vinari doživjeli „promjenu imena“ sorte kao da moraju promijeniti ime vlastitog djeteta. Naravno, naglasio sam da crljenak ima jednu ekskluzivniju priču i da je mogu dobiti samo u Kaštelima – kazao je Bralić.

Inače, konferencija o tribidragu ima za cilj promicati hrvatske autohtone vinske sorte, a na njoj će se sudionike upoznati s povijesnim i znanstvenim činjenicama i karakteristikama ove vinske sorte. Tribidrag se uzgaja po cijelome svijetu  i naziva se raznim imenima: tribidrag, pribidrag, crljenak kaštelanski, kratošija, primitivo ili zinfandel. Iako je početkom ovog stoljeća, nakon otkrivanja cijele priče o pradomovini  američkog zinfandela, za staru dalmatinsku sortu upotrebljavan naziv crljenak kaštelanski, znanstvena istraživanja zaključila su da je ipak tribidrag najstarije i najraširenije ime koje je za ovu sortu korišteno još u 15. stoljeću.

Nakon predavanja gosti su imali priliku degustirati vina iz kaštelanskih konoba, s naglaskom na crljenak, ali i kušati domaće delicije koje su uglavnom spravljane u domu Bedalovih u Kaštel Kambelovcu.

Foto: Ivana Topić (PGK)


KOMENTARI:

 

Vinarija Kovač
Putaljski put 14
21212 Kaštel Sućurac
Tel: 021 224 550
Mob. 098 9172600
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
http://www.winerykovacsplit.com

Vinarija Matela
Kaštel Sućurac
http://www.utpo-matela.hr/

Vina Bedalov
OPG Jakša Bedalov
Biskupa Frane Franića 14
21214 Kaštel Kambelovac
Mob: +385993331844
Email: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
http://vinabedalov.com/

Vina Vuina
https://www.facebook.com/Vinarija-Vuina-1415146922071433
http://vino-vuina.hr

OPG Perišin
Brce 24, Kaštel Kambelovac
Mob. 098 490 323
https://www.facebook.com/vinaperisin/

OPG MILAN IVICA
Tel: +385 (0) 21 234 754
Mob: +385 (0) 91 901 6986
E-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
http://posip-milan.hr