hren
 

14. VEČER KAŠTELANSKIH VINA
Ukupna pobjeda ovogodišnje 14. Večeri kaštelanskih vina, koja se u organizaciji društva Bijaći i udruge Kaštelanski crljenak 2001., održala u hotelu Resnik, pripala je odležanom crnom vinu koje je u Kaštel Sućurcu proizveo vinar Ivan Kovač Matela.

Odlučila je tako stručna komisija, sastavljena od priznatih enologa, koja je Kovačevom vinu dodijelila na osnovu ispitivanja 83 boda.

- Radi se o vinu iz 2015. godine, relativno kasna berba, malo su veći alkoholi, bilo je dosta suvice, kvasci su autohtoni od plavca maloga, a sve se radilo na tradicionalni način – kratko je o načinu proizvodnje šampionskog vina, kazao Ivan Kovač.

Na ovogodišnje natjecanje pristigla su 74 uzorka vina u kategorijama bijelo i crno vino, opolo i odležano crno vino. Nakon ispitivanja i ocjenjivanja, prema broju bodova nikome od kaštelanskih vinara nije pripala zlatna plaketa, no sveukupno su vina ocijenjena kao odlična.
Najviše uzoraka zaprimljeno je u kategoriji crnih vina u kojoj su u prosijeku ostvarene i najbolje ocjene, a najmanje uzoraka bilo je u kategoriji odležanih crnih vina.

U kategoriji odležanih crnih vina, 2,8 bodova manje od Kovača dobilo je vino Ivice Radunića, dok se na treće mjesto plasiralo vino PZ Kaštelacoop sa 78,8 bodova. Prvoj trojici pripale su srebrne plakete, a srebro je osvojio i Ivan Novak.

Među bijelim vinima iz 2016. godine, šampion je postalo vino Ivice Milana sa 81 bodom, drugoplasirano je vino Dorisa Čičeka sa 79,6 bodova, a trećeplasirano vino je iz konobe Mladena Kuzmanića za koje je dobio 79,4 boda.
Srebrne plakete još su pripale bijelim vinima Svetina Biliškova, Ivana Kovača, Vlade Perišina, Emila Novaka, Dragana Grgantova, Uroša Rabadana i Joška Žanića.

Opolo Mladena Kuzmanića najbolji je opolo prošlogodišnje berbe, a za njega je vinar dobio 76,5 bodova. Isti broj bodova ostvarili su i Dragan Grgantov te Joško Žanić, dok su tek poneki bod manje dobili ostali dobitnici srebra u ovoj kategoriji, Emil Novak i Jakša Šegvić.

Od crnih vina najviše bodova, 82,6 dobilo je vino Vlade Perišina, Anton Kovačev dobio je 80,4 boda, a isti broj bodova ostvarila je i PZ Kaštelacoop za svoje crno vino. Srebro su osvojili i Svetin Biliškov, Mladen Kuzmanić Ivan Maljković, Marin Viculin, Edo Jurašin, Marin Remetin, Marin Milan, Ante Kuzmanić, Ivan Kovač, Jakov Sirovica i Tonći Alfirević.

U sve četiri kategorije cijeli niz vina osvojio je brončanu plaketu, a vinarima koji su proizveli najbolja vina i ove su godine pripali vrijedni pokloni. Nagrađenima su priznanja uručili čelni ljudi Grada Kaštela.

Bez nacionalnog natjecanja za najbolje vino od crljenka kaštelanskog

Ove godine organizatori su odlučili kako neće provesti nacionalno natjecanje za najbolja vina od crljenka kaštelanskog, koje se održavalo nekoliko prethodnih godina i na koje su se mogli prijaviti vinari sa svih područja gdje se ovo vino proizvodi.

- Došlo je do jednog organizacijskog propusta, tako da je bilo tek pet uzoraka pa smo donijeli odluku da ove godine preskočimo to natjecanje jer želimo da bude jača konkurencija – objasnio je organizator Milivoj Novak.

No, s ovakvom odlukom organizatora nisu se složili neki od vinara, koji su ustvrdili da je natjecanje trebalo biti održano i u slučaju da je prijavljen tek jedan uzorak. Smatraju da se ovakve stvari ne smiju događati, jer je kaštelanski crljenak svojevrstan kaštelanski brend i do toga treba držati.
Isto tako, njihova mišljenja su bila da su ovom odlukom zakinuti pojedini vinari, koji su proizveli odlično vino od crljenka, a priznanje za to nisu dobili.

Foto: Ante Majić (PGK)


KOMENTARI: