hren
 

ČETVRTKOM U DVORCU O KAŠTELIMA
Treće u seriji predavanja, jednostavno nazvanih «Četvrtkom u dvorcu o Kaštelima», koje organizira Rotary klub Kaštela, održat će se ovog četvrtka, 16. veljače, u dvorcu Vitturi u Kaštel Lukšiću, a tema predavanja je «Crljenak kaštelanski».

Predavači će ove večeri biti Dragan Žuvela, koji će govoriti o dijelu radnog projekta «Kreativno proljeće u Kaštelima - Kreativna ulica Kaštelanskog crljenka», te Emil Novak, koji će zainteresiranima govoriti o sadašnjem stanju u kojem se na Nacionalnoj listi priznatih kultivara vinove loze ne nalazi sorta Kaštelanski crljenak.

Tema o Crljenku kaštelanskom danas je čak i aktualnija nego je to bilo u vrijeme otkrića o vezi Crljenka i svjetski poznate sorte Zinfandel, koja je glas o Kaštelima i kaštelanskom vinu, proširila među poznavateljima vina diljem svijeta.

- Interes javnosti za vino očito je da se svakodnevno povećava, naročito za vino od crnog grožđa. Otkriće porijekla popularne sorte vina Zinfandel, Kaštela je dovelo u centar svjetskih zbivanja, što je otvorilo velike mogućnosti za naš grad, a time i perspektivu stanovništvu. No, za sada nismo uspjeli na pravi način početnu naučno stručnu spoznaju prebaciti u zonu općeg i poduzetničkog.
Trebamo i dalje nastojati i svojim djelovanjem stvarati uvjete za razvoj i obnovu Crljenka kao brenda po kojem se prepoznaju Kaštela – kaže se u službenoj najavi predavanja.

Zbog toga je stajalište većine onih, koji u Kaštelima žele priču o Kaštelanskom crljenku dignuti na jedan  drugačiji nivo, kako ekonomski gledano, razvoj i poticaj uzgoja Crljenka, može i treba biti jedna od mjera u programu razvoja grada i razvoja stanovništva.
Stanovništvo bi kroz obnovu vinogradarstva i podrumarstva djelomično moglo kompenzirati nestanak radnih mjesta u industriji, a posebnu ulogu Kaštelanski crljenak može imati i u razvoju turističke ponude. U tu svrhu pojedinci su već započeli s različitim projektima kušaonica, vinskih putova, otvorenih konoba i slično, no mogućnosti i potrebe daleko su veće od sadašnje ponude.

Mogućnosti kroz uzgoj grožđa i proizvodnju vina Crljenka kaštelanskog te cijelu priču o ovoj sorti ima bezbroj, poput akademije vina, razvoja srednje škole na području vinarstva , muzeja Crljenka kaštelanskog te cijelog niza različitih novih projekata.

Dio priče o Crljenku i mogućnostima koje on nosi, imat će priliku čuti svi koji u četvrtak pristignu u dvorac Vitturi u 18.30 sati.


KOMENTARI:

 

Vinarija Kovač
Putaljski put 14
21212 Kaštel Sućurac
Tel: 021 224 550
Mob. 098 9172600
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
http://www.winerykovacsplit.com

Vinarija Matela
Kaštel Sućurac
http://www.utpo-matela.hr/

Vina Bedalov
OPG Jakša Bedalov
Biskupa Frane Franića 14
21214 Kaštel Kambelovac
Mob: +385993331844
Email: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
http://vinabedalov.com/

Vina Vuina
https://www.facebook.com/Vinarija-Vuina-1415146922071433
http://vino-vuina.hr

OPG Perišin
Brce 24, Kaštel Kambelovac
Mob. 098 490 323
https://www.facebook.com/vinaperisin/

OPG MILAN IVICA
Tel: +385 (0) 21 234 754
Mob: +385 (0) 91 901 6986
E-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
http://posip-milan.hr