hren
 

KRATAK POSJET VINARIJI VUINA
I dok je ovih dana u maslinicima na obroncima Kozjaka sve živo, u kaštelanskim vinogradima sada vlada tišina. Nakon skoro dvomjesečne berbe vinogradari su svoje poslove preselili u konobe, gdje zbrajaju plodove svog rada i prirode.

Maslinari su, uspoređujući ovu s prethodnom godinom, uglavnom zadovoljni urodom, a za otkriti kako su zadovoljni vinogradari, zavirili smo u jednu od kaštelanskih konoba, i to onu jednog od najpoznatijih kaštelanskih vinara, Nevena Vuine u Kaštel Štafiliću.

- Ova godina bila je zahtjevna, a mogu je ocjeniti dobrom. Nije loša kao prošlogodišnja, no nije ni izvrsna, kakve su bile poneke prije. Velika vrućina u dijelu ovog ljeta i dugotrajne kiše pred samu berbu, ipak su ostavile traga – odgovorio je na naše pitanje Vuina, koji  uglavnom u proizvodnji vina koristi grožđe iz svojih vinograda koji se rasprostiru na približno 1,5 ha zemljišta na padinama zapadnog dijela Kozjaka.


Neven Vuina

No, bila godina malo lošija ili bolja, ovaj kaštelanski vinogradar i vinar, od nje će već poslovično nastojati izvući maksimum, pa će se njegova vina i ove godine naći na stolovima diljem Hrvatske, ali i šire.

Vinogradarstvo i vinarstvo u obitelji Vuina je tradicija, koju je Neven nastavio nakon smrti oca.  No, tu tradiciju podigao je na jedan daleko viši nivo pa je tako glavni posao i izvor prihoda njegove obitelji upravo vinarstvo. Bio je jedan od prvih Kaštelana koji su proizvodnju i prodaju vina komercijalizirali i predstavili kaštelanska vina s etiketom, te tako otvorio put i drugim kaštelanskim vinarima na tržištu vina. Isto tako, među prvima u Kaštelima svoju je proizvodnju uskladio sa zahtjevnim propisima Europske unije i osigurao siguran nastavak u proizvodnji vina.

Njegov plavac, plavac barrique, babica i crljenak kaštelanski, koji nose nazive Stafileo, nakon više godina truda i angažmana, danas mogu kušati gosti u vinskim barovima u Dalmaciji, Zagrebu, gradovima Slavonije, ali i u dalekom Čikagu, gdje već nekoliko godina redovno naručuju njegova vina, a od nedavno i na sjeveru Europe, u Danskoj.

- Gdje se u ovom trenutku sve mogu piti vina izašla iz moje konobe, točno ne znam, jer se prodaja vrši preko distributera, a i turisti koji navraćaju u moju konobu, kušaju vino i poneku bocu odnesu sa sobom, dolaze iz svih krajeva svijeta – objasnio je Vuina.

No, poput drugih kaštelanskih vinara, najteže se „probija“ upravo na kaštelanskom i splitskom tržištu. Tek rijetki restorani u Kaštelima i Splitu u svojoj ponudi imaju kaštelanska vina, pa nije rijetko da gostu, koji traži vino iz kraja u kojem se nalazi, ugostitelji ponude vina s Pelješca, Hvara ili Visa.

Zadnjih godina nešto se na tom planu pomiče naprijed s crljenkom kaštelanskim, no konzumenti vina još nisu u potpunosti upoznati o kakvom se vinu radi.

- Turistima i gostima naziv crljenak kaštelanski često ne znači mnogo i teško se odlučuju za njegovu konzumaciju. No, u tom slučaju treba im ukazati da se radi o zinfandelu. A za nešto tako, kao i učinkovitu promociju potreban je angažman i vinara i ugostitelja i turističkih djelatnika, koji mora dovesti do toga da ovaj brend bude poznat i prepoznatljiv – ustvrdio je Vuina i nadodao kako je upravo crljenak kaštelanski puno pomogao u otvaranju priče o kaštelanskim vinima.

- Mi imamo odlične plavce, no ne možemo se „boriti“ s plavcima s Hvara ili Pelješca, koji su općepoznati. I upravo zato crljenak kaštelanski, kojeg nemamo mnogo u Hrvatskoj, treba biti naša okosnica, koja će pomoći u promociji ostalih kaštelanskih vina – zaključuje ovaj štafilićki vinar, koji u proizvodnji vina prati sve znanstvene i stručne savjete, ali jednim dijelom koristi i ono dobro što nosi tradicijska proizvodnja vina.

Vinogradi, konoba, bačve, vino, marketing, administracija, prodaja.... poslovi su to koji od vinara poput Vuine traže snagu, energiju, znanje i vrijeme.
I dok neki vinari kažu da im se zbog toga život odvija isključivo u konobama, Vuina s osmijehom kaže kako uz sve obveze ima dovoljno prostora i za slobodno vrijeme, poneki hobi, druženja i putovanje na sajmove vina. A slobodnog vremena nađe zahvaljujući svojoj obitelji, koja mu je od posebne pomoći u profesionalnom radu.
Ni za obiteljsku tradiciju u proizvodnji vina Vuina ne treba biti zabrinut, jer njegova starija kćer Katarina studira vinarstvo na fakultetu u Poreču i već sada, kada je kod kuće, pomaže ocu u vinogradima i konobi.

Naš posjet vinariji Vuina „krstili“ smo kušanjem Stafileo crljenka kaštelanskog. Kušali i ocjenili visokom ocjenom. Možda crljenak kaštelanski ne bi bio naš prvi izbor među vinima, ali njegova posebna svojstva priču o kaštelanskim vinima mogu dići na jednu višu razinu. U tome sudjeluju vrijedni vinari poput Vuine, ali potrebno je sudjelovanje i ostalih nadležnih struktura koje će pomoći konačnom stvaranju brenda kaštelanskog crljenka.


KOMENTARI:

Stari Komentari (24)

 • Cima (Gost_4925)

  ...svaka čast,samo narid i još bolje..!

  oko 4 godina prije
 • (Gost_7122)

  Eh da je vako i jos vise obitelji koji se bave ovin starin poslon po cemu su Kastila bila poznata ... svake pohvale i puno uspjeha u buducen radu!

  oko 4 godina prije
 • (Gost_1112)

  vridne ruke uvik stvaraju dobre rezultate, čestitke

  oko 4 godina prije
 • od tomkast (Gost_9172)

  Cestitke obitelji Vujina ! Crljenak ponuditi u svim restoranima (Kastela). Lipi pozdrav

  oko 4 godina prije
 • (Gost_2149)

  samo naprid

  oko 4 godina prije
 • (Gost_4811)

  Koliko košta boca Štafilea u našim trgovinama?

  oko 4 godina prije
 • (Gost_4133)

  Suvenirska vina zanemarivih količina.

  oko 4 godina prije
 • (Gost_4234)

  Mali Kaštelanski vinogradar i vinar (nisam Vuina)
  Goste 4133, koja vina ti piješ, kada ti ova naša Kaštelanska suvenirska nisu dovoljna količinski. Koliko onda na dan piješ, bačvu-dvi.
  Kaštelanska vina jesu količinski zanemariva, kada ih se uspoređuje sa "velikim vinarima i vinskim kućama", ali to nije nedostatak, nego baš suprotno "FORTE". Ovih nekoliko "većih", vinara u Kaštelima imaju mislim 10-tak vina, a koja su na tržištu, rješenja i markice da su VRHUNSKA. Nije važna količina. Nije sretan k'o puno ima, sretan je onaj tko malo treba.
  Pij malo, pij dobro. Život je kratak da bih pio loša vina.
  Pozdrav svim vinogradarima i vinarima.

  oko 4 godina prije
 • (Gost_4133)

  Ponavljan, ta vina nema nigdi za kupit, nisan ih primijetija na policama, recimo superkonzuma na sirobuji koji ima odličnu vinoteku, ili u feniksa (zf+grada belvedere) i sl.

  oko 4 godina prije
 • (Gost_4133)

  A i moja pokojna baba je pravila vrhunsku travaricu, ko je god proba bila mu je vrhunska. Ali je nije zato bilo po novinan.

  oko 4 godina prije
 • (Gost_8421)

  Pokoj vječni tvojoj babi,goste 4133,koja je imala navodno vrhunsku travaricu.Bila je dobra jer je bilo samo za kušat a kad je mukte sve je dobro i za pohvalu.A šta govoris da nima nigdie za kupit pa usput nabrajaš neke trg.lance zakoje nemaš pojma kako funkcioniraju po pitanju izbora vina na policama vjerovatno je bolje da ga nema.Danas se najbolji izbor vina može naći na policama vrhunskih vinoteka.Fala bogu da dotićni ne prodaje vina preko Konzuma jer nikad pineze nebi vidija za svoje vino.Oćito si iznimka koja potvrđuje pravilo...

  oko 4 godina prije
 • (Gost_4133)

  ".A šta govoris da nima nigdie za kupit pa usput nabrajaš neke trg.lance zakoje nemaš pojma kako funkcioniraju po pitanju izbora vina na policama vjerovatno je bolje da ga nema."

  Pa zato jer se tako proda (kupi) 99% vina šta znači da onih 1% predstavlja nešto o čemu niko nema pojma i šta nije za tržište ni bitno.

  oko 4 godina prije
 • (Gost_1116)

  Možeš u trgovinama Tomy-a kupit njegova vina...

  oko 4 godina prije
 • (Gost_1939)

  Ostavi se supermarketa, bolje da dođeš malo u Kaštela, prošetaš, bolje ih upoznaš i lipo svratiš u Vuine ili kojeg drugog i kupiš vino. Mislim da se može i narućiti i dostaviti na kućnu adresu kod nekih.

  oko 4 godina prije
 • (Gost_139)

  Ova priča je za svaku pohvalu. Iskrene čestitke od Livnjaka

  oko 4 godina prije
 • (Gost_4133)

  "Ostavi se supermarketa, bolje da dođeš malo u Kaštela, prošetaš, bolje ih upoznaš i lipo svratiš u Vuine ili kojeg drugog i kupiš vino. Mislim da se može i narućiti i dostaviti na kućnu adresu kod nekih."

  Kad bi ja tako kupova vino, brašno, kruv, mliko, malo bi mi bija misec za obavit misečnu spizu.

  oko 4 godina prije
 • (Gost_1980)

  Nije istina da se u trgovinama proda 99% vina.Možda 20% i to uglavnom onih jeftinijih do 30 kuna.U hrvatskoj ima toliko etiketa da bi svaki dućan trebao imati samo police za vino i opet za sve nebi bilo mista.
  Neupućen si a isto nastavljaš s komentarima i opet ponavljam: iznimka si koja potvrđuje pravilo.

  oko 4 godina prije
 • (Gost_7192)

  novinarka bi mogla usporedit vino iz sučuračke konobe sa ovin štafiliškin

  oko 4 godina prije
 • (Gost_3119)

  .. svaka čast za Vuinu,a ovi 4133 je naporan i glup!

  oko 4 godina prije
 • (Gost_5183)

  Ovi šta prigovara je sigurno predstavnik jedne od pivovara.

  oko 4 godina prije
 • (Gost_4133)

  Svaka njemu čast, ali njegovih par sto bočic je kap u moru i ne predstavlja RH na vinskoj karti evrope. Količine falidu, a to se sam u konobi ne more. I onda falit čovika da zna napravit vino je OK, ali za društvo je beznačajan.

  oko 4 godina prije
 • (Gost_4133)

  "Ovi šta prigovara je sigurno predstavnik jedne od pivovara."

  Nisan, majke mi!:D Pivo pijen samo posli ćevapa, umisto Don Perignona.

  oko 4 godina prije
 • domaći (Gost_6172)

  Imamo u kaštelima toliko dvoraca i spomenika .Obljepite boce sa slikama i napišite koju besidu o njima..tj .o kaštelima.Autohtono vino+ povjest- dobit na kombinacija.Samo naprijed.

  oko 4 godina prije
 • Frane (Gost_3142)

  To su sve male količne!!!Ne vidim vinograde u Kaštelima.

  oko 4 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara