hren
 

UČENICI VINARI
Da je rujan mjesec kada u ovom dijelu svijeta ožive vinogradi i konobe, jer je vrijeme od jematve, znaju i đaci u školama, no u našoj blizini postoje i đaci koji o jematvi i proizvodnji vina znaju, osim teorije i sve praktične stvari, a to su učenici srednje škole Braća Radić u Kaštel Štafiliću.

Posjetili smo ih ovih dana i kratko zavirili u njihov vinski podrum, gdje zajedno sa svojim profesorom Živkom Skračićem prolaze faze proizvodnje vina. Iako je vinogradarska godina označena kao loša, u školi su uspjeli nabaviti kvalitetno grožđe te se nadaju i kvalitetnom vinu.

- Za naše potrebe nabavili smo grožđe iz kaštelanskih vinograda i uhvatili se posla u ovom našem podrumu. Grožđe je prošlo kroz muljaču, kako bi odvojili peteljke od zrna, što je važno za aromu vina. Sada nam slijedi stavljanje u preše. Potom ćemo dodavati kvasce, šećere i što treba, no koliko i što, to je naša tajna o kojoj ne govorimo u javnosti – s osmijehom nam je ispričao jedan od sudionika procesa proizvodnje, Bože Veljača, učenik trećeg razreda voćarsko-vinarskog-vinogradarskog usmjerenja.

Proizvodnjom vina u poljoprivrednoj školi Braća Radić bave se duži niz godina, čime na praktičan i konkretan način upoznaju učenike s ovom djelatnošću.

Profesor Živko Skračić tako je do sada u podrumu radio vino s brojnim generacijama učenika i učenica, pa nam je s ponosom kazao kako je jedna od bivših učenica ove škole, inače studentica na Agronomskom fakultetu u Zagrebu, Mara Miošić, upravo sada na specijalizaciji u Kaliforniji, gdje se, u sklopu zaklade Miljenko Grgić, dodatno usavršava na području proizvodnje zinfandela, odnosno crljenka kaštelanskog.

Kao i u godinama ranije, iz školskog podruma uskoro će izaći oko 500 litara vina, koje će se spremiti u boce te tijekom godine podijeliti kao suvenir prijateljima i suradnicima.


KOMENTARI:

Stari Komentari (36)

 • (Gost_8545)

  Bravo za Skralu, starog asa!!!

  oko 6 godina prije
 • bivši učenik (Gost_215)

  ...da nije prof. Skračića i njegovog entuzijazma, nebi više bilo ni poljoprivredne škole. A šta rade drugi strukovni profesori !!!?

  oko 6 godina prije
 • (Gost_148)

  glavosjek

  oko 6 godina prije
 • (Gost_9119)

  Odgovara: # 349312

  ing. Skračić je svitla točka u toj inače strašnoj školi . šteta da ovaj uvaženi stručnjak nije posta ravnatelj nego su plavi ugurali profesoricu latinskog...

  oko 6 godina prije
 • (Gost_1770)

  Nekada su imali vinograde i zemljišta na kojima su učenici vršili praksu. Di in je to sve nestalo? Vino su proizvodili i prije 60 godina...

  oko 6 godina prije
 • (Gost_5151)

  Bravo za školu, Zivka i đake

  oko 6 godina prije
 • (Gost_2167)

  nekad je to bila poljoprivredna škola u prvom smislu i izlazili su đaci kojih je večina završila fakultete. vodilo se računa da budu stručnjaci a ne da to bude škola pro forma, kao eto kaštela imaju srednju školu. o disciplini i ozbiljnosti nastave i pohađanja nastave rečeno je sve nekad prije. žao mi je profesora koji još rade sa entuzijazmom i koji bi mogli na kraju kao i onaj svečenik iz maloga mista reč: koze i jarce si mi da, koze i jarce ti vračan.

  oko 6 godina prije
 • (Gost_9131)

  U što se pretvorio nekad vrhunski Poljoprivredno šumarski tehnikum, kasnije nazvan PŠŠC (Poljoprivredno-šumarski školski centar) koji su s ponosom pohađali učenici iz Kaštela i cijele Dalmacije? U neprobavljivu kombinaciju prehrambeno-poljoprivredno-turističko-šumarsko-veterinarske strukovne škole i gimnazije kakvu niti jedan grad ove veličine u državi nema, a sve radi uhljebljivanja prekobrojnih djelatnika od kojih samo rijetki mogu popuniti predviđenu normu od 20-22 sata tjedno.

  oko 6 godina prije
 • (Gost_4051)

  ajme ovih komentatora sve stručnjaci

  oko 6 godina prije
 • (Gost_215)

  Odgovara: # 349380

  (Gost_4051) " ajme ovih komentatora sve stručnjaci "
  Poštovani stručnjače za jezikoslovlje, pravopis, odgoj i obrazovanje, tko vama brani doprinijeti ovoj temi svojim nadasve stručnim komentarom?

  oko 6 godina prije
 • (Gost_5151)

  I danas je to kao i nekad dobra Skola za onoga tko to voli i želi naučiti. Problem je što poljoprivredna isl zanimanja nisu in i većina roditelja tamo upiše dite kad više nema di. Dakle, nije problem ni kadar ni ravnateljica niti uhljebljavanje. Iz ove škole su izašli i izlaze mnogi naši priznati agronomi koji su baš u ovoj školi stekli temeljna znanja. Budimo ponosni i pomozimo školi da bude još bolja a pustimo priče rekla kazala

  oko 6 godina prije
 • 5151) (Gost_2167)

  Budimo ponosni i pomozimo školi da bude još bolja a pustimo priče rekla kazala


  trebalo bi vodit strože kriterije za upis u školu i ne dozvolit da škola bude utočište linčinama i problematičnima

  oko 6 godina prije
 • (Gost_5151) (Gost_3202)

  Odgovara: # 349399

  <Dakle, nije problem ni kadar ni ravnateljica niti uhljebljavanje.>

  I te kako je problem dio kadra koji je zajedno sa bivšim ravnateljem zbog brojnih nepravilnosti i nezakonitosti u radu (protupropisni upisi su bili samo kap u moru) duboko osramotija i Školu, i grad pred javnošću cile države. Zar se zaboravilo da je ministar prosvjete mora iz Zagreba dotrčat, a i inspekcija je imala posla priko glave... Tek kad se Škola konačno riši takvoga "kadra" počet će se vraćat davnašnji ugled, a sa njime i učenici.

  oko 6 godina prije
 • (Gost_2149)

  Kako je na portalu sve jasno. Svaka, ali bas svaka vijest ima dvi vrste komentara. Realne i objektivne i glupe obojene vlastitim interesima. Ovdi je jasno da ova vijest zaslužuje samo pohvalu, Ali... Onda ide red isfrustiranih. Osobnih. Mrze sve pa tako i ovu ekipu. Prije 20 godina škola je bila najblaže rečeno na lošem glasu. Sada uspješna, novi programi dica ne moraju u Trogir i Split i opet nevalja (naravno dijelu isfrustriranih). Na kraju Zivku pohvala.

  oko 6 godina prije
 • (Gost_217)

  čestitke vridnome gospodinu skračiću i njegovin učenicima a o školi ne triba trošit riči / negativni komentari poviše su nažalost istiniti

  oko 6 godina prije
 • (Gost_2149) (Gost_7122)

  Svaka, ali bas svaka vijest ima dvi vrste komentara. Realne i objektivne i glupe obojene vlastitim interesima.
  _____________________________________
  Vaš komentar svakako spada u ovu drugu grupu: " obojen vlastitim interesima"

  oko 6 godina prije
 • (Gost_7168)

  ZIKOOOO je glavni

  oko 6 godina prije
 • (Gost_2178)

  nije bitno koju školu dite završi i kako zna svoje zanimanje več kakvu vezu ima za zaposlit se tako da poljorivredna može ostat kakva i je

  oko 6 godina prije
 • (Gost_6090)

  (Gost_2149)
  ...Svaka, ali bas svaka vijest ima dvi vrste komentara. Realne i objektivne i glupe obojene vlastitim interesima. Ovdi je jasno da ova vijest zaslužuje samo pohvalu, Ali... Onda ide red isfrustiranih. Osobnih. Mrze sve pa tako i ovu ekipu...


  Potpuno ste u pravu. Gospodin Vrbanić je već dva puta za medije izjavio kako je Ministarstvo tužio sudu, a opet sa druge strane pokrenut je i nekakav sudski proces protiv njega i još nekolicine djelatnika Škole. Tek kada u oba slučaja bude pravomoćno presuđeno moći ćemo objektivno komentirati rad škole i dijela njenih djelatnika. Na ovaj način i u ovom trenutku sve se stvarno svodi, kako i sami pišete, na dvije suprotnosti: komentare realne i objektivne i one glupe obojene vlastitim interesima.
  U svakom slučaju, na prvom mjestu treba čestitati čovjeku, stručnjaku i pedagogu, gospodinu Živku Skračiću i učenicima koji barem u tom dijelu nastavljaju svijetlu tradiciju poljoprivredne škole.

  oko 6 godina prije
 • (Gost_2113)

  Poslušajte ovu "gospodu"

  Vrbaniću, Vrbaniću, po po po,
  Vrbaniću, Vrbaniću, po po pokislo ti perje

  oko 6 godina prije
 • (Gost_1100)

  Odgovara: # 349546

  (Gost_2113) legendarni video iz kojeg nije teško razabrat u šta su se Kaštila pritvorila. A tek dama iz redova roditelja koja Ministru kaže ""ajde govori"":):):)
  Dobro je i reka ministar da je u toj školi prekršen svaki propis i svaki zakon.

  oko 6 godina prije
 • (Gost_2113)

  "Dobro je i reka ministar da je u toj školi prekršen svaki propis i svaki zakon."

  Nije to škole ni đaka ni vidilo. A ravnatelja pogotovo.

  oko 6 godina prije
 • (Gost_9198)

  Kad je Gajo otiša u penziju, a posli maklo i profešura Tranfića sve je krenilo nizbrdo. Zna se ko je raz¸eba sve firme po Kaštelima, mogli bar tu jedinu srednju školu pustit na miru. Ne nego su i nju morali razorit uhljebljivanjem svoga primitivnog kadra koji je bija dobro umrežen i zaštićen od inspekcija, županije.....

  oko 6 godina prije
 • (Gost_7181)

  Molim dobrog poznavatelja prilika u poljoprivrednoj školi i uvjerenog mrzitelja HDZa da nabroji bar jednog člana HDZa u toj školi i na kojem je odgovornom mjestu takav radio pa da ga otvoreno nabijemo na... stup srama

  oko 6 godina prije
 • (Gost_9099)

  biti hdz-ovac ili glasač njiov odnosno simpatizer je ista stvar. ustvari još gore, jer kad je hdz-ac onda si načistu šta i kako misli a kad "diše" hadezeovski onda nisi nikad načistu jer taj može uvik reč nisam član, lažeš

  oko 6 godina prije
 • (Gost_9309)

  "7181 ...pa da ga otvoreno nabijemo na... stup srama
  ___
  Ne triba više nabijat, sami su se nabili na.... x stup srama

  oko 6 godina prije
 • (Gost_7230)

  Odgovara: # 349511

  "a opet sa druge strane pokrenut je i nekakav sudski proces protiv njega i još nekolicine djelatnika Škole

  Kakav "sudski postupak"? Radi čega? Protiv koga???

  oko 6 godina prije
 • (Gost_2113)

  Pitajte Omrčena i on je pritija pa umuka. A o hajdučiji divljaka iz zaobalja pitajte prosvjetnu inspektoricu Stanović ko jon je prikinija criva od kočnica.

  oko 6 godina prije
 • (Gost_7237)

  Kakav "sudski postupak"? Radi čega? Protiv koga???
  Kazneni

  oko 6 godina prije
 • (Gost_6221)

  Odgovara: # 349590

  :o

  oko 6 godina prije
 • (Gost_9212)

  ...nevjerojatno koliko jedna pozitivna vijest može izazvati izljeve žuči:(:(:(

  oko 6 godina prije
 • (Gost_3265)

  (Gost 9212/...nevjerojatno koliko jedna pozitivna vijest može izazvati izljeve žuči)
  Prvo komentare treba pročitati pa onda komentirati. Niti u jednom postu nitko nije kritizirao prof. Skračića, naprotiv – samo podrška i pohvale za njega i učenike. A o Školi, …… po onoj omiljenoj poštapalici naših političara: „pustimo institucije pravne države da odrade svoj posao“.

  oko 6 godina prije
 • (Gost_6175)

  Gost_9212
  ...nevjerojatno koliko jedna pozitivna vijest može izazvati izljeve žuči

  ajde navedi di je žuč u komentarima

  oko 6 godina prije
 • (Gost_4373)

  (Gost_7181)

  Molim dobrog poznavatelja prilika u poljoprivrednoj školi i uvjerenog mrzitelja HDZa da nabroji bar jednog člana HDZa u toj školi i na kojem je odgovornom mjestu takav radio pa da ga otvoreno nabijemo na... stup srama


  Sanader hdz pa Vrbanić hss>hdz
  a o zapošljavanju - samo pitaj za koga god oćeš posli 1990.-te . za svakoga se zna kojon je vezon posal dobija . ko je zaposlija svoju ćer , koji sad već bivši adezeovac nevistu , ko je pogura ovu sadašnju ravn... , zašto je nastala panika radi imenovanja Botića ..

  oko 6 godina prije
 • (Gost_6091)

  A neki su dobili posal jer su zgodni, sexi, plavi itd. :)

  oko 6 godina prije
 • (Gost_4613)

  Ko bi to doveja u red? Ni deset inspektora i dva ministra da stanuju tamo stalno.

  oko 6 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara