hren
 
U Kaštelima, ima ih sedam, uvijek je bilo dobra vina, pače ga je bilo, kažu jedni, ka nigdi na svitu. I bivalo ga je i onda kad bi urod podbacio, kad bi kru­pa obila grožđe, kad bi pero­nospora potrgala sve i prije jematve... Ovdje su bačve vazda bile pune, kako o Božiću tako i o Uskrsu i po Sv. Iliji. U Kaštelima, pri­povijedaju gostioničari koji su se otamo opskrbljivali vinom, bačve se nikada nisu praznile.

U najgoru ruku, ostajale bi suhe tek na jed­nu ili dvije noći... Stoga se za njih i govori da su dobri vinogradari i vješti vina­ri kod kojih grožđa može nestati, a Gospe mi, vina ne može. Ako ga nema danas, dođi sutra - bit će ga! Glede toga, i oni sami se šale... Na samr­ti, kazuje vinogradar ovo­ga grada od sedam sela, Kaštelanin pozove sina te mu šapnu na uho da nitko ne čuje: "Slušaj, sine, odat ću ti jednu tajnu: zapam­ti, vino se može praviti i od grožđa!"

Ograničena količina

No, šalu na stranu, makar šala uvijek ide uz vino baš kao i istina, ali u Kašte­lima vina više nije kao što je nekoć bilo, kako i onoga od grožđa tako i onoga od "dođi sutra, bit će ga". Međutim, ima ga, posebice ga ima u najpoznatijeg kaštelan­skog vinara i vinograda­ra Billyja the Kida iz Kaštel Novog. Njegovih 7500 trso­va loze godišnje daje oko 5000 litara vina, pravoga i izvornoga pa ga ima - dok ga ima. Kad ga nestane, čekaju se idući urod, jematva i mošt. - Moja proizvodnja je jedan vagon grožđa godiš­nje - kaže 47-godišnji Ivi­ca Radunić, poznatiji kao kaštelanski Billy the Kid - i kao takav sam mali, no isto­dobno sam i najveći proiz­vođaču Kaštelima. Vinogra­darstvo i vinarstvo su naša obiteljska tradicija, a ja vino proizvodim na način kao što su mi radili otac i djed, sve prirodno. Etiketu za svoje vino nemam, no kad je napravim na njoj će pisa­ti - ograničena količina.

Znanstveni dokaz

Vinar Kid iz Kaštela kaže kako je danas u nas malo pravog vina, "u Hrvatskoj se sve vino od grožđa može popiti za Božić", a ima ti dosta vina ne znači ima ti i dosta grožđa. U njega je ( govori, grožđa i dropa najviše u Kaštelima, no mnogi imaju daleko više vina o njega. I zato njegove bačve brzo presuše... Ne zna s koliko je Kidovo vino oborilo Kaštelana s nogu, no svi ma je znano da je njegov grožđe crljenak kaštelanski s nogu oborilo mnoge znanstvenike s američkog Sveučilišta Kalifornija u Davisu jer je napokon DNK analizom dokazano da je američki zinfandel zapravo - crljenak kaštelanski!

Stoljetna tajna

A dugogodišnjom potragom znanstvenika za podrijetlom zinfandela došlo se do njegove pradomovine, do vinograda Ivice Radunića, rečenoga Billyja the Kida, čijem je vinogradu od 7500 loznih trsova pronađeno tek osam trsova crljenak; koji je ampelografskom evaluacijom ocijenjen identičnim američkom zinfandelu. Zahvaljujući tomu, Amerikanci su i dalje bez autohtone sorte grožđa... Na američkom konti­nentu - kazuje Ivica - prije Kolumba nije bilo plemeni­te ili vinove loze, a prve sorte tamo su donijeli španjolski kolonizatori. I sve sorte koje su se tamo raširile zadržale su ime pod kojim su i došle, a i znalo im se podrijet­lo, no samo se za zinfandel nije znalo odakle je i kako je došao iz Europe. Naime, njegove vanjske značajke, posebice ime, nisu upući­vale ni na jednu europsku sortu.

Stoljetna tajna napo­kon je riješena: pradomo­vina američkog zinfandela je Dalmacija, odnosno kalifornijski zinfandel je zapr­avo crljenak kaštelanski. To su dokazali naši znanstve­nici s Agronomskog fakul­teta u Zagrebu, a potvrdili znanstvenici sa Sveučilišta Kalifornija u Davisu. I tako je, zahvaljujući obi­teljskoj tradiciji vinogradarenja i vinarenja obitelji Ivice Radunića, otkriveno podrijetlo američkog zina. odnosno crljenka kaštelan­skog, a ujedno i spašeno umiranje ove sorte grožđa nekoć rasprostranjene po Dalmaciji.

Županijska nagrada za uzgajanje autohtonih sorti

Ivica Radunić dobitnik je županijske nagrade za uzgajanje velikog broja autohtonih sorti, a nagrađen je i županijskom nagradom za najuzorniji novozasađeni vinograd. Prije pola stoljeća njegova Je obitelj imala vinograde na sedam polja na kojima je bilo 25.000 trsova, a zahvaljujući njegovim trsovima crljenka, kojima je otkrivena tajna američkog zina, došlo je do bratimljenja grada Yountvilla u blizini doline Napa i Kaštela. Godine 2002. Kaštela i njegov vinograd posjetila je tadašnja gradonačelnica rečenog američkog grada Mary Lou Holt i pritom se oduševila svime što je vidjela, posebno uščuvanlm crljenkom i Ivičinim nadimkom - Bllly The Kid.

Najpopularnija sorta u SAD-u

Smatra se da je zinfandel došao u Ameriku iz Carskog državnog rasadnika u Beću 1820. godine gdje je introduciran najprije na newyorškom Long Islandu, a trideset godina poslije u Kaliforniji. I danas je najpopularnija sorta u SAD-u, a samo u Kaliforniji uzgaja se na više od 20.000 hektara.

Izvor: Vecernji list


KOMENTARI:

Stari Komentari (8)

 • sućurka (Gost)

  sve čestitke Ivici Raduniću!

  oko 14 godina prije
 • Ana iz Zagreba (Gost)

  Dobar dan! Znate li mozda gdje se u Zagrebu moze kupiti vino Zinfandel? Unaprijed hvala! :-)

  oko 14 godina prije
 • (Gost)

  NA DINAMOVU STADIONU

  oko 14 godina prije
 • ivana f. - slatine (Gost)

  pozdrav Kidu!!!

  oko 14 godina prije
 • antonija radunć (Gost)

  :)

  oko 13 godina prije
 • srki (Gost)

  [B]srki[/B]

  ovo otkriće crljenka je prava senzacija ali bi to u kastel novome trebalo obiljeziti postavljanjem hrvatskih i engleskih natpisa u vezi otkrića zinfandela a kojih još uvijek nema na putevima koji vode u kastela

  oko 12 godina prije
 • hrvatski vinari s novog zelanda (Gost)

  svaka cast billy the kidu uskoro ce mnogi kod njega u vinograd da vide di je otkrivena najpopularnija sorta grozdja u americi starinski plavac zinfandel[B]null[/B]

  oko 12 godina prije
 • kid (Gost)

  Ajde da se napokon i ja ovdje pojavim kad se vec o meni prica pozdrav svima i svako dobro u životu,posebno ivani f.koja mi se kako vidim javila tako rano, na svoj i moj (naš) imendan.Svaka čast.Svako dobro u životu svim vinogradarima i vinarima,a ovom prilikom posebno hrvatskim vinarima s novog zelanda.

  oko 12 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara