hren
 
Goran Zdunić je u svom magistarskom radu proveo istraživanje kaštelanskih sorata vina koje se odnosilo na ispitivanje podrijetla, rasprostranjenosti, sinonima i praktičnih iskustava a provedeno je temeljem pregleda literature i anketiranjem proizvođača. U daljnjem tekstu možete pročitati te se bolje upoznati sa kaštelanskim sortama kao što su: Babica, Dobričić, Glavinuša, Ljutun, Mladenka, Ninčuša, Rogoznička, Vlaška, Plavac mali, Maraština.

 

Ampelografske karakteristike kaštelanskih sorata

Istraživanje podrijetla, rasprostranjenosti, sinonima i praktičnih iskustava provedeno je temeljem pregleda literature i anketiranjem proizvođača.


Babica

Podrijetlo: nema podataka o njenom podrijetlu, a u području Kaštela se uzgaja odavna pa je stoga mnogi smatraju autohtonom sortom u ovom području.

Rasprostranjenost: u posljednjih 50 godina postala je vodeća sorta u Kaštelima, nešto manje zastupljena u Trogiru, a tek u tragovima se može naći u području Zadra i Benkovca.

Sinonimi: Kaštelanka

Praktična iskustva: cijenjena sorta jer nije osjetljiva prema gljivičnim bolestima, redovite, sigurne rodnosti i zadovoljavajuće kakvoće. Osnovna sorta za proizvodnju tradicionalnog kaštelanskog ružičastog vina Opolo.


Dobričić

Podrijetlo: nema podataka o njenom podrijetlu. Na otoku Šolti se uzgaja odavno, neki pretpostavljaju da je jedna od najstarijih sorata u Dalmaciji.

Rasprostranjenost: najviše se uzgaja na otoku Šolti, nešto manje na Čiovu, a na otoku Braču i Kaštelima se može naći tek po koji trs.

Sinonimi: Okručanac, Slatinac, Šoltanac, Crljenak, Spasitelj

Praktična iskustva: sorta od koje se proizvode intenzivno crna vina izrazite trpkoće. Prema bolestima nije osjetljiva. Dozrijeva otprilike zajedno s Plavcem malim, a prema sadržaju šećera spada u srednju kategoriju.


Glavinuša

Podrijetlo: nema podataka o njenom podrijetlu. U području srednje Dalmacije uzgaja se odavna pa je stoga mnogi smatraju autohtonom sortom.

Rasprostranjenost: najviše se uzgaja u području Omiša, Sinja i Kaštela, a nešto manje na otoku Šolti, dok se na Visu može nači tek po koji trs.

Sinonimi: Okatac, Glavinka, Carnjenak, Glavanjuša

Praktična iskustva: dozrijeva ranije od ostalih kaštelanskih sorata, redovito nakuplja visoki sadržaj šećera, voćnog mirisa. Može se prosušivati na trsu i pogodna je za proizvodnju desertnog vina Prošek. Cijenjena kao zobatica.


Ljutun

Podrijetlo: nema podataka o njenom podrijetlu, a na području Kaštela se uzgaja odavna pa je stoga mnogi smatraju autohtonom sortom na ovom području.

Rasprostranjenost: uzgaja se isključivo u području Kaštela.

Sinonimi: Ljutac, Plavac, Plavac bedalovac

Praktična iskustva: dozrijeva otprilike u isto vrijeme kao i Plavac mali, nakuplja viši sadržaj ukupne kiselosti u odnosu na druge kaštelanske sorte, dugo se može čuvati na trsu. Nije osjetljiv na bolesti. Uz Babicu nezaobilazna sorta za proizvodnju dobrog Opola.


Mladenka

Podrijetlo: nema podataka o njenom podrijetlu, a u području Kaštela i Trogira se uzgaja odavno, pa je stoga smatraju autohtonom sortom u ovom području.

Rasprostranjenost: uzgaja se isključivo u području Kaštela i Trogira.

Sinonimi: Mladinka

Praktična iskustva: nije osjetljiva na bolesti,  redovite i sigurne rodnosti, prema sadržaju šećera spada u srednju kategoriju, pogodna za kupažu radi ukupne kiselosti.


Ninčuša

Podrijetlo: nema podataka o njenom podrijetlu, pretpostavlja se da ju je nekad davno neki Ninčević iz Solina našao samoniklu i počeo uzgajati od kuda se proširila na cijelo splitsko područje.

Rasprostranjenost: najviše se uzgaja oko Omiša, Sinja  i Kaštela. Nekad davno bila je glavna sorta u području Splita (Bulić,1949.), dok danas tamo više nema vinograda.

Sinonimi: Vinčuša, Linčuša, Mlinčevac

Praktična iskustva: dozrijeva ranije nego Plavac mali, mekane, sočne bobe i tanke kožice. Vrlo lako može propasti na trsu ako u vrijeme berbe nastupe jače kiše. Pogodna kao zobatica.


Rogoznička

Podrijetlo: odavno se uzgaja u području Kaštela, a vjerojatno ju je netko davno donio iz Rogoznice

Rasprostranjenost
: uzgaja se isključivo u području Kaštela i Trogira.

Sinonimi: Šijaka, Šiljaka

Praktična iskustva
: rodna sorta, zadovoljavajuće kakvoće, nije osjetljiva na bolesti. U vinograd se sadi oko 20% radi kvantitativne vrijednosti.


Vlaška

Podrijetlo: nema podataka o njenom podrijetlu, pretpostavlja se da ju je neki težak početkom XX stoljeća donio iz susjedne kaštelanske Zagore.

Rasprostranjenost: uzgaja se isključivo na području Kaštela i trogirske Zagore.

Sinonimi: Žutuja, Prejica, Vezuljka, Maraškina velog zrna

Praktična iskustva: ranije dobi dozrijevanja (dva – tri tjedna prije Maraštine). nakupi visoki sadržaj šećera i niske ukupne kiseline.


Plavac mali

Podrijetlo: autohtona dalmatinska sorta nastala spontanim križanjem Dobričića i Crljenka kaštelanskog (Maletić i sur., 2004.).

Rasprostranjenost
: uzgaja se u cijelom obalno – otočkom području srednje i južne Dalmacije. najviše se uzgaja na otocima Hvaru, Braču i Visu, te na poluotoku Pelješcu

Sinonimi
: Crljenak, Crljenac, Crvenak, Zelenka, Zelenac, Šarac, Greštavac

Praktična iskustva
: nije osjetljiva na bolesti, rodna i zadovoljavajuće kakvoće. Najbolje rezultate postiže na južnim stranama obalno otočnog dijela Dalmacije (Dingač, Postup, hvarske plaže, bolske plaže, omiška Rogoznica, strane Kozjaka).


Maraština

Podrijetlo: smatra se autohtonom dalmatinskom sortom. Bulić (1949.) navodi da je identična talijanskoj sorti Malvasia lunga.

Rasprostranjenost
: u svim vinogorjima od Prevlake do hrvatskog primorja, a nešto više na otocima Korčuli, Lastovu i poluotoku Pelješcu.

Sinonimi
: Rukatac, Maraškina, Maraškin

Praktična iskustva
: osjetljiva na pepelnicu, služi za popravak kakvoće bijelih vina.

 

Izvor:
Goran Zdunić, dipl.ing.: Ampelografska i genetička evaluacija autohtonih sorata vinove loze (vitis vinifera l.) u području Kaštela (magistarski rad, Zagreb 2005.)

Tekst poslao:
Emil Novak,
Večeri kaštelanskih vina


KOMENTARI:

Stari Komentari (2)

 • (Gost)

  :)

  oko 11 godina prije
 • Vlaho Srdjan Zitkovic (Gost)

  Lijepo je vidjeti da su vrijedne sorte Hrvatske odi spomenute bravo i svaka cast ljudima koji su ovo stavili na web svaka pohvala da li netko proizvodi vino dobricic?
  Volio bi probati sortno vino dobricic!!!

  oko 10 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara