hren
 

KAŠTELANSKA VINSKA PRIČA
Vinska priča – crljenak kaštelanski, u subotu je u Kaštel Kambelovcu okupila pojedine kaštelanske vinare i njihove goste, kako bi svi zajedno proslavili uzlet kaštelanskog vinarstva na vinskoj karti Hrvatske, Europe, ali i svijeta.

Ovo događanje organizirala je udruga Šušur, uz pokroviteljstvo Grada Kaštela i Turističke zajednice Kaštela, a u cilju promicanja agroturističke ponude Kaštela.

Već u jutarnjim satima svoje proizvode izložili su proizvođači džemova, likera i drugih slatkih proizvoda, a u ranim poslijepodnevnim satima pridružili su im se i kaštelanski vinari sa svojim crnim vinima, opolima i bijelim vinima, a među njima su bili i ovogodišnji vlasnik šampionskog crljenka sa Sabatine, Ivica Radunić, zatim Neven Vuina, vinar čija se vina piju i na američkim i zapadnoeuropskim stolovima, Kambelovčanin Vlade Perišin, predstavnici škole Braća Radić i drugi, a od gostiju tu je bio i Radoslav Bobanović iz Polače, koji je u upoznavanju posjetitelja sa svojim vinom, isto prestavio kao poseban afrodizijak i vino koje rađa ljubav.

Uz crljenak i ostala vina prigodno su išle i delicije koje su pripremili majstori kuhinje u Baletnoj školi, poput divljači s njokama i odličnog boba s manistrom.

Sve njih na samom početku pozdravila je organizatorica događanja Željka Perdić te kaštelanski gradonačelnik Ivan Udovičić.

Uz glazbu i pjesmu Nede Kovačeva, svi koji su u subotu pristigli na Baletnu školu, mogli su i zapjevati, a ovom prilikom prikazan je i kratki dokumentarni film o vinarstvu i crljenku kaštelanskom.

Samo događanje bilo je prilika i za dašak Slavonije u Dalmaciji, jer se po prvi put održao obred krštenja mladog vina, koji je obavio vinski kardinal Vladimir Bauer iz Požege, koji je na Baletnu stigao u kočiju Živka kapova, baš poput drugih velikodostojnika.

- Sačuvaj nas Bože poskupljenja šećera... - bila je jedna od molitvi koje su se mogle čuti ovog poslijepodneva, a vinski kardinal, koji iza sebe ima 50 godina staža u krštenju mladog vina diljem Hrvatske, na kraju je zaželio svim vinarima dobre rezultate uloženog truda.

- Ovo je bila loša vinogradarska godina, no znajući s kakvom ljubavi vinari u svojim podrumima i konoba brinu o vinu, nadam se da će posljedice loše godine biti minimalne. Hvala kaštelanima na pozivu i mogu vam kazati, da su kaštelanska vina, koje sam danas probao, odlična vina u kojima se osjeti vrijednost kraja iz kojeg potječu, ali i vrijednost svakog vinogradara i vinara – kazao nam je na kraju Bauer.

Foto: Ante Majić


KOMENTARI:

Stari Komentari (14)

 • (Gost_2161)

  Slazem se

  oko 5 godina prije
 • (Gost_2161)

  Btisi te komentare..zalosn sto covjek ne moze izrec svoje misljenje,a tim nije nikog uvrijedio..nesmije se rec da susur uvjek nesto navodno radi.tj.susura...a od tog nema susura u nasem gradu....neke osobe mise da znaju sve a nista nemaju pojma....nek se uhvate svoje struke...po kojoj se vidi koliko su in

  oko 5 godina prije
 • (Gost_5574)

  netko uporno hoće dalmaciji nametnit običaje sa sjevera hrvatske. zar bi bilo loše da svaki kraj ima svoje običaje i da budu jednakovrijedni. ljepota države je u raznolikosti a ne u identičnosti

  oko 5 godina prije
 • (Gost_2161)

  Tocno..mi imamo svoje obocaje..al susuru nisu dovoljni pa susura nesto sto nije nas obicaj i tato po prisili ima 10 posjetitelja...i to onih koji su placeni da budu tu...

  oko 5 godina prije
 • (Gost_2161)

  Ajmo malo promovirat nas grad,za promjenu

  oko 5 godina prije
 • (Gost_8902)

  e nemože. kaštelima je malo ribarska večer več triba sve moguće derneke pa i biranje misica.novokomponiranim kaštelanima triba "šušur", u mojoj mladosti bija je kvalitetniji "šušur" a bija je ples u PLAVOM i ribarska večer,a svaku večer ima si rivu od nejaja do palaca za šetnju i bacat očade. lipo mirno i zabavno, a sad neurotično ka da se mora na silu nešto događat a to nešto grad mora plačat. ka bogati grad pa ima novaca na bacanje.

  oko 5 godina prije
 • hvar (Gost_4155)

  veliki su to vinari,ni kolicine ni kvalitete

  oko 5 godina prije
 • od tomkast (Gost_9172)

  ...... ajmo malo pametovat ! ;)

  oko 5 godina prije
 • od tomkast (Gost_9172)

  Gospodine Vujina i ostali (vinogradari) ... samo naprid , na dobrom ste putu .

  oko 5 godina prije
 • (Gost_501)

  jeli se i kako krstilo vino prije 30 godin u kašelima. možda se nije smilo ni pit a kamo li krstit

  oko 5 godina prije
 • (Gost_3627)

  za gosta 4155.
  A koje količine i koja kvaliteta bi tebe osobno zadovoljila. Kaštelanski vinari imaju dovoljne količine vina, sve prodaju, a i svake godine dokazuju i kvalitetu.

  oko 5 godina prije
 • (Gost_5526)

  "Kaštelanski vinari imaju dovoljne količine vina,"

  Ne raspravljan o ničemu šta ne možeš kupit pod račun, u butigu jer su to hobistička ili suvenirska vina. Koja mogu bit dobra, ali nisu za piće. Jer ih na tržištu nema.

  oko 5 godina prije
 • (Gost_3208)

  Kod vinara ti je jeftinije nego u butigu, ne plaćaš trgovačku maržu. Kod onih koji imaju obrt ili firmu, dobit ćeš račun. Kod onih koji nisu u sustavu PDV, dobit ćeš otkupni blok. Takvi su zakoni i propisi i sve je u redu. Dragi moj i to je legalno tržište volio ti to ili ne.

  oko 5 godina prije
 • (Gost_5526)

  "Dragi moj i to je legalno tržište volio ti to ili ne."

  Nije stvar u procesu prodaje, nego je nepostojanje proizvoda u širokoj distribucijskoj mreži znak ili superluksuznog, unikatnog pedigrea, ili nedovoljne količine da se izađe na tržište. Ako nije riječ o prvome slučaju (a nije), onda ostaje drugo: marginalne konobice nebitne njanci za komšiluk, misto, grad i državu osim 2 i po restorančića. Eto, zato su to suvenirčići.

  oko 5 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara