hren
 
Dana 01.05.2006. na Vinistri u Poreču održana je prezentacija Udruge kaštelanski Crljenak , a poslije toga predstavljena su kaštelanska vina. U dobro posjećenoj sali za degustaciju vina pred zainteresiranim posjetiteljima pozdravni govor u ime organizatora održao je Ivica Matošević jedan od najpoznatijih istarskih vinara.

Udrugu kaštelanski Crljenak predstavio je Jakov Bedalov iz Kaštel Kambelovca. O povijesti kaštelanskog vinogradarstva i vinarstva govorio je Ante Vuletin. Potom se pristupilo degustaciji kaštelanskih vina koju je vrlo poučno i zanimljivo vodio Sandi Paris višegodišnji prvak Hrvatske u somelijerstvu. Degustirala su se vina slijedećih vinara: bijelo vino Marina Milana i Emila Novaka, opolo Branka Glumca, crno vino Marina Kovača i Ivice Radunića. Degustacija je potvrdila visoki potencijal kaštelanskih vina.

Evo nekih komentara:

Mario Staver, dipl.ing. profesor Vinarstva na veleučilištu u Poreču:
Ugodno sam iznenađen kvalitetom predstavljenih vina. Vina su napredovala u kvaliteti u odnosu na ona koja pamtim kad sam pohađao srednju poljoprivrednu školu u Kaštel Štafiliću, naročito bijela vina. Imate jako dobru sirovinu kojoj morate posvetiti još više pažnje u vinifikaciji.

Sandi Paris, somelijer:
Vrlo interesantna vina od kojih bi neka vrlo rado posluživao u svom ugostiteljskom objektu. Odavno nisam kušao ovoliki broj za mene potpuno nepoznatih vina, a da su iz Hrvatske. Morate još poraditi na tehničkoj dotjeranosti vina.

Općeniti zaključak i savjet kaštelanskim vinarima: čuvati autohtone sorte, ne prilagođavati se internacionalnim ukusima već čuvati specifičnosti podneblja i sortimenta. Poslije degustacije održan je prigodni domjenak gdje su gosti mogli uživati u lijepom siru, inćunima i kaštelanskom kolaču.


KOMENTARI:

Stari Komentari

  • Nema komentara
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara