hren
 

DAN OTVORENIH KAŠTELANSKIH KONOBA
Živo je bilo u rano nedjeljno jutro ispred konobe Ivana Kovača – Matele u Kaštel Sućurcu, gdje je degustacijom crljenka iz ovogodišnje berbe, ali i tripica s krumpirima i slanutkom, jer ništa ne ide na gladno, započela manifestacija „Dan otvorenih kaštelanskih konoba", koju je u suradnji s kaštelanskim vinarima organizirala Udruga Kaštelanski crljenak.

Brojni vinari i ljubitelji dobre kapljice okupili su se tako u Matelinom podrumu, koji ih je u svom stilu svih dočekao zdravicom  „Bog nan svima da zdravlja, nama, vama i konjima!“. A upravo konji s kočijama, u kojima su vinari krenuli u obilazak konoba, plijenili su pažnju duž kaštelanske rive i ceste preko Sućurca, Kambelovca sve do Lukšića.

-Morate kušat, pit i konzumirat naša vina zato što je u njih unesena velika doza ljubavi i pozitive, i ko pije naše vino liči stresove i odma ima volju za životom i za radom, a  ova vina koja su napravljena tehnički i brzo, to je je ono - koliko si unija i njih toliko ćeš i dobit! A ja i moji prijatelji koje ćemo danas obać, mi uglavnom pijemo ova vina, tako da mi nikad ne možemo napraviti vina koliko ga mi sami ne možemo popit - objasnio je Matela tajni sastojak zaslužan za uspjeh kaštelanskih vina.


Ivan Kovač - Matela

Na radost vinara, ova godina je bila dobra, iako na kraju umalo nije baš dobro završila, jer su se pojavile velike kiše iza Vele Gospe i to je, naročito plavce, malo degradiralo, skinulo im slador i razvonilo ih, pojasnio je Matela, koji je ove godine napravio oko pet vagona vina, odnosno 50 tisuća litara, kao i da je crljenak kaštelanski alfa i omega grožđa od kojeg su nastali i plavci.

To je u kaštelanskoj tradiciji, nažalost zbog  nekakvih svojih specifičnosti i sklonosti prema bolesti u jednom je momentu crljenak  bio dosta zanemaren, te se išlo na sorte grožđa koje su manje zahtjevne, pa se njegovo vrijeme tek vraća, na čemu će i dalje vrijedno raditi, poručuju naši  vinari.

Upravo  s ciljem i željom skretanja  pažnje javnosti na bogatu tradiciju kaštelanskih vinara i podruma, nakon druženja ispred Mateline konobe,  svi sudionici su u povorci kočija krenuli kroz Kaštela, do podruma Vlade Perišina u Kambelovcu, gdje ih je odmah pored mora dočekao ništa manje bogat stol, kako vinima iz njegove proizvodnje, tako i slanim i slatkim delicijama, među kojima  isto tako pomalo zaboravljen Kaštelanski kolač.


Vlado Perišin

 -Sam dragi Bog nam je podarija ovakvu godinu, da možemo proizvest najprije dobro grožđe, a onda  i dobro vino, to ja ne pantin i ne virujen da će se više ponovit ovakva godina – nije krio zadovoljstvo ni  Perišin, koji svoj crljenak kaštelanski uzgaja visoko na padinama Kozjaka. „ Znači da bi doša do toga vinograda triba izletit motor iz auta, ali to daje posebnu draž, jer to grožđe daje po 22 do 23 grada šećera, i od takvoga grožđa ne možete bit nesposobni za napraviti dobro vino“, našalio se Perišin, koji je svojim prijateljima na degustaciju ponudio Crljenak, Pošip, Maraškinu i Kaštelanski opol.

Upravo crljenak je postao jako tražen na tržištu, jer ga nema puno i svatko ga želi kušati, a ta stara kaštelanska sorta je otišla u svijet i pola Amerike pije zinfandel, odnosno crljenak kaštelanski, otkrili su nam kaštelanski vinari kao i da ga je jako teško „dovesti do kraja“ jer ima tanku opnu, što mu i daje dodatnu draž.

Baš kao i kaštelanskom kolaču, za kojeg Perišin kaže kako „kad se opiješ, pospuga ti svo ludilo, jer kad se dobro opijete i kad bi vas od pripitosti već trebala malo bolit glava, onda izidete komadić ovoga kolača, koji pospuga svo ludilo iz glave i ostavi samo ono dobro, vino“, no recept za ovaj spasonosni lijek protiv mamurluka nismo uspjeli otkriti.

Da je upravo smještaj vinograda, odnosno mikrolokacija uvelike zaslužna, pa čak i presudna, što je kaštelansko vino vrhunske kvalitete, jer se u podrumu  ne može baš puno, slaže se i još jedan poznati kambelovski vinar Jakov Bedalov, koji pojašnjava kako je cilj  donijeti ono iz vinograda u podrum,  i uz što manje intervencija staviti u bocu.


Jakov Bedalov

Njegova proizvodnja je tradicijska i ekološka, a vinogradi na 400 metara nadmorske visine i u njima se nalaze samo domaće sorte, maraština, bijelo, crljenak, plavac, dobričić, a od vina ista ta sortna vina, maraština i crljenak. Upravo Bedalov, doznajemo, prvi je u Dalmaciji  koji je uspio u svojim vinogradima imati sve tri sorte i staviti ih u bocu, jer od dobričića, plavca i crljenka radi cuvee tribus, jer je poznato da su dobričić i crljenak roditelji plavca malog, a kako je odmah prvo vino bilo vrhunsko, bio je to dokaz da su sorte kvalitetne i da samo treba ići dalje.

-Već treću godinu se ovako družimo i ja se nadam da će ovo postati  tradicija, kako bi našim potrošačima i našim kupcima pokazali da jačamo svake godine i da nas je sve više, a vina sve kvalitetnija, te da imamo čak i prostore u kojima ih možemo ugostiti, što gosti upravo i traže, da im se ispriča priča, i mislim da smo na pravom putu - zaključio je Bedalov.

Kaštelanski crljenak je postao naš brend jer je to sorta koja je potekla iz Kaštela i koja će u Kaštelima osvojit svit,  slažu se vinari, svakoga dana ga je sve više jer je već od prvih boca bio vrhunski, a ovim vinskim putima se pokušava još više potencirati tu domaću, autohtonu spizu i kapljicu i plasirati je na jedan tradicionalan način.


Emil Novak

Spiza spremljena na način kao što su to radile naše babe i matere, uz poneku novitadu, našla se tako i na (pre)bogatoj trpezi u konobi Bedalovovih, od domaćih sarmi, suhog bunceka spravljenog kao finger foood, sušenog jezika koji je svih oduševio...što i jeste cilj cijele ove priče.

A nakon Kambelovca, priča od spize i dobre kapljice nastavljena je u  Kaštel Lukšiću gdje je  vesela družina nastavila degustacije u nekoliko tamošnjih konoba, počevši od Svetina Biliškova, preko Emila Novaka do Antona Kovačeva...

Foto: Ante Majić


KOMENTARI:

Stari Komentari (102)

Učitaj prethodne komentare
 • (Gost_4188)

  vinari mudrijasi veliki i bez novinara nista
  drago in se snimat

  oko 4 godina prije
 • (Gost_8161)

  Za informaciju svim pametnjakovićima koji ne podržavaju ovakve incijative. U Zagrebu su dr.Maletić i dr. Pejić osnovali Udrugu Tribidrag sa ciljem citiram: "Ideja ovog projekta je potreba da svi proizvođači u Hrvatskoj koriste jedinstven naziv za ovu sortu , a to je Tribidrag".

  oko 4 godina prije
 • (Gost_49)

  Uvik isto: use-nase-podase

  oko 4 godina prije
 • Prodaje se (Gost_1105)

  Prodajen 5000 ijad metri zemlje za vinograd,može se i kuča zgradit.
  Fala

  oko 4 godina prije
 • (Gost_9102)

  i uvik isti mudrijasi i prodavanje pameti
  makli noson iz kastela nisu a sve zivo znaju

  oko 4 godina prije
 • (Gost_3205)

  Kari s kolima od stojadina.
  Konji koji sporkaju po cesti.
  Stari kastelanski tezaci koji mudruju o starin vinogradin.
  Vlaji koji su nesvrstani.
  Bosanci koji se rugaju jednima,drugima i trecima jer su se nakesali pinez po Njemackoj , ono dok je nan u Jugoslaviji za druga tita teka med i mliko po Kastilin.
  Eto, to su sve kastela.
  Grad bez vizije.
  Grad bez ideje.
  Jad i nista drugo.
  Niti znamo koristit tradiciju turizma , niti poljoprivrede, a bogami ni privrede.
  Nepismen i neuk svit je uzeja mac u svoje ruke, a da me se krivo ne rszumi jednako su neposmeni vodili ric i za vrime vasega druga tita.
  Tako iz godine u godinu kastila se vec vise od pola stoljeca devastiraju.
  Cast rijetkim izuzecima,

  oko 4 godina prije
 • (Gost_3086)

  1997 sam kupio zemlju u K.Starom od jednog Kaštelanina.Nitko nije na njoj ništa radio godinama prije mene.Rekao mi je bivši vlasnik da mu nije bilo potreba ništa raditi jer ima dosta nekretnina.Kad su ovakve teme uvjek se sjetim njegovih riječi....

  oko 4 godina prije
 • (Gost_3086) (Gost_9110)

  znači, nisu mu komunjare nakon drugog rata sve oduzeli ka šta pojedini govore kad gade onaj sistem

  oko 4 godina prije
 • (Gost_105)

  3086 u onome sistemu je sve bilo po spagu ukljucujuci i vase kastelanske glave.
  A kakve su, najbolje se vidi po tome koliko ste sposobni iskoristit vlastite potencijale.
  Vrhunac Van je poist tripice (po mogucnosti janjece) i zavalit se na kar s kolima o stojadina.
  Poslin svega pizdekat o lipin marendinima iz jugovinila.
  Jad i nevolja

  oko 4 godina prije
 • (Gost_2513)

  Dodao bih ja i svoj komentar za vjecnika ivan kovac matela, vec kad zeli proslavu alkohola i da vraca obicaje koji nisu ni posrtojali da bi trebao shvatit i da od konja isto smrdi i da su veci sigurno nego u pasi i da bi bio red i trebao bit uzor kao vjecnik, i uzet lopatu i vricetinu i pokupit za konjima i zatvorit setnicu a ne da stup zavrsi u more

  oko 4 godina prije
 • (Gost_1144)

  159 ili 5106 ili vec koji drugi..nisam kastelanin ali su mi sinovi..i sta bi ti fetivi masni i glupi tovaru tija..smanji svoja rasisticka..predavanja o ljudima odakle su i sto su..njihovim manama i vrlinama..obicajima..ukusima..jos malo i bojom koze..to mislis ali ne govoris..ti si dopizdia..sa titom..samoupravljanjem..i proslim vremenema..svadjas se sa svima..sa navodno tvojima..i drugima..ukratko..u kratko.. isasi na kvasinu.i podji se licit..i tako prije ili kasnije..vrag ce nas odnit..ha..ha..ha..kako ono..mastivi..;)

  oko 4 godina prije
 • (Gost_9102)

  kari i zderanje
  neviđeni primitivizam i zatucanost
  dobro je gori gost napisa matela i tripice

  oko 4 godina prije
 • (Gost_2137)

  9102Nije problem u tome dali Matela voli tripice.
  Covik se ponasa kako mu odgovara i to je njegovo pravo.
  Svatko od nas svoim postupcima govori najvise o sebi.
  Medutim, problem je znatno veci.
  Naime, ovaj dogadjaj nalik je na dernek tipa "ko to tamo peva",a to je zalosno jer kastila imaju puno vecu tradiciju i povijest,a samim tim imaju puno vise i lipse za pokazati.
  Organizatorima ne zamjeram inicijativu jer pokazuju zelju za boljim.
  Metode su im tragicne.
  O bolesnicima sa drugom titom marendama u jugovinilu i prilicno rasistickim kastelanstvom popracenim nevjerovatnom kolicinom zatucanog idiotizma s dozom opijenosti prosloscu, a kroz koju se uglavnom veze miomiris mirin koje su sluzile za sakupljanje organskog gnjoiva ukucana, domicilno stanovnistvo nevjerovatno podsjeca na ljigave i prepoznatljive skorojevice.
  Ponavljam mozemo puno bolje
  Naucite se konacno biti i moderni i ponosni na tradiciju i izbacite konacno konjske zaprege!
  Ljudi su isli na misec ovi su u mirinan.
  Kusaju tripe

  oko 4 godina prije
 • (Gost_6137)

  Imaju li Kaštela čitaonicu?

  oko 4 godina prije
 • svi imaju pravo na informaciju (Gost_1539)

  Napisali ste cilu knjigu svojih frustracija.
  Ovde je jako važno naglasit da ovi ljudi sta su promovirali Kare i Vino su radili sebi reklamu.Zašto sebi?, jer su sve to sami financirali i to u svojin Konobama i sbvojin Karima i svojin Konjima.Svatite,to šta su Kaštela mjesto događanja to je samo slučajno, mora se negdi događat. E sad.zašto ne raspravljate o coca coli kad ona pravi reklamu?, ili neko drugi.
  A to sta se neki i previše pravu pametni, kada su docenti iz marketinga naka otvore agenciju za marketing pa pukušaju nešto za ništa napravit.
  I na kraju, a šta to Kaštela i njegovi "stanovnici" mogu ponudit osin Kari i Konji i bit sritni da se mogu u koga napit Vina. Fala.

  oko 4 godina prije
 • (Gost_2243)

  neka našega sučuranina matele
  ča je van krivo ča neznate, nesmite ili nemorete pojis, popit i zapivat

  a to ča ovod balite bilo bolje da ste izašli na ulicu i skupili dvi karte s tleja jerbo bi nan tako bilo sviman lipje

  oko 4 godina prije
 • (Gost_1144)

  159 ili 5106 ili vec koji drugi..nisam kastelanin..
  nostalgicaru..evo..sidim u podzemnoj..i tipkam..slusaj..rodio sam se pedesetih godina prosla stoljeca..u tada jednom normalnom srednjoeu gradicu..sa dva crkvena zvona..dva kazalista..dva kina..sportska centra..parkom..mostovima..kocijama..konjima lipicancima..i ta bi idila..jos trajala..da nisu dosli tvoji..tvoji titovi junaci..i pokrali ambar..ej..ljetinu i zimnicu..a iza njih prognanici..uselivsi se u ..itd..itd..itd..a kastela..kastela su bila..nesto..posebno..nanovo mirisno..za oko i dusu..i pored konjusnica i bacanja kroz ponistru..ipak za dusu..ej..to su bili dojmovi dobrodoslice..ej..pa mi nismo bili nesto posebno ali ipak..netko..ej netko..otvoreni ej..moji su i prije prva rata bili u eu..i francuskom logoru..u pesti..agramu..i odvozeni na groglja u staklenim kocijama..znas li kako odjekuju kopita konja i tockova po kamenim ulicnim kockama..ne znas..za moje usi..velicanstveno..ej nostalgicar..moram..vani..laka noc..;)

  oko 4 godina prije
 • (Gost_2243)

  1144

  ča u podzemnoj?

  oli si se javija iz budućnosti?

  reci nan ko je ukopa prugu da se ne karadu bar više okolo tega

  oko 4 godina prije
 • (Gost_5182)

  "fetivi masni i glupi tovaru tija..smanji svoja rasisticka..predavanja o ljudima odakle su i sto su..njihovim manama i vrlinama..obicajima..ukusima..jos malo i bojom koze"

  Baš si počeja lipin, demokratskim i neuvredljivim ričima svoju frustracijsku tiradu: niko ti nije kriv šta si iz pogrešne provenijencije doša.:D:D:D

  oko 4 godina prije
 • (Gost_1144) (Gost_9110)

  da nisu dosli tvoji..tvoji titovi junaci..i pokrali ambar..ej..ljetinu i zimnicu..a iza njih prognanici..uselivsi se [quote][/quote
  nije vrag da je prva titova vojska došla na te prostore, a da nije ona došla bi druga i ispraznila ambare.

  oko 4 godina prije
 • (Gost_1144)

  hmm..slabo..ni jedan od odgovora..ne sadrzi..kako dalje..kako sutra..tipicno za nepismeni svit..;)

  oko 4 godina prije
 • (Gost_1144)

  yebe Vas se..vrimena..koliko ocete..dok ja..moram se s vama jebavati..pa ovi izbori..pa zena..dica..posal..kuhanje..pranje..rehabilitacija..nema sunca..nego..sauna bazen..bicikla..blago vam je..bas sam zavidan..;)

  oko 4 godina prije
 • (Gost_1144)

  2243..ma sta pruga..to je nista..spram..kruzera i setnica..papir sve trpi..a judi..ka judi..;)

  oko 4 godina prije
 • (Gost_219)

  e samo je falija jos oni sta prugu ukopaje

  oko 4 godina prije
 • Magistar marketinga (Gost_2137)

  Šta Kaštila mogu ponudit bolje od ovoga?
  Sve!
  Jer ovo je ništa!

  Može se ponudit Vitturi,Torac, game of thrones tour ,biblijski vrt ,spomenik crljenku kojeg je financirao najpoznatiji svjetski vinar itekako može biti dio kaštelanske vinske priče,stara maslina, biciklistička i turistička staza na kozjaku,
  nevjerovatna priča o Miljenku i Dobrili uključeno sa Trogirskom katedralom gdje su se mladenci vjenčali, grob Miljenka i Dobrile, plaže u koje bi trebalo barem malo uložiti jer su smještene na najlipšem komadu mediterana.
  Nautički turizam je svijet za sebe, ali tu je gosp. Berket u odnosu na lokalno stanovništvo "svemirski brod" itd
  Bogatsvo Kaštela je u tome što se kvalitetni programi mogu nabrajat do ujutro.
  Siromaštvo kaštila je u tome što glavnu riječ vode polupismeni nadmeni gazde, koji još misle da su popili svu pamet svita, a cili su život u istoj košulji, kad idu nekim slučajem do Zagreba, pozdravljaju se s ukučanima.
  Putovnice su im nepotrebne.
  Zato imamo tripice i kare

  oko 4 godina prije
 • Magistar marketinga (Gost_2137) (Gost_2107)

  a jak si u marketingu.;););)

  oko 4 godina prije
 • (Gost_1144) (Gost_2107)

  ambari bili puni cilo vrime rata sve do dolaska titove vojske.da ga ti nisi malo pretjera.

  oko 4 godina prije
 • (Gost_4156)

  A mladi se Hrvati opijaju sve vise i vise. Pogledajte danas u Slobodnoj. Jubalong vas vino i alkohol. To je buducnost. Bez posla i lokat.

  oko 4 godina prije
 • (Gost_2149)

  Magistre marketinga a di je Štorja o sivome zlatu ( TUPINI i CIMENTU ) da tega ni bilo, a bome i da tega danas nima ne bi se danas niki kur..li pa i bez osnove.Naravno kapa doli pravima na svin pojiman..

  oko 4 godina prije
 • Cinjenice (Gost_1539)

  Ovi luđaci sta voze kare i prezentireju vino su u zadnjih 10 godina utrošili u marketing Kaštela cca.3.000.000 kuna.
  Ovo je ista svita koja organizira i Feštu od boba, i razna događanja u Kaštelima.
  To se može provjerit po ćlancima iz razlićitim novinama , portalima,Tv emisijama.itd.
  Ovo je sve mijerljivo, e sad vi pametnjakovići nabrojite šta ste vi napravili za Kaštela??.
  Uvik van je neko drugi kriv, zasućite rukave i uvatite se posla,lipi moji.

  oko 4 godina prije
 • (Gost_878)

  Eto konji i kocoje su primitivni.......derneci i cajke su nasa " moderna buducnost"

  oko 4 godina prije
 • (Gost_2107)

  (Gost_4156)
  A mladi se Hrvati opijaju sve vise i vise.


  društvo im nameče trendove,a trend je da se svaka promocija knjiga pa makar i za dicu odvija sa čašom u ruci. svaka priredba voditeljima i voditeljicama je čaša u ruci, pa noć vina, vino se pije , pa sveti ovi i oni čaše su u ruci. šta dica znadu. ka da ih čeka posal ujutro pa moraju leč ranije i trizni. više nema dan ovoga i onoga, sad su noči pa i ulja i vina, pa noči kazališta, pa noći muzeja ,a sve je popraćeno pijaćom. ne zamirajte dici i mladima vide i oni da in nema budučnosti. ima i pisma " bolje biti pijan nego star"

  oko 4 godina prije
 • gost 1024 (Gost_5132)

  stoji činjenica da je američki zinfandel zapravo kaštelanski crljenak ajmo to pokušat iskoristit u turističke svrhe,triba se uključit grad,vinari hotelijeri i pokrenit se.turiste dovodit na degustacije u podrume

  oko 4 godina prije
 • (Gost_4156)

  Bravo za 4156

  oko 4 godina prije
 • (Gost_4091)

  Prema načinu gradnje, razlikujemo nadzemni, polupodzemni i podzemni podrum.
  Ako podrum nije podzemni, većina svih otvora, vrata i prozori trebali bi biti na sjevernoj strani, s time da ih se izolira od utjecaja topline. U podzemne podrume valja ugraditi ventilaciju, kojom se prema potrebi uvodi čisti zrak, a izbacuje loš -ustajali.

  Svi spomenuti prostori, koji jednom riječju čine PODRUM, moraju tijekom godine imati određenu temperaturu i vlažnost zraka, i to posebno u dijelu gdje vino u bačvama i cisternama dozrijeva i u bocama gdje se odvijaju procesi “dozrijevanja” vina.

  oko 4 godina prije
 • (Gost_4091)

  S obzirom na temperaturu, najbolji je podzemni podrum, jer je u njemu tijekom godine temperatura stalna, oko 11,5 0C, za razliku od polupodzemnih i nadzemnih podruma. U podrumima gdje izolacija nije provedena kako valja, u zimskim mjesecima niske temperature sprječavaju razvoj vina, a u ljetnim pak visoke temperature pogoduju razvoju patogene mikroflore (bakterije koje izazivaju bolesti vina). Tada se vino mora dodatno sulfitirati.

  Osim temperature u podrumu je važna relativna vlažnost zraka. O njoj ovisi hlapljenje vina, pojava gljivica i plijesni, a i korozija svih kovinskih predmeta u podrumu.Relativna vlažnost ne smije prelaziti 80%, a najpovoljnija je od 65 do 70% pri temperaturi od 12 do 15 0C. Relativna vlažnost mjeri se higrometrom.

  oko 4 godina prije
 • (Gost_4091)

  Što je bitna sorta vina ako u Kaštelima nema pravih PODRUMA. Klima uređaji LG su HIT.

  oko 4 godina prije
 • (Gost_1126)

  2107..u radisna seljaka..ambari su uvik puni..i to se nije smilo znati..ali kao sto ti primjer opisuje..neradnici i lopovi muktarosi..su to znali..;)

  oko 4 godina prije
 • (Gost_1126) (Gost_7179)

  ambari bili puni cilo vrime rata sve do dolaska titove vojske.
  (Gost_1126)
  2107..u radisna seljaka..ambari su uvik puni..i to se nije smilo znati..ali kao sto ti primjer opisuje..neradnici i lopovi muktarosi..su to znali.  očeš reč da su druge vojske ka švabe pomogli skupljat ljetinu i punit ambare, a titova vojska neradnika i lopova muktaroša pljačkala

  oko 4 godina prije
 • Mlada kaštelanski ima nešto rec! (Gost_4110)

  Odgovara: # 382488

  Ta pisma je iz vašeg doba ne našeg! Može društvo namećat sta god, odgoji svoje dite kako triba i nema tog društva koje će ga pokvarit! Moj otac je uspješni kaštelanski vinar, a zamislite, nećete me nać u birtiji ujutro, niti srest s čašom u ruci na promociji dječje knjige! BRAVO za sve ove "LOSE, PROSJEČNE VINARE" koji sudjeluju i iz godine u godinu na raznim festama i događanjima da bi ovi magistri, poduzetnici, doktori o' svega i svacega mogli mukte nešto pojist i popit i onda doć pisat ovde kako su im tripice pale teško na želudac! BRAVO vinari mladi ljudi to pripoznaju i cijene a ovi drugi....ionako kažu ljudi da na mladima svit ostaje!

  oko 4 godina prije
 • (Gost_5165)

  7179..na zaboravi..na prostorima bivse drzave.. partizanske uniforme..nosili su..judi razni narodi i bivsi vojsci.. i razlicita..mentalna sklopa..dok..su se ..njemacki..americki i drugi vojnici..ponasali i ratovali..svagdi..isto.. da vise ne objasnjavam..zasto i kako..;)

  oko 4 godina prije
 • (Gost_5165) (Gost_7179)

  a ruski vojnici?. svaka vojska je ista i rat je svugdi isti. nije na ovim prostorima bija salonski rat za razliku od poljske ili neke druge države. ameri su se dokazali u vjetnamu ka pravi ratnici.

  oko 4 godina prije
 • (Gost_7179)

  Mlada kaštelanski ima nešto rec! (Gost_4110) Odgovara: # 382488 PRIJAVI ADMINISTRATORU
  Ta pisma je iz vašeg doba ne našeg![quote][/quote koje je to naše ,a koje vaše doba. u moje doba kad je bilo puno više težaka i konoba nikad ti ljudi nisu viđeni pijani. danas njiovi unuci truse alkohol po kafićima i zidićima. nema pravila,ako se nepije u kući da se neće pit vanka. neko je rekao"sve naše majke su svetice, a otkud onda toliko kurvinih sinova"

  oko 4 godina prije
 • (Gost_5165)

  ne razvlaci pitanje..pitanje je bilo..tko je opljackao"ambar"..a odgovor glasi..opljackan je..od titove partizanske vojske pri i nakon druga rata ..u tom hr kraju..nije bilo partizana.. srpski i crnogorski cetnici..su bili pljackasi u partizanskim uniformama..i nisu stali pljackati i ubijati..sve do bleiburga,,mislm..to bi trebao znati..;)

  oko 4 godina prije
 • (Gost_7179)

  sam si konstatira koje šta činija i ukra. podsjeti se:

  (Gost_1144)

  159 ili 5106 ili vec koji drugi..nisam kastelanin..
  nostalgicaru..evo..sidim u podzemnoj..i tipkam..slusaj..rodio sam se pedesetih godina prosla stoljeca..u tada jednom normalnom srednjoeu gradicu..sa dva crkvena zvona..dva kazalista..dva kina..sportska centra..parkom..mostovima..kocijama..konjima lipicancima..i ta bi idila..jos trajala..da nisu dosli tvoji..tvoji titovi junaci..i pokrali ambar..ej..ljetinu i zimnicu..a iza njih prognanici..uselivsi se u ..itd..itd..itd..

  oko 4 godina prije
 • (Gost_7179)

  a kastela..kastela su bila..nesto..posebno..nanovo mirisno..za oko i dusu..i pored konjusnica i bacanja kroz ponistru..ipak za dusu..ej..to su bili dojmovi dobrodoslice..ej..pa mi nismo bili nesto posebno ali ipak..netko..ej netko..otvoreni ej..moji su i prije prva rata bili u eu..i francuskom logoru..u pesti..agramu..i odvozeni na groglja u staklenim kocijama..znas li kako odjekuju kopita konja i tockova po kamenim ulicnim kockama..ne znas..za moje usi..velicanstveno..ej nostalgicar..moram..vani..laka noc..;)

  ovo si ti sve pisa . niko nije postavija pitanje. sam pitaš, sam odgovaraš

  oko 4 godina prije
 • (Gost_8207)

  sta vole ovi vinari novine i slikavanje
  samo su novinari na degustaciju pozvani
  ko je iza kari govna ocistija

  oko 4 godina prije
 • (Gost_5165)

  pitanje.
  očeš reč da su druge vojske ka švabe pomogli skupljat ljetinu i punit ambare, a titova vojska neradnika i lopova muktaroša pljačkala
  odgovor
  opljackan je..od titove partizanske vojske pri i nakon druga rata ..u tom hr kraju..nije bilo partizana.. srpski i crnogorski cetnici..su bili pljackasi u partizanskim uniformama..i nisu stali pljackati i ubijati..sve do bleiburga,,mislm..to bi trebao znati.;)

  oko 4 godina prije
 • (Gost_5165)

  prekidam..jer smo se udaljili od teme..i postali dosadni..a ti kako hoces;)

  oko 4 godina prije
 • (Gost_7894)

  Bit će da su i komunisti krivi šta su gradili ono šta je adeza rastočila.

  oko 4 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara